2022. október 7. - Amália

Boronkay újból világbajnok

2016. november 23. Szerző: Szele Tamás
Mindig öröm jó hírről beszámolni, főleg akkor, ha egy méltán ismert és elismert parasportolónk dicsőségéről írhatunk. Hát bizony, nagyot alakított Boronkay Péter, a kenguruk távoli földjén, nem rettentette meg sem a távolság, sem a klíma: a riói paralimpikon bizony megvédte világbajnoki címét.

Nem is akárhogyan tette, részletekben rejlik az igazság: a legjobb idővel zárta az 500 méteres úszást, majd a 12 kilométeres terepkerékpározást az ausztrál Justin Godfrey mögött másodikként teljesítette. Pedig hát ép embernek is komoly kihívást jelent a triatlon – gondoljunk bele, mennyivel nehezebb dolga van annak, aki hátránnyal indul. De Péter legyőzhetetlennek bizonyult: a terepfutásban a legjobb idővel szerezte meg győzelmét az ausztráliai Snowy Mountain tereptriatlon világbajnokságon.

 

 

Ha belegondolunk, hogy Boronkay Péter a Szegedi Tudományegyetemen diplomázott, ráadásul szociális munka szakon, majd visszatért Kecskemétre dolgozni, egy speciális iskola testnevelő tanáraként, beláthatjuk, hogy nem csak a sportban, de a magánéletben is kivételes, tehetséges, érzékeny egyéniséget tisztelhetünk benne. Olyant, aki tud küzdeni és nem csak a saját eredményeiért harcol meg, de a tanítványai győzelmét is a magáénak fogja érezni. 

A verseny különben egészen nagyszabású volt: a kétnapos rendezvényen közel 2000 versenyző állt rajthoz. Az épek között a férfiaknál a többszörös extrém tereptriatlon világbajnok, spanyol hegyikerékpáros olimpikon Ruben Ruzafa nyert, míg a nőknél a szintén többszörös világbajnok bermudai Flora Duffy lett a győztes. 

Péter megvédte világbajnoki címét, és csak hálával, tisztelettel gondolhatunk rá, erre a kiváló sportolóra, aki optimistán néz a jövőbe – igen, kérem, ahogy egy interjúban nyilatkozta, Tokióba készül.

„Aki ismer, tudja, hogy Rio után abba akartam hagyni. Most van egy álmom és van még egy esélyem: Tokióban már ismerem és kedvelem a pályát.”

Biztos vagyok benne, hogy ott lesz.

És abban is, hogy győzni fog a Felkelő Nap országában.

Továbbra is: hajrá!

Fotó: Boronkay Facebook és ITU

 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook