2022. október 7. - Amália

Hófutó Verseny

A cél előtt bukva is győzelemhez segítette csapatát!

2016. december 15. Szerző: MSOSZ
Új egyesület debütált a versenyen, elképesztő iramot diktáló hatalmas küzdelem és meglepetés volt 800 m-en, a válogatott versenyzőnek fel kellett adnia a küzdelmeket és a legifjabb önkéntes segítő is kipróbálta a hótalpat.

December 10-én, szombaton rendeztük meg immáron 8. alkalommal a Magyar Speciális Olimpia Szövetség Budapesti Hófutó Versenyét. A helyszín ezúttal is a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez tartozó Orczy Parki sportpálya volt, mely terület biztosítását ezúton is köszönjük az egyetemnek, az egyetem képviseletében elsősorban Szalontai Tibor úrnak.

Mint az elmúlt években, úgy idén is hó nélkül kellett leküzdeniük a speciális olimpikon sportolóknak a különböző távokat, melyek ezúttal 100-, 200-, 400-, 800-, és 4 x 100 m-es hófutó távok voltak. A váltó versenyek okozták a legnagyobb izgalmat, mely versenyszámok a nap végére kerültek megrendezésre, ebben a számban történt, hogy egy kőszegi lánysportoló a cél előtt elesett, de akaraterejét és küzdőszellemét mi sem bizonyítja jobban, hogy egyből talpra pattant és átszakítva a célegyenes képzeletbeli szalagját így is győzelemhez vezette csapatát! Mindenki megnyugtatására megemlítem, hogy a sportoló nem szenvedett sérülést. Sajnos rajta kívül még két, szintén kőszegi sportoló jelzett kisebb lábfájást, közülük az egyik nem is tudta vállalni a futást, a másiknak pedig fel kellett adni a hosszabb távon való megmérettetést, utóbbi Kurucz Tamás kőszegi válogatott versenyző, aki kisebb sérüléssel bajlódott az elmúlt időszakban, így nem kockáztatott egy hosszabb távon való sérülést. Ezektől a sajnálatos problémáktól eltekintve nagyon jó hangulat és becsületes küzdelem folyt a pályán.

Nagyszerű hír, hogy újabb egyesület debütált, és vállalta a hazánkban szokatlan, még kevéssé ismert versenyen való küzdelmet, nevesítve az Érdi Fogócska SE. Rajtuk kívül a házigazda szerepét vállaló Budapesti BEAC – Diószeghy csapata, valamint a Kömlődi Staféta DSE, a Kőszeg – WINK PSC, és a Tiszakécskei Gyermekekért DSE állított ki sportolókat, összesen 34 főt.

A verseny megnyitását és zárását Kovács Gyula, a BEAC örökös tagja vállalta, aki lelkesítő beszédével a sportolók tiszta és sportszerű küzdelmére hívta fel a figyelmét, amely tanácsot megfogadva, mindenki eleget tett.

A divízionáló és a döntő futásokkal együtt összesen 37-szer startoltak el a hófutók. Az egyik legemlékezetesebb versenyszámról, a 4 x 100 m-es női hófutó váltóról már esett szó, de hasonlóan nagy izgalmakat hozott a férfi 800 m is, ahol a Téli Világjátékokra készülő tiszakécskei válogatott sportoló Berta Zoltán 780 m-ig elképesztő iramot diktálva végig vezetve lemaradt az aranyéremről, mert a mögötte lévő nagy taktikázó szintén tiszakécskei Lakatos Márió az utolsó métereken lehajrázta a nagy esélyest, és megnyerte a versenyt! Zoli sportszerűségére jellemző, hogy elkeseredés helyett őszinte elismeréssel baráti kézfogással gratulált az egyesületbeli hófutó sporttársának, példát mutatva egy-két profinak mondott ép élversenyzőnek, akik sokat tanulhatnának e téren is a speciális olimpikonoktól! Esélyeshez méltón a szintén válogatott kerettag kőszegi illetőségű Vígh Barbara minden hófutó számban, melyben elindult aranyérmet szerzett, így 100 és 200 m-en, valamint a női 4 x 100-as váltó tagjaként is. A szintén válogatott kerettag Rácz Dorottya 400 m-en ért el nagyszerű sikert.

A hófutó sportolók között köszönthettük az alpesi síből átruccant szintén válogatott kömlődi Szanyi Petrát is, aki 100 m-en a saját divíziójában aranyérmet szerzett!

A verseny lebonyolításában önkéntesként jeleskedett az érdi hófutó sportoló Kertész Ádám kisöccse Bálint is, aki nagyon akkurátusan figyelte a futások szabályos végrehajtását, amit a végén ő maga is kipróbálhatott, és amiért kiérdemelte a részvételi szalagot.

Végezetül meg kell említenem, hogy 63 egyéni, és 20 váltószámban kiosztott érem és/vagy szalag került a sportolók nyakára, melyek megszerzéséért igen nagy küzdelmek folytak. Létszámuknál fogva a kőszegi sportolók gyűjtötték be a legtöbb aranyérmet, de minden csapat megtette a tőle telhető legtöbbet, hogy büszkék lehessenek rájuk az értük otthon izgulók.

Az érmek átadásában Kovács Gyula, a BEAC örökös tagja, Hammer Ádám speciális olimpikon, aki Kovács András mellett fotózást is vállalt, Bakos István és Lakatos István Tiszakécskéről, Mágócsy János Kőszegről, Hmeljova Jelena, Varga Lajos és Nagy Miklós Kömlődről jeleskedtek. Mindegyiküknek jár a köszönet.

Az év utolsó versenyének beszámolója végén a közelgő ünnepekre való tekintettel nem maradhat más hátra, minthogy minden egyes sportolónak, edzőnek, és vezetőnek Áldott, Békés Karácsonyt, és Boldog Új Esztendőt kívánjak!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook