2018. június 25. - Vilmos

Baranyit nem ítélték el a verekedésért

2017. július 9. Szerző: Rózsa Misi
Baranyi Ricsi nagyon jó kis bunyós. Baranyi Ricsit akik ismerik, azok leginkább úgy ismerik, hogy hatalmas szíve van. Talán kevesen tudják róla, hogy eredetileg nem is ökölvívó szeretett volna lenni.

 

 

Mindig vonzotta a sport, de az elején arról álmodott, hogy labdarúgóként húzza majd egyszer magára a válogatott mezt. És ki tudja, amilyen makacs egy alak, elérhette volna azt is, csakhogy jött egy lábsérülés, ami a labdarúgó pályafutásának a végét hozta el. A mozgás hiányzott neki és először csak ezért ment le ökölvívó edzésekre, ahova a bátyja járt. Ezek még csak ismerkedések voltak a sportággal, lejárogatások. Hogy bunyós lesz, azt talán a szerencsés találkozása Konkoly Pistával, a remek edzővel döntötte el, aki fantáziát látott a srácban és megtanított neki mindent, amit csak lehetséges és rengeteget foglalkozott külön is a tehetséges fiúval.

Juniorként indultak meg igazán az eredmény lavinái is. A Junior EB-n már 2007-ben bronzérmet tudott szerezni, aztán a következő évben már az amatőr magyar bajnoki cím is a zsebében volt. És sorra jöttek a kiemelkedő sikerek, benne is meg volt az esélye és a lehetősége annak, hogy előbb vagy utóbb kijut úgy az Olimpiára, hogy ott is beírja a nevét a fényes érmek nagykönyvébe. De ez az álom nem jött össze, mert úgy döntött – vannak akik szerint bölcsen, vannak akik szerint nem teljesen átgondoltan,- hogy profinak áll. Bertók Róbert vette szárnyai alá, amikor profiként belépett Rácz Félix istállójába. Ricsi egyre jobb eredményeket ért el a profik között is és látványosan rövid idő kellett neki ahhoz, hogy itt is a meghatározó versenyzők közé verekedje be magát. Jelenleg Lukács Adorján az edzője. Vele érte el, hogy meg tudta szerezni a WBO Európa bajnoki címét, ami hatalmas siker, hatalmas elismerés.

2017.07.08-án Angliába utazott mesterével. Ugyanis bevállalta, hogy az Európa Bajnoki címét megvédi kihívója a fiatal és nagyon erős angol Anthony Yarde ellen. Hogy nincs benne félelem senkitől és semmitől, azt jól mutatja, hogy vállalták, hogy az összecsapásra Londonban kerülhessen sor, ami Yarden számára egyértelműen hazai pálya. Tény, hogy Yardennek nincs hatalmas rutinja, hiszen amatőrként és profiként alig 25 mérkőzést bunyózott, ami tört része sincs Ricsi mérkőzés rutinjának, de az angol fiú elképesztően nagy ütőerővel bír, igazi titán és előre borítékolható volt, hogy ha nyerni akar Ricsi a 120%-nál is több kell majd ehhez. Ricsi nem fél a kihívásoktól, a mérkőzés előtt bizakodó volt, azt mondta kemény és sikeres felkészülésen van túl, technikás ökölvívótudása, akarata és fegyelmezettsége fogja őt győzelemhez , címvédéshez segíteni.

Yarden 11 profi mérkőzést vívott meg addig. Igaz a második mérkőzését Stanislavs Makarenko ellen csak pontozással tudta megnyerni, de a másik 10 mérkőzésen mindig összejött neki a KO siker. Ebből hat esetben már az első menetben. Négy menetnél többet soha nem bunyózott eddig, mindig legkésőbb a negyedikben lezárta a meccseit. Tehát ha Ricsi rá tudja majd kényszeríteni, hogy a 12 menet végig menjen, kérdés, hogy azt mennyire fogja fizikálisan bírni az angol.

A kék sarokban Anthony Yarden a pirosban Baranyi Ricsink! A mérkőzést Steve Gray vezette. Az angol szurkolók, igazi oroszlánbarlangot csináltak az arénából. Ezzel is meg kellett birkóznia Ricsinek. Nem könnyű. Az angol az első másodperctől már letámadta Ricsit, ő megpróbált okosan védekezni és ellépni a nagy ütések elől. De nem látszott Ricsin megilletődöttség, a védekezésből bátran kontra támadásokat indított és voltak is szép találatai. Másfé perc is alig telt el, amikor az Yarden egy sikeres támadássorozat után nehéz helyzetbe hozta Ricsit. Több nagy erejű ütést tudott itt bevinni neki. Egyértelműen végig ő kezdeményezett és sajnos nagyon sokszor betalált, hol testre, hol fejre. Még valamivel több mint egy perc volt hátra az első menetből, amikor Yarde egy tiszta ütése úgy találta el Ricsi fejét, hogy az padlót fogott és számolni kellett rá. Baranyi bátran vállalta ezután még a küzdelmet, de az angol gőzhengerként rohant rá és megsemmisítő ütésekkel árasztotta el. 2.30 perc telt el és Ricsi olyan ütések sorozatát kapta be, ami a mérkőzés lezárását eredményezte, sajnos az angol megérdemelten nyert és egyértelműen kiütéssel az első menetben. Baranyi elveszítette tehát Londonban a WBO Európa Bajnoki címét és innentől kezdve Anthony Yarden a Bajnok.

Sokan nem értik bizonyos profi magyar versenyzők managelését. Már rengeteg emberben merült fel a legutóbbi Félix Gálán is, hogy miért volt jó döntés Harcsa Norbi és Bacskai Balázs egymásra eresztése, ami itt még korai volt és az egyik versenyzőt lehetetlenül nehéz helyzetbe hozta. Sokan azt sem értik, hogy Baranyit miért kellett azonnal a nagy erejű Yardennel hagyni, mérkőzni, ráadásul annak otthonában. Tudjuk, hogy Harcsa Norbinak és Baranyi Ricsinek Lukács Adorján az edzője. Azt is tudni lehet, hogy vannak a menedzselésekért felelősök között olyanok, akik nem igen vannak jó viszonyban Lukács Adorjánnal. Hogy ennek lehet bármi szerepe a nehezen magyarázható ellenfél választásoknak előbb Harcsa, majd most Baranyi esetében, azzal kapcsolatban maximum csak találgatni lehetne.

Ma még nem lehet tudni, hogy az első menetes KO vereség után mi lesz Baranyi Ricsi jövője. Folytatja a pályafutását, vagy idő előtt befejezi. Nagyon reméljük, mint a sportágat és Ricsit is kedvelő szurkolók, hogy nem adja fel, hogy folytatni fogja, hogy szurkolhatunk még neki címmérkőzésen és hisszük, hogy ez a fiú bír olyan tehetséggel, hogy visszaszerezhesse a most elveszett övet magának.  Ha  majd hazatér és kicsit lehiggad, feldolgozza a vereséget, beszélgetni fogunk vele a jövőre vonatkozó terveiről.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook