2022. október 7. - Amália

Pénzek és arányok

2017. március 18. Szerző: Szele Tamás
Igyekezzünk pontosak lenni, pénzről lesz szó. Konkrétan arról, mennyi támogatást is kaptak a látványsportok a tao 2011-es bevezetése óta, vagyis amióta a nyereséges cégek adójuk egy részét utalhatják sportszervezeteknek is az államkassza helyett. Hát, nem keveset – mások viszont rosszabbul állnak.

 

 

A 24.hu adataira támaszkodunk: a lap szerint az öt látványsport az elmúlt hat évben összesen 414 milliárd 937 millió forint támogatást kapott. Melyek ezek? Az öt látvány-csapatsportág a futball, a kézilabda, a kosárlabda, a hoki és a vízilabda. Mármost ezeket a tao-támogatásokat a klubok kérhetik (a pénz nyolcvan százaléka hozzájuk is kerül, a sportági szövetségeknél alig húsz százalék marad), éspedig a klubok projektekre kérhetik és kérik a dotációt. Aztán ezeknek a projekteknek a megvalósulását vagy sikerül ellenőrizni, vagy nem, de általában vagy nem, erre a szövetségeknek egyszerűen nincs kapacitása. 

Ha bontásban nézzük, a taopénzekből 2011 óta tavalyig bezárólag a labdarúgás 191,1 milliárd, a kézilabda 92, a kosárlabda 57,4, a vízilabda 46,1, a jégkorong 28,3 milliárdot hívhatott le. Igen ám, de ezek csak a taopénzek, ezekbe nem számítanak bele a szponzori támogatások, költségvetési támogatások, stadionok, ahogy a különböző felkészülésekre adott juttatások sem.

Tehát, értsük meg: ezt a durván 415 milliót nem az állam adja, az állam csak lemond róla, a látványsportok javára: ezt a vállalatok adják, az adóforintjaikból. Mármost a sportnak mindenképpen szüksége van támogatásra, ami nem mindegy, az az elosztás aránya. A magyar látványsportok természetesen nagyon fontosak, de ha belegondolunk, hány nem-látványsport agonizál anyagi források híján, és ha eszünkbe jut, hogy parasportolóink, paralimpikonjaink milyen reménytelen gazdasági helyzetben kell felkészüljenek, megmozdul bennünk az igazságérzet.

Nem arról van szó, hogy tőlük vennék el a látványsportoknak adott pénzt, persze, hogy nem, a támogatók döntik el, kinek adnak. (Más kérdés, hogy a törvény egyértelműen előnyben részesíti a kiemelt öt sportágat). De tessenek belátni: többet érdemelnének a pár fityingnél, amit kapnak.

Jusson támogatás nekik is, ne feledkezzünk meg róluk sem, ha egy mód van rá.

Többet lehetne mondani ez ügyben, csak az már politika volna, de mást még akkor sem... nem jó itt valami, lehetne egyenlőbb, arányosabb kicsit a pénz eloszlása.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook