2022. május 19. - Ivó, Milán

Orosz üzlet

2017. április 14. Szerző: Szele Tamás
A jövő évi foci-VB-t Oroszország rendezi, ez már nem is kérdés, hogy aztán miképpen jutnak dűlőre a WADA-val, az viszont legyen a Kreml gondja, fájjon miatta az ő fejük. Az viszont más kérdés, hogy az esemény megrendezése mennyibe fog kerülni és mekkora területen zajlik majd. Ugyanis Oroszhonban egy dolog egészen biztosan van: hely.

És hát a befektetésekről, beruházásokról, stadionépítésekről sem szeretne senki lemaradni, nagy üzlet az mindenkinek, aki valahogy közel tud férkőzni hozzájuk. Így aztán tizenegy városban tartanak mérkőzéseket, a nyugati határszélen fekvő Kalinyingrádtól a messzi Jekatyerinburgig. 

De hogyan fognak eljutni a szurkolók ezekre? 

Eredetileg azt tervezték, hogy a városokat külön gyorsvasúti hálózattal kötik majd össze, ami később is megmarad (bár mondjuk nehezen hinném, hogy a Jekatyarinburg-Kalinyingrád vonalon csúcsforgalom lenne állandó jelleggel), csak hát kiderült, hogy ez annyi pénzbe kerülne, amit még Oroszország sem képes költeni erre a célra. Ma már nem. 

De akkor korábban mégis, miből gondolták, hogy menni fog?

Kérem, 2010-ben nyerték el a rendezési jogot, és akkor még az olajárak jóval magasabban szárnyaltak, mint most (különben az sem véletlen, hogy az utánuk következő bajnokságot meg Katarban játsszák: komoly korrupció folyt a FIFA vezérkarában, belé is buktak). Azóta viszont történt egy és más úgy az olajpiacon, mint a politikában, Putyin elnök meghúzta a nadrágszíjat, tízmilliárd dollárt el lehet költeni a VB-re, több nincs és kész. Márpedig, ha Oroszországban Putyin azt mondja valamire, hogy kész, az akkor kész.

Ez persze kevesebb, mint akár a 2014-es brazil VB költségvetése, akár a szocsi téli olimpiáé, ami akkora gazdasági bukás volt, hogy majdnem magával rántotta az orosz bankrendszert is: akkor és ott ötvenegymilliárd dollárt égettek el, annak érdekében, hogy most csak romok álljanak a létesítmények és az olimpiai falu helyén. Érthető, hogy Oroszország ezt nem akarja megismételni – most már csak az a kérdés, hogyan fogják elkerülni a költségvetés túllépését?

Az igaz, hogy a legjobb helyekért ezer dolláros árat kérnek, ehhez vegyük a gyorsvasút helyett közlekedő belföldi légijáratokat (valahogy el kell jutni a meccsekre), a szállások bevételeit, a vendéglátást...

Mégis nagy üzlet lesz ez. 

Csak kérdés, hogy kinek.

Annak nem igazán, aki ezer dollárt fizet egy helyért. 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook