2018. június 23. - Zoltán

Bírónő a Bundesligában

2017. szeptember 9. Szerző: Szele Tamás
Hölgyeim, uraim, de főleg hölgyeim, vasárnap történelmet írunk a Bundesligában: először női bíró fog meccset vezetni.

 

Bibiana Steinhaus Dárdai Pál csapatának is fújni fog, a Werder Bremen–Hertha BSC-meccset kapta meg. De nem csak Németországban történelmi a pillanat: az angol, a francia, az olasz és a spanyol élvonalban sem vezetett még soha meccset női bíró. (A magyar NB I-ben viszont már volt erre példa, 2007 februárjában Gaál Gyöngyi fújt a Kaposvár-Vác találkozón.)
Csak üdvözölni lehet a változást, elvégre, uraim, lányok nélkül kevés dolognak van értelme, és azok sem túl kellemesek, a foci sem kéne kizárólag a férfiak világa legyen – miért ne ítélhetne egy női bíró is, akármilyen szintű meccseken, ha megfelel? Julian Nagelsmann, a Hoffenheim edzője is ezen a véleményen van, mint mondta: „Örülök, nekem mindegy, hogy férfi vagy nő bíráskodik, a lényeg, hogy végezze jól a munkáját.” A Bremen edzője, Alexander Nouri ennél is tovább ment – ő azt mondta, Bibiana Steinhausról „Megérdemli a nagyszerű teljesítményei alapján a Bundesligát”.
Meg bizony, tekintsük csak impozáns pályafutását. A rendőrként dolgozó 38 éves Steinhaus hat éven át bíráskodott a másodosztályban, májusban kapta meg azokat az engedélyeket, amelyekkel szintet léphetett. Steinhaus idén a női Bajnokok Ligája-döntőt is vezette, és szerepelt a női Eb-n. Emlékezetes férfi meccse is volt. A Német Kupában a Bayern München–Chemnitz-mérkőzésen egy szabadrúgásnál Franck Ribéry kikötötte a cipőfűzőjét. A legtöbb játékvezetőnél legalábbis sárga lapot ért volna, hogy Ribéry ezt megengedte magának, de Steinhaus csak megütögette az oldalát, hogy fejezze be. Aztán mosolyogtak, de Steinhaus azt is világossá tette, hogy legközelebb már lépni fog. Nagyvonalú, korrekt, elegáns bíróval van tehát dolgunk. Ráadásul hölggyel. A Hertha BSC ebből az alkalomból ötszáz félárú belépővel lepi meg a női szurkolókat – mint honlapjukon írják, „Szeretnénk minél több nő számára lehetővé tenni, hogy szemtanúja legyen ennek a történelmi pillanatnak.”
Hölgyeim, történelmet írunk tehát vasárnap – és uraim, ez próbakő lesz a mi számunkra is.

A bírónőnek ugyanis mégsem lehet olyanokat kiabálni, mint egy hímnemű bírónak... legalábbis Németországban nem. 

Igaz, német földön a hímnemű bírókat sem nagyon szokás sértegetni.

 

            

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook