2022. október 7. - Amália

Sas Sanyi és a csajok

2016. november 2. Szerző: Rózsa Misi
Megszokhattuk, hogy a Ferencvárosnál mindig történik valami, amiről sokan beszélnek, amiről érdemes írni. Megszokhattuk, hogy a hazai paraerőemelő sportban is rendszeresen történnek dolgok, amikről érdemes beszélni, és amiről érdemes írni. Ha azt hallja az ember, hogy Ferencváros és erőemelés, akkor meg azonnal egy név ugrik be a sportot szeretők agyába: Sas Sanyi.

Sas Sándor megérdemelt pihenőjét tölti a Riói Paralimpia után, ahol mint köztudott jelentős eredményt elérve, pontszerző helyen végzett. Ezt kéne most leírnunk. De nem lehet ezt leírni. Mert Sas Sándor képtelen nyugton megülni a fenekén, képtelen úgy pihenni, hogy ellazul és nem csinál semmit, hogy a sportot beakassza kicsit a szekrénybe. Sas Sanyi úgy pihent, hogy elindult Beleden az erőemelő Országos Bajnokságon. Parafekvenyomásban Sándorunk, ha elindult, akkor természetesen nem is állt meg a csúcsig. 200 kilót emelve könnyedén, megnyerte az Országos Bajnokságot. 

 

 

Felhívom, hogy gratuláljak neki. Felteszem neki többek között a leghülyébb kérdést, hogy vajon elégedett e, büszke e az elért eredményre. Alap, hogy ilyet nem kérdezünk, hiszen elég adekvát erre a válasz. Sanyi csillogó szemekkel meséli, hogy most valóban nagyon elégedett, különösen a lányokra büszke. Na erre már nekem is elkezdett csillogni a szemem, hiszen úgy gondoltam, valami szaftos bulvárba sikerül beletenyerelnem és Sanyi nálunk mesél majd hódításairól, hiszen többes számot használt a lányokra. De mielőtt Önöknek is csillogna a szeme, gyorsan leszögezem, nincs szó Casanova akcióról még véletlenül sem. 

Van a Ferencvárosnak két kiváló parauszónője. Engelhardt Katalin és Ráczkó Gitta. Ezek a csajok váratlanul úgy döntöttek, hogy szeretnék kipróbálni magukat erőemelésben. Úszóból erőemelő? Hogy a fenében van ez, hiszen két teljesen más izomcsoportot használó sportról beszélünk. Itt már Zachár Attilát kellett elkapnom, aki Sas Sanyi edzője és most már a lányokkal is ő foglalkozik. Azt mondta, bevallja először kicsit ő is meglepődött, de amikor látta a lányokon az eltökéltséget, azt mondta, vágjunk bele. Zachár nem egy biztonsági játékos, mert ha már egyszer elvállalta a felkészítésüket, akkor azt is eldöntötték közösen, hogy a lányokat el is indítják az Országos Bajnokságon. Nem volt rajtuk eredmény kényszer, élesben akarta kipróbálni őket a ravasz edző, és a lányok is élvezettel várták a kihívást. Engelhardt Katalin 45 kg-ban indult, Ráczkó Gitta 67 kg-ban. 

A vállalkozást nehezítette, hogy a verseny előtt összesen négy alkalom állt rendelkezésükre arra, hogy elsajátítsák a sportág alapjait. Ezt egy betegség is nehezítette. A lányok gyorsan tanultak és keményen dolgoztak, így aztán az OB-n starthoz állhattak. Nagy csodát senki nem várt az ismert körülmények mellett tőlük. De ezek a lányok nem foglalkoztak azzal, hogy ki mit vár tőlük, maguktól a maximumot várták el és óriási meglepetésre ezt el is érték. Hiszen mindkét ferencvárosi versenyző, megnyerte a súlycsoportját és Országos Bajnok lett belőlük életük első erőemelő versenyén. Ismétlem, úgy, hogy előtte négy edzésen vettek részt! Ráczkó Gitta 31 kg-ot tudott emelni, míg Engelhardt Katalin 39 kg megemelésével nem csak a versenyt nyerte meg, de új országos csúcsot is sikerült beállítania. Hatalmas elismerés ezért a lányoknak és edzőjüknek Zachár Attilának is. 

És gondoljunk kicsit bele. Ha 4 edzés után ezek a lányok ilyen eredményre képesek, akkor mi lehet ebben a sportágban belőlük, ha valóban jelentős rutinra tesznek majd szert? Nagyon úgy fest, hogy a lányok, ha megmaradnak a sportágban, akkor igen jelentős hazai és nemzetközi eredmények tömegét fogják elérni és nagyon sok esetben lehetünk majd nagyon büszkék rájuk és teljesítményükre. 

Sas Sanyi és a lányok, megnyerték az Országos Bajnokságot. De a munka nem állt meg, pihenésre nem is gondoltak, mert most amikor egy ország pihen és emlékezik a halottaira, ők az új minden igényt kielégítő nagyon modern, most átadott edzőtermükben izzadnak és küzdenek a súlyokkal. Sanyi azt mondja, ő a munkában hisz és abban, hogy eredményességhez kevés a tehetség, ahhoz, hogy azt kiérdemelje, az ember rengeteget kell dolgozni és a szorgalom nagyon fontos. Azt is mondja persze vigyorogva, hogy így, hogy a csajok is edzenek vele együtt, vidámabb a kemény munka. 

Megígértem neki, hogy jövő héten meglátogatom az új edzőtermükben őket és készítek vele egy hosszabb riportot és olvasóinknak is mutatunk az új szuper létesítményről képeket.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook