2022. október 7. - Amália

Dortmund részvényei

2017. április 22. Szerző: Szele Tamás
Hát kérem szépen, megvan. Elkapták. A német rendőrség letartóztatta a gazembert, aki bombatámadásokat kísérelt meg a Borussia Dortmund ellen. Ilyen robbantásos merénylet sem volt még, mióta a pokolgépet feltalálták... nem, nem politikai okokból robbantott az illető. Valószínűleg titkos ügynök sem volt. Ez a merénylet, kérem, nem volt más, mint egy tőzsdei spekuláció.

 

Jól tetszettek olvasni. Nem az Iszlám Állam áll a történtek mögött, nem szélsőbaloldaliak, nem szélsőjobboldaliak, hanem a részvénytőzsde. Mi történt tehát? Az elkövető – aki már részletes, feltáró jellegű beismerő vallomást is tett – kettős, német-orosz állampolgár, tehát felmerült, hogy talán a Lubjanka tér bízhatta meg, de erre nem volt semmi szükség. A saját bankbetétje érdekében tette. 

A férfit a baden-württembergi Tübingen város közelében vették őrizetbe. Tulajdonképpen úgy került a rendőrség látóterébe, hogy a nyomozó szervek informatikusai észrevették: a támadás napja előtt a csapat szállodájának IP-címéről hatalmas üzleti tranzakció indult el, ami mintegy tizenötezer Borussia Dortmund-részvényt mozgatott. Ezt már a merénylő indította, aki biztos, ami biztos, a leggonoszabb hidegvérrel a csapattal egy szállodában vett ki szobát. A spekuláció jellege olyan volt, hogy ha a Borussia Dortmund-részvényeknek hirtelen lezuhan az ára, ő egy vagyont keresett volna. Ha egy játékos komolyan megsérül, még többet, ha valaki meg is hal, rengeteget.

Aztán elhelyezte egy alkalmas időpontban a bombákat, az ablakból nézte, amint a csapat beszáll a buszba és mikor a bombák mellé értek, megnyomta a gombot. Nem terrortámadás volt ez, kérem, vagy legalábbis nem politikai: hidegvérű, köztörvényes bűncselekmény. Aljas indokból, előre megfontolt szándékkal, anyagi haszonszerzés érdekében elkövetett sokszoros gyilkossági kísérlet. A négy minősítő jogkörülményből három megáll. (A bűnszövetség csak azért nem, mert egyelőre úgy tudjuk: a támadónak nem voltak cinkosai).

Ellenben az nagyon érdekes, hogy a merényletet rohanvást vállalta az Iszlám Állam is, a német szélsőjobboldal is.

Főleg a valós tények fényében igen érdekes: ezek a terrorszervezetek találtak egy robbantást és azonnal el akarták lopni.

Egymástól is.

Úgy, hogy közük nem volt hozzá.

Hát kérem, ilyenek ezek a terroristák: ha már ölni nem tudnak, legalább lopnak.

Ilyen merénylet se sok volt még a történelem folyamán...

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook