2022. október 7. - Amália

Gurisatti, alias Midász király

2016. április 9. Szerző: Szele Tamás
A puszta tény, hogy Gurisatti Gyula sportpisztolyban képviseli hazánkat a riói paralimpián, még nem mond túl sokat magáról az emberről, a sportolóról, bár az figyelemreméltó, hogy már tavaly szeptemberben gondoskodott a kijutásáról. Ez arra mutat, alapos ember.

Alapos, és ha megismerjük az életét, csak csodálhatjuk, mennyi benne az akarat, a szorgalom és a pozitív világnézet – nem is kétséges, hogy győzelemre van ítélve Rióban is, mint még annyiszor.

 

 

Mert hát ő már sérülése előtt is négyszer volt búvárúszó világbajnok, több száz magyar bajnoki címmel dicsekedhet – évente akár négy-öt alkalommal is dobogóra állt. Töretlennek tűnt a búvárúszó karrier, míg egy ostoba, mások hanyagságának köszönhető balesetben, 1999-ben el nem vesztette mindkét lábát térd alatt. Egy lejárt szavatosságú, műszakilag tizenkét éve nem vizsgált palack robbant fel töltés közben, és mindenki azt hitte: pont került a sportkarrier végére. 

Dehogy került. Inkább úgy kéne fogalmazzunk: elkezdődött egy másik, egy újabb. Gurisatti Gyula nem adta fel, megalapította másokkal együtt a magyar mozgáskorlátozott horgászmozgalmat 2003-ban és ebben a sportágban is világbajnok lett egyéniben is, csapatban is – hiába, olyan ő, mint a mesebeli Midász király, amihez nyúl, arannyá változik, mégpedig az ő esetében aranyéremmé. 

Folytathatta volna sportkarrierjét mozgáskorlátozott búvárúszóként, azonban „nem szerette volna kihasználni azt az előnyt, hogy egészségesen volt többszörös világbajnok” - ahogy a tavalyi, Origónak adott interjújában rávilágít (http://www.origo.hu/sport/20150413-beszelgetes-gurisatti-gyula-sportlovo-paralimpikonnal-horgaszvilagbajnokkal.html). Ez mindennél többet mond el a jelleméről. 

Valódi, fair sportemberről beszélünk.

De nem volt újdonság számára a pisztolylövészet sem, hiszen kamaszkora óta különös tehetséget árult ebben a sportágban, bár őt azokban az években inkább az uszoda vonzotta – azonban most eljött a sportpisztoly ideje. Eddig két paralimpián képviselte hazánkat ebben a sportágban, a riói lesz a harmadik – olyan biztos, hogy éremmel tér haza, mint a kétszerkettő.

Gurisatti Gyula nem adta fel, egy pillanatra sem. Teljes, gazdag és nagyon sikeres életet él – meg is érdemli a sikert.

Ő az, aki minden eredményért keményen megdolgozott.

A mi Midász királyunk. 

Fotó: dunaujvaros.com

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook