2022. május 19. - Ivó, Milán

Kenyai zűrök

2017. március 11. Szerző: Szele Tamás
Hogy a végén kezdjük: nem tudni, hogyan lesz ebből olimpia 2020-ban. Azt sem lehet tudni, hogy hol, de lassan már azt sem, miképpen. Egyre-másra buknak le az államilag doppingoltatott sportolók, és nem csak Oroszországban, ott mát megszoktuk ezt a jelenséget, még ha a WADA nem is támogatja – de Kenyában is.

 

 

Kenyában? Hiszen ott eddig nem volt szokás az ilyesmi – mondaná az átlagos sportkedvelő, azonban tévedne. Bizony, már 2013-ban felröppentek a pletykák, melyek szerint a kenyai ugyan nagy atlétikanemzet, de a sikereiket mintha némi vegyi rásegítéssel érnék el – tavaly meg egyenesen kilenc kenyai atlétát vádoltak meg tiltott szerek használatával. Igaz, a nevüket Solomon Meaza, az afrikai ország doppingellenes ügynökségének főtitkára nem hozta nyilvánosságra, de annyit elárult annak idején, hogy öten közülük a világ élvonalába tartoznak. 

Akkoriban a WADA idén áprilisig adott haladékot Kenyának arra, hogy szabályzatát a nemzetközi doppingkódexnek megfelelően alakítsa át, különben a “nem megfelelő” besorolás alá kerül, ami az ország sportolóinak olimpiai szereplését is veszélyeztetheti. De nem vártak addig: a kenyai döntéshozók úgy döntöttek, egyelőre nem teszik meg a NOB és a WADA által elvárt lépéseket, noha tavaly szeptemberben már született erre vonatkozóan megállapodás. 

Válaszul a Nemzetközi Olimpiai Bizottság befagyasztotta kenyai tagszervezetének támogatását csütörtökön, miután az nem volt hajlandó változtatásokat végrehajtani alapszabályában.

A NOB végrehajtó bizottsága a jövő heti, pjongcsangi ülésén tárgyal majd arról, alkalmaz-e további szankciókat Kenyával szemben, egy sor változtatást sürget ugyanis a kenyai ötkarikás testületben.

Mondjuk a legfontosabb követelésük az, hogy a doppingellenes küzdelem hatékonyabbá váljon, pénzügyileg egyenesbe kerüljön és politikai befolyástól függetlenül működjön – nem várnak ők mást a többi tagállamtól sem. Tulajdonképpen csak három állam atlétáival vannak komoly gondok: az oroszokkal, a kenyaiakkal és felmerült némi gyanú az etiópokkal szemben is. 

Nem lehetne kicsit sportszerűen játszani? 

Most kéne abbahagyni, elfutni, elrohanni... vagyis inkább tisztességesen futni.

Míg lehet.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook