2021. szeptember 26. - Jusztina, Pál

2018 szeptember: Babos Tímea

Teniszező

Hölgyeim és uraim, bemutatjuk a szeptemberi hónap sportolóját, Babos Tímeát, a magyar teniszsport büszkeségét, a US Open megostromlóját!

Az 1993-ban született teniszező összes eredményei lapunkban tán el sem férnének, esetleg különkiadásban lehetne őket ismertetni – mégis, próbálkozzunk meg azzal, hogy nagy vonalakban bemutatjuk pályaívét.

Párosban világelső, a 2017-es WTA Finals páros győzteseként az első magyar női teniszvilágbajnok. Kristina Mladenoviccsal az oldalán első magyar női teniszezőként megnyerte a 2018-as Australian Open női páros versenyét. Háromszoros junior Grand Slam-tornagyőztes és ifjúsági olimpiai bronzérmes, kétszeres olimpikon.

Profi karrierjét 2011-ben kezdte. Pályafutása során egyéniben három, párosban 18 WTA-tornát nyert meg eddig, és egyéniben és párosban is egy-egy WTA 125K Challenger tornán győzött. Emellett egyesben tizenkétszer, párosban kilencszer diadalmaskodott a különböző ITF-versenyeken. A juniorok között párosban háromszoros Grand Slam-győztesnek mondhatja magát, mindháromszor az amerikai Sloane Stephensvolt a partnere, ezen kívül még kétszer játszott juniorként Grand Slam-döntőt. A felnőttek között az első Grand Slam-tornáját 2012-ben a Roland Garroson játszotta, ahol egyéniben az első körben, párosban a második fordulóban búcsúzott, oldalán a tajvani Hszie Su-vejjel. A Grand Slam-tornákon legjobb eredményét párosban a 2018-as Australian Open megnyerésével érte el, emellett Wimbledonban két alkalommal, 2014-benés 2016-ban is a döntőbe jutott. Wimbledonban 2015-ben is döntőt játszott, akkor vegyes párosban. Egyéniben a legjobb Grand Slam-tornaeredményét 2016-ban a US Openen érte el, amikor a 3. körig jutott, és ott kapott ki három játszmában a román Simona Haleptől.

2015-ben a magyar teniszsport történetében elsőként indulási jogot nyert a WTA Finals párosok mezőnyébe Kristina Mladenovic partnereként. 2017-ben Andrea Hlaváčkovával párban megnyerték az év végi világbajnokságot. Ezzel ő lett az első magyar, aki ezt a címet elérte. Az Australian Openen ő az első magyar, aki a felnőttek mezőnyében tornagyőzelmet szerzett, és az első magyar a teniszsport történetében, aki a világranglista élére került.

Az egyéni világranglistán az eddigi legjobb helyezése a huszonötödik amelyet 2016. szeptember 19-én ért el. Párosban a legjobb helyezése az 1. hely, amelyre 2018. július 16-án került.

2011 februárjában bemutatkozott a magyar Fed-kupa-válogatottban is.

És még sok, sok, nagyon sok siker vár rá – hajrá, Tímea!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook