2019. január 19. - Márió, Sára

13 éve annak, hogy…

2016. január 9. Szerző: Kis Anna
Bár a 13-as szám nem éppen szerencsés, de mikor megláttam ma, hogy idén lesz 13 éve annak, hogy Aront baleset érte egy kanyonban, rögtön arra gondoltam, hogy az akkor 27 éves srácot micsoda szerencsétlensége érte, s mégis mekkora szerencséje volt. Persze, ha elolvassuk a könyvét vagy megnézzük a filmjét, rájöhetünk, a szerencse igencsak eltörpült Aron tudatossága mellett.

A fiatal mászó egy áprilisi reggelen indult el túrázni és kanyont mászni Amerikában, Utah államban, azonban végzetes baleset történt. A fiú karja beszorult a sziklafal és az arra merőlegesen álló szikladarab közé. Aron rengeteg megoldással próbálkozott, hogy kiszabadítsa magát, de már az elején bevillant neki, hogy lehet, hogy csak úgy menekülhet, ha levágja saját karját. Öt napig kínlódott étlen-szomjan, esténként átfázva a fogságban, amikor is az utolsó esélyeként megtette azt, amitől a leginkább ódzkodott: egy tompa bicskával levágta saját karját.

 

 

Számunkra nem tűnhet olyan régi eseménynek, hiszen a közönség csak 2010-ben ismerhette meg Aron lenyűgöző történetét. A film Aron életrajzi könyve alapján készült, melyben részletesen meséli el azt az 5 napot, melyet a kanyon fogságában töltött.

A könyv és a film is meghatározó maradt mindazok számára, akik olvasták vagy megnézték, hiszen hihetetlen erős üzenetet hordoz a küzdésről és az élni-akarásról.

Ma is sok mászó és sportoló (akiknek a természet és a hegyi terep a sportáguk alapvető eleme) kiemeli, hogy a film vagy a könyv komoly hatással volt rájuk. Amellett, hogy sokat tanulhatunk belőle a küzdésről, azt is kiválóan példázza, hogyan őrizzük meg hidegvérünket baj esetén.

Bár nem egy kerek dátum, sokkal jobban hangzanak az „ötven éve annak, hogy” mondatok, de a szerencsétlenség 13-as száma talán kifejezőbb ehhez a történethez. Aki még nem tette meg, legalább nézze meg a filmet, melyet megannyi jelöléssel és végül díjjal jutalmaztak. Egy biztos: nem fog csalódni.

Kép forrása: ASME

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook