2022. október 7. - Amália

Aranyeső, ezüsttenger, bronzhegyek

2017. március 26. Szerző: Szele Tamás
Tetszik tudni, hogy a napokban az olimpikonjaink tizenhárom arany-, hat ezüst- és kilenc bronzérmet hoztak haza? Nem tetszik tudni. Azt tetszenek hinni, hogy mostanság nem is volt olimpia, pedig bizony volt. Csak éppen speciális. A minap fejeződtek be a 11. Speciális Olimpia Téli Világjátékai. Onnét szakadt ránk az éremeső.

 

 

De miért nem tudtunk erről a világra szóló sporteseményről, amin 105 ország 2600 értelmi fogyatékos sportolója vett részt, köztük 33 magyar öt sportágban: műkorcsolyában, gyorskorcsolyában, hófutásban, padlóhokiban és alpesi síben? Talán azért, mert senki sem számolt be róla. A hivatalos médiumok, elsősorban az MTI, csak a hazatérő olimpikonok üdvözléséről közöltek egy gyorshírt, meglehet, amiatt, mert ezen az ünnepségen nagy hatalmú vagy annak tartott emberek is részt vettek – de a részeredményekről bizony csak a Magyar Speciális Olimpia Szövetség honlapja számolt be, az sem túl gyakran, ők például erről az üdvözlő ünnepségről feledkeztek meg (és arról, hogy jelezzék: véget értek a játékok).

Pedig az ünnepségen fontos dolgok is elhangzottak a sablonos beszédek mellett – például Lengyel Lajos, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnöke köszönetet mondott azoknak az élsportolóknak, akik segítették a felkészülést, így Hunyadi Emese olimpiai bajnok gyorskorcsolyázónak, Hoffmann Nóra műkorcsolyázónak és Szuper Levente jégkorongozónak. Mi is emeljünk kalapot előttük, legalább gondolatban. 

De a távirati iroda ennél sokkal többről nem regél. Míg a játékok tartottak, hallgatott, február 27-én még beszámolt az induló játékosok eskütételéről, melyen szintén magas állami vezetők vettek részt, most a hazatérésükről és az eredményeikről (nagyjából ömlesztve), más hír nem volt. Se náluk, se máshol.

Ha még emlékszünk, a riói paralimpia idején is lepkehálóval és F-16-osokkal kellett összevadászni az eredményeket a sajtónak, miért lenne ez másként az értelmi fogyatékkal élők számára rendezett speciális olimpiával kapcsolatban?

Márpedig nem lesz ez így jó. Az nem fog menni, hogy büszkék vagyunk ugyan a speciális- és parasportolók eredményeire, érmeire, de azért nem beszélünk róluk, nem adunk hírt róluk, nem mutogatjuk őket: ezek a srácok a lehető legtisztább, legbecsületesebb sportot űzik, náluk nincs csalás, ügyeskedés, doppingolás, mégsem foglalkozunk velük kellőképpen.

Most is éremesővel leptek meg minket.

De ha továbbra is elhanyagoljuk őket, nem biztos, hogy mindig így lesz.

Tiszteletet, törődést nekik!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook