2018. október 20. - Vendel

Froome és a botrány

2017. december 23. Szerző: Szele Tamás
Nem csitulnak a botrány hullámai Chris Froome körül, sőt, inkább elborítani látszanak a legendás kerékpárost – pedig ez a doppingolásnak nevezett eset kivételnek látszik, ha érett ésszel szemléljük, bizony komoly esély van arra, hogy a bajnok ártatlan. Csak az lassan már mintha senkit sem érdekelne, a tárgyilagosságáról ismert BBC-t kivéve.

 

A brit médiaóriás viszont pontos és minden részrehajlástól mentes, hosszú írást közöl Froome esetéről – mint arról mi is beszámoltunk, a Tour de France- és Vuelta-győztes országúti kerékpáros Chris Froome egy szeptemberben adott mintája miatt vizsgálódik a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség. A négyszeres Tour-győztes kerékpáros egy Vueltán adott szeptember hetedikei mintájában a szalbutamol-szint a megengedett szint kétszerese volt. A szalbutamol hörgőtágító béta receptor stimuláns, javítja a légzésfunkciót, asztmagyógyszerek hatóanyaga. Froome azt mondta, hogy orvosa javaslatára, az asztmatünetei enyhítésére növelte a dózist, és a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnek minden joga megvan, hogy kikérdezze a történtekkel kapcsolatban.

Azonban Froome most érdekes új magyarázattal is szolgál: azt mondja, érthető a magasabb szalbutamol-sűrűség, ugyanis a fárasztó versenyen – dehidratálódott. Hát, kérem, ez még igaz is lehet, hiszen kevesebb folyadékban ugyanannyi anyag feloldva nagyobb sűrűséget eredményez. Ráadásul ennek a tényét a WADA is elismeri, ahogy azt is, hogy egyes személyek kiválasztási rendszerük miatt nagyobb szalbutamol-tartalmú mintákat adnak, csak afelől érdeklődnek, ez Froome-nál korábban miért nem volt így? Mi több: a szalbutamol a WADA által is legálisnak elfogadott szer.

De aki egyszer rossz hírbe keveredett a mai világban, annak nincs kegyelem. Lance Armstrong, aki korábban hét Tour de France-győzelmet veszített el tiltott szerek használata miatt, és nem is tagadja, hogy ő valódi doppinghuszár volt, már azt nyilatkozta Froome-ról:

„Chris Froome számára a Tour egy rémálom lesz, ha elindul 2018-ban. Lehet, hogy elmondja, hogy mi történt, lehet, hogy felmentik minden alól, de ő egyszer és mindenkorra beszennyeződött. A vizsgálat hónapokig eltarthat, aztán júliusban jön a Tour. Ez már most kellemetlen a számára, de ott egy rémálom lesz.”

Ejnye, Lance. Legszebb öröm a káröröm? Nem dőlt még el semmi. Igaz, a BBC is azt javasolja, hogy Froome kérje önként a felfüggesztését az ügy teljes tisztázásáig, de ők beszélhetnek sportszerűségről, neked kicsit rosszul áll ez a kifejezés...

Hölgyeim és uraim, kívánjuk inkább azt, hogy bármi is legyen az igazság, derüljön ki minél előbb.

Aztán meglátjuk.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook