2022. október 7. - Amália

A közös játék öröme

Fogyatékosok Világnapja Debrecenben

2016. december 8. Szerző: MSOSZ
December harmadik napja 1992 óta a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja. Debrecenben mintegy 15 éve rendezik meg ebből az alkalomból a sportnapot.

A Segítséggel Élők Nemzetközi Napja alkalmából a debreceni DMJV Fogyatékosokat Ellátó Nappali és Átmeneti Intézménye, a Mozgás Öröm Sport Egyesület, a Debreceni Sportcentrum, az Éltető Gondoskodás Alapítvány, Debrecen Város Önkormányzata, valamint a Magyar Speciális Olimpia Szövetség közös szervezésben a megkezdett hagyományokhoz híven immár 15. alkalommal bonyolította le világnapi rendezvényét a debreceni Hódos Imre Rendezvénycsarnokban.

Most tíz csapat érkezett a megye több pontjáról a cívisvárosba, hogy megmutassák, mit tudnak. Minden együttesben szerepelt egy-két profi sportoló. A debreceni kézilabdázók, és vízilabdázók segítették a fiatalokat a játékokban.

Ez jó alkalom volt ismét arra, hogy közös csapatot alkotva a fogyatékossággal élő személyek és az épek közelebb kerüljenek egymáshoz a sport, és a mindennapi élet terén egyaránt. Az eseményt a DMJV Városi Szociális Szolgálat ellátottainak zenés műsora nyitotta, majd a sorversenyek előtt Kállai Ildikó fitnesz világbajnokkal, kétszeres Európa-bajnokkal melegíthettek be a résztvevők. A világnapi rendezvényt a DMJV Városi Szociális Szolgálat ellátottainak műsora nyitotta meg a közelgő ünnepek jegyében.

 

A rendezvény sportversenyében 10 intézmény mintegy 140 ellátottja és csaknem 30 élsportoló vett részt.

Lengyel Lajos, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnöke:

„Ismét nagyon sokan eljöttek és megmutatták, valóban mit tudnak. És azt is megmutatták, hogy tudnak örülni, szeretni és tenni azért, hogy egészségesebbek legyenek. Ezzel példát is mutatnak az épeknek.”

Szabóné Orosz Éva, a Városi Szociális Szolgálat vezetője: „Intézményüknek alapfilozófiája, hogy nem lehet házon belül gondozni, nevelni a sérült embereket. Mert a beilleszkedés a társadalomba nem lehetséges, ha elzárjuk az ép és a sérült csoportokat egymástól. A játékos nap nagy élményt jelentett a sérült, fogyatékos fiataloknak. De a profi sportolóknak is.”

Az élsportolók szerint példát vehetne mindenki az értelmi fogyatékossággal élők akaraterejéből, lelkesedéséből, ők taníthatnának minket a győzni akarásra és arra, hogy nincs lehetetlen.

Somlai Tamás, a DVSE vízilabdázója: „Megfogják a kezem, és bíznak bennem. Ez nagy élmény, ami boldogsággal tölt el engem.”

A kedves hangulatú napot a nagy népszerűségnek örvendő Desperado együttes koncertje zárta, nagy ováció közepette.

Kállai Ildikó fitnesz világbajnok így jellemezte a világnapot:

„Ezt mindenkinek látnia kellene, ugyanis fantasztikus volt, ahogy küzdöttek, versenyeztek fogyatékkal élő sporttársaink, akiket lelkesen és szeretettel segítettek a debreceni kézilabdás lányok és a vízilabdás fiúk. Ahogy néztem őket TÚLCSORDULT A SZÍVEM! A nap tele volt örömmel, mert minden úgy alakult, ahogy a gondozók, sportvezetők megálmodták.  Tele volt sikerrel, mert a vezetőség szép munkája életre kelt. Tele volt a nap játékkal, mert a feladatok vidámak voltak. Dübörgött a zene, a tánc bemelegítő tornámon és a DESPERADO is mindent megtett a jó hangulatért. Lengyel Lajos elnök úr és a város vezetői csillogó, már-már könnyes szemmel figyelték az összekapaszkodást és egymás segítését az integráció jegyében! Jövőre veletek ugyanitt.”

 

 

Végezetül álljon itt néhány figyelemfelkeltő adat.

A résztvevő csapatok: 

– Debreceni Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Szakiskola és Kollégium

– Hallássérültek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye Debrecen

– Bihari Egyesített Szociális Intézmény Debreceni Terápiás Ház

– Bihari Egyesített Szociális Intézmény Derecskei Humán Szolgáltató Otthon

– Debreceni Szociális Szolgáltató Központ Debreceni Humán Szolgáltató Otthona

– Debreceni Szociális Szolgáltató Központ Szerep- Hosszúhát Humán Szolgáltató Otthona

– DMJV Városi Szociális Szolgálat Újkerti Gondozó Szolgálat Ifjúság Utcai és Mester Utcai telephelyeinek csapatai

Élsportoló résztvevők: 

DVSE férfi vízilabda csapata

DVSC-TVP női kézilabda csapata

Debreceni Sportcentrum- Sportiskola növendékei

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook