2022. október 7. - Amália

Győzni és meghalni

2016. szeptember 7. Szerző: Szele Tamás
Ma kezdődnek a riói paralimpiai játékok, jobban mondva, ma még csak a nyitóünnepség lesz, a versenyeket holnaptól indítják – ünnepelni kell, ünnepelni is illik ilyenkor. De kevesen gondolnak bele, mennyi szenvedés áll egy-egy paralimpiai arany mögött, mennyivel több kínba kerül, mint akár az olimpiai győzelmek – emberfeletti erőre van szükség hozzá.

Egy pillanatra talán lehullt a lepel, ugyanis sokkoló hírt kaptunk: a 37 éves, kerekesszékes olimpiai bajnok, a belga Marieke Vervoort, aki gyógyíthatatlan, degeneratív gerincbetegségben szenved, az olimpia után az eutanáziát kívánja választani. 

 

 

Igen, jól tetszett olvasni. Elmegy győzni, megszerzi az aranyat és utána elmegy meghalni. Mint mondta: 

„Mindenki lát nevetni, amikor az éremmel pózolok, de senki sem látja a sötét oldalt. Nagyon szenvedek. Nekem is volt bakancslistám, de ma már csak az olimpiai arany éltet. Minden reggel teljesen kimerülten ébredek, és hagyom, hogy a nővér beadja a morfiuminjekciót. Szó szerint kikopott belőlem a félelem és a frusztráció.”

Tizenhat éve beteg, az állapota folyamatosan romlik, a fájdalmai állandóak és szinte csillapíthatatlanok. Az eutanázia Belgiumban legális, amennyiben három orvos konzíliuma engedélyezi. 

Áll az ember, és nem tudja, mit mondjon. Legszívesebben könyörögne, hogy ne, ezt ne, semmiképpen, hiszen minden nap fejlődik az orvostudomány, bármelyik pillanatban felfedezhetnek valamit. A nanotechnológia rohamléptekkel fejlődik, már belső szerveket növesztenek a laboratóriumokban. Egyszerű csoda is történhet, bármi megeshet, ne tessék ezt tenni, még ne, csak kicsit várjunk vele, aztán még egy kicsit és még egy kicsit... De hogy lehessen ezt mondani egy embernek, akinek állandó fájdalom, kín az élete? 

Hallgassunk és bízzuk rá a döntést.

Legalább szurkoljunk neki, és a többi paralimpikonnak is.

Legalább nézzük a versenyeket.

És ne feledjük közben, milyen tragédiák állhatnak a győzelmek mögött.

 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook