2022. október 7. - Amália

Ahol csendes a nézőtér

2017. július 10. Szerző: Szele Tamás
Ilyen sport is van. Amiben a szurkolók meg sem pisszennek, míg a játékot figyelik, néma csönd uralkodik a teremben, csak a gólok után tör ki rövid taps – ráadásul az U19-es csapatunk ebben a sportágban a minap nyerte el a világbajnoki bronzérmet. Hogy nem tetszenek tudni róla? Talán azért, mert egyrészt én is a helyi sajtóból informálódok, másrészt a csörgőlabda valamiért nem a legelismertebb sportág.

 

Pedig tény, hogy a múlt héten Budaörs rendezte a csörgőlabda U19-es világbajnokságát, az esemény házigazdái a Budaörsi Városi Sportcsarnok és a Budaörsi 1. Számú Általános Iskola voltak, és férfi csapatunk világbajnoki harmadik lett, de a női is a nyolcadik helyen végzett, Részt vettek a bajnokságon számos ország férfi és női csapatai, köztük az orosz, az amerikai, a német, a svéd férfi válogatott, és a Koreai Köztársaság, Izrael, valamint Brazília női válogatottja. Egyszóval, világszintű sportesemény volt, amiről nem sok szó esett még a szaksajtóban sem.

Miért?

Azért, mert a csörgőlabdát látássérült, vak és gyengén látó sportolók játsszák. A vakok kézilabdájának is nevezik. A szabályai is érdekesek – idézzük ide a Magyar Paralimpiai Csapat oldaláról őket.

„A pályán csapatonként egyszerre három játékos lehet, cél, hogy az ellenfél kapujába kézzel gurítsák a csörgőlabdát. Mivel a labdában lévő csörgők irányítják a játékosokat, így tájékozódhatnak a labda helyzetéről, ezért a játék ideje alatt a verseny helyszínén néma csend van, hogy a játékosok koncentrálni és azonnal reagálni tudjanak a labdára. A gólok után kitörhet a tapsvihar, de a játék közben ismét csendre intik a közönséget. A meccset kétszer 10 perces játékidő alatt gólra játsszák. Minden versenyző fekete szemüveget visel, hogy egyenlő eséllyel versenyezzenek a különböző látássérültségi fokú sportolók. A pálya mérete 9 m x 18 m (taraflex borítás). A kapu szélessége 9 méter, ezen a szakaszon helyezkednek el a versenyzők guggoló vagy térdelő pozícióban úgy, hogy amikor az ellenfél a kapu felé gurítja a labdát, a védők lehetőleg úgy vetődjenek oldalra, hogy lefedjék a kilenc méteres szakaszt, és a labda ne kerüljön a hálóba. Egy meccs alatt kb. 80 db gurítást végeznek. Egy-egy jól sikerült lövés 70-75 km/h sebességgel halad és kb. 12 méter múlva eléri a fekvő védő játékost. Miután kivédték a gurítást, azonnal visszagurítják a labdát az ellenfélhez, akik ugyanúgy védekeznek. A pályán ragasztószalagok alatt elhelyezett drótok jelzik a pálya szakaszait.”

Minálunk 1976 óta játsszák, olyan sikerrel, hogy az első Európa-bajnokságot is az alig három éves múltra visszatekintő magyar csapat nyerte annak idején. 1984 óta minden paralimpiára kvalifikálta magát válogatottunk. Ifjúsági és felnőtt szinten elért eredményeink, érmeink, helyezéseink száma, nemzetközi szereplésünk jogos büszkeséggel tölthet el mindnyájunkat.

Hát erről nem számolt be a szaksajtó, de az MTI-ben is épp csak arról akad pár sor, hogy megkezdődött a világbajnokság, az eredményeket már senki sem tette közzé. Illetve de: a helyi lap, a Budaörsi Napló tudósításai alapján sikerült megtudnunk, hogy van az országnak egy világbajnoki bronzérmes U19-es csörgőlabda-csapata...

Más nem említette a hírt.

Én értem, hogy mostanság minden a vizes VB-ről szól, de ez akkor is világszintű sporteredmény. Illett volna jelezni a legfőbb információs forrásban legalább: a Magyar Távirati iroda hírszolgálatában.

Hogy ők miért nem jelezték, azt csak ők tudják.

De még élénken emlékezhetünk, hogy a paralimpiai eredményekről is igen hézagosan számoltak volt be: bizony, elő kellett szedni annak idején a rendezvény eredménytáblázatát, nem ritkán portugál nyelven. Az lenne a jó kérdés, hogy ha mi ki tudtuk keresni, ők mért nem? Azt gondolják, a parasport nem érdekel senkit, netán nem is sport?

Ha igen: roppant nagyot tévednek.

Legalább gratuláljunk világklasszis csörgőlabdásainknak, legalább így, utólag: szép volt fiúk, szép volt, lányok!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook