2022. október 7. - Amália

Az internet hiénája

2017. február 27. Szerző: Szele Tamás
Kérem szépen, ritka gusztustalan emberpéldányt fogunk most bemutatni a nyájas olvasóközönségnek, nem is véletlen, hogy a hiénához hasonlítom a címben: ez az állat ugyanis tetemekkel táplálkozik, nem undorodik semmitől, büdös, mint a trágyadomb és mindezekhez még idegesítően röhög is. Pont, mint az az álhírlapíró, akivel foglalkozni fogunk.

Illetve, azt nem tudom, hogy büdös-e, de a többi stimmel. Szóval az úgy kezdődött, hogy megláttam a Facebook hírfolyamában a hiób-hírt: Erdei Zsolt meghalt! Hű, a mindenségit... már kezdtem fogalmazni a nekrológot, de azért a biztonság kedvéért ellenőriztem a hírt. Persze, hogy nem halt meg, semmi baja. Ki volt az, aki ezt elterjesztette, leadta, közzétette? Hm, névtelen hős, valóságos ismeretlen katona... na lássuk csak, miféle sajtótermék ez? A cím ordít: 

„GYÁSZBA BORULT AZ ORSZÁG ÉS A BOKSZVILÁG!! Európa bajnokunk ment el!! NYUGODJÉK BÉKÉBEN!” 

Jó, hát helyesen írni nem tud, de legalább írni sem, két sor felvezető után meg kéne nyitni a videót, de az csak megosztás után nyílik. Aha, klikkvadász! A felületen a világ legpocsékabb hirdetései, körömgomba elleni kenőcstől fogyasztószerig, de ezek bizony minden klikkelés, megnyitás után fizetnek az élelmes kis tulajdonosnak... 

Szóval így működik ez az üzlet. A hír nem kell igaz legyen, a hír nem kell még hír sem legyen, elég az ordító, hazug cím, és már dől is a lé a körömgombásoktól. De nem elég ennyi. Az élelmes kis hiéna ugyanis nem egy, hanem huszonhárom ilyen híroldalt üzemeltet, a legtöbbjét létező, hiteles, komoly sajtótermékekhez megtévesztően hasonló módon nevezte el. Például: origo-hirek.com, index-blog.com, origoblog.net, aktivhir.net, napi-hirek.net, aktiv-hir.net, origo-hirek.net, napi-hir.net, index-blog.net... és ezzel valódi, hiteles és tisztességes sajtómunkások renoméján élősködik. Persze, hogy az olvasó meglátja a szenzációs hírt, esetleg megnézi a forrást, és csak az marad meg neki, hogy az Indexen vagy az Origón olvasta. Igen, de nem a valódin... 

És dől a hazugság a csatornákból, eltemette a magyar sajtónak ez a szégyene már a fél sportéletet, köztük Növényi Norbertet is, akit szintén ökölvívóként siratott el, de irtja a színészeket is, például Hernádi Juditot, végső soron mindegy, mit hazudik, fő a kattintás. Kis hackeléssel megtaláltam a nevét, címét, telefonszámát is, de nem teszem közzé, mert félek, még valaki agyoncsapja, amint meg is érdemelne egy kis fegyelmezést. Különben a telefonszám biztosan hamis, a cím talán lehet igazi – ha az, akkor Kerepestarcsa dicsekedhet el ezzel a díszpinttyel, bár inkább hinném, hogy a megadott helyen is maximum egy fatelep vagy raktár található.

Miért káros ez?

Mert hazugságot terjeszt, megingatja a valódi sajtóba vetett bizalmat és félrevezeti az olvasóközönséget.

Mit lehet tenni ellene?

Tessenek megkapaszkodni. Semmit. A magyar sajtótörvény kiterjed még arra is, hogy ha egy igaz állítást bárki sértőnek talál, akkor is perelheti érte az azt megjelentető sajtóterméket, ha a lap nem hazudott – de a hazug, hamis hír terjesztését így, ilyen formában nem bünteti. Egy módon lehetne jogi útra terelni az ügyet: ha az érintettek személyiségi jogaikat sértő híresztelésért indítanának eljárást az illető sajtótermékek ellen.

Mármost ezek igazából egyszemélyes valamik, nem sajtótermékek, itt ugyanaz a tulajdonos, a szerkesztő, a munkatárs és a felelős szerkesztő. Ha őt perbe fogják, megállítható a hazugságözön. 

Mármint ideig-óráig. Mert még ha le is állítják ezeknek az álhírlapoknak a megjelenését, a delikvenst semmi sem gátolja abban, hogy gyorsan alapítson még huszonhármat. Vagy negyvenhatot. Vagy akárhányat.

Akkor mit tehetünk?

Egyet: gyanakodjunk. Fogadjuk a híreket egészséges szkepszissel, kedves olvasók, sportbarátok, ha egy élsportoló elhunyna, az nem egy helyen jelenik meg, egy hírforrás nem forrás, a sajtóban általában akkor fogadunk el hitelesnek egy hírt, ha azt három, egymástól független orgánum is leadta már (vagy akkor, ha a saját szemünkkel láttuk és fel is vettük). 

Ne higgyünk el minden szenzációsan hangzó hazugságot.

És az efféle sajtóhiénákat, akiknek a valódi, hiteles újságíráshoz az égegyadta világon semmi közük, zavarjuk el a szeméttelepre, odavalóak.

Az általa elparentáltaknak pedig hosszú, sikerekben gazdag életet és jó egészséget kívánok.

Hitelesen.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook