2019. március 25. - Irén, Írisz

Urizálás a semmiért

2017. július 9. Szerző: Rózsa Misi
Arról már számtalan cikk látott nálunk is napvilágot, hogy a magyarországi FINA vizes VB költsége az elfogadott és reálisnak mondható összegnek a közel 10-szeresébe került a végén és hiába az indokolatlanul magas költség emelkedés, számtalan gáz van az egész körül még így is.

 

Beszámolt lapunk arról is, hogy teljesen érthetetlen, hogy a mobil ugrótoronyba mi került annyiba, amennyit elszórtak rá és ha már annyiba került, miért ennyire ronda és veszélyes is mellette.

Beszéljünk most kicsit akkor arról is 5 nappal a kezdés előtt, hogy reálisnak mondható e 3.4 milliárd forintot elszúrni csak a megnyitó ünnepségre? Hogy értsük ez mit is jelent a 2 órás programmal kapcsolatban, ahhoz vegyük alapul, hogy a világsztárokat felvonultató, egy hetes Sziget Fesztivál teljes költségvetése 1.5 milliárd forint, több színpaddal, valódi nemzetközi sztárokkal, zenekarok tömegével, kiemelt biztonsággal és egyebekkel együtt. Tudjuk, mint egykor a 280 milliós tűzijáték esetén a kormány itt is jöhet azzal, hogy nem illik a nagyit kérdezni arról, hogy mennyibe került a karácsonyi beiglibe a dió. Csakhogy a karácsonyi beiglibe a diót a nagyi a saját pénzéből vette meg, míg itt a mi adóforintjainkat szórják el teljesen értelmetlenül a semmire. És ehhez azért tegyük azt is hozzá, hogy ha a finom és szükséges beiglihez a nagyi 24 karátos aranytálcát vásárolna, hogy azon szolgálja fel, miközben a gyógyszerre sincs pénze, ha udvariasabban is, de határozotton lehülyéznénk.

Lehetnék demagóg. Kezdhetném azt számolgatni, hogy 3.4 milliárd forintból vajon mennyi lélegeztető gépet lehetne venni a kórházakba. Hozzá teszem, hogy ott ez nem is demagógia, ahol tudjuk, hogy nyitott szívműtétes gyerekeket visznek mentővel más kórházakba az életüket is kockáztatva ezzel, mert ahol a műtétet csinálják rajtuk, ott nem áll rendelkezésre CT és bizony, hogy az legyen, vitathatatlanul fontosabb, mint 3.4 milliárdot urizálásra elpocsékolni. Még azt se mondjuk, hogy ne legyen szép és látványos megnyitó, de azt igen, hogy az akár 200-300 millióból is magas színvonalon megoldható lenne. Igaz azon valakinek a valakije nyilván nem járhatna ennyire jól, mint ahogy most történik. Nem a vizes VB ellen szólunk itt sem, hiszen örülünk, hogy itthon lesz ez az esemény, fontos is. De ha valami a tervezetnél és az elfogadottnál 10-szer többe kerül, ott azért jogosan merül fel, hogy a közvagyon nem éppen hűségesen lett kezelve. És az is tény, hogy pólósaink nem dobnak kevesebb gólt, ha kisebb a megnyitó ünnepség, nem csesznek el rá irreális összegeket, de még az úszóink sem úsznának ennek elmaradásától rosszabb időket. Akik meg a versenyekre jönnek, azok nem a megnyitóért, hanem a versenyért magáért érkeznek.

Mi nem szoktunk az ellen ágálni, hogy az állam támogatja a sportot, hiszen a sport és a kultúra támogatása szerintünk is kiemelten fontos állami feladat. De amikor azt látjuk, hogy két órás programra elszórnak 3.4 milliárd forintot feleslegesen, pont a sport érdekének védelme miatt is felháborodunk ezen. Csak egy példát mondanék erre. Az MTK ökölvívó szakosztálya, Magyarország egyik legjobb utánpótlás nevelő műhelye. A szakosztály nagyon nehéz körülmények között, évi 7-8 millió forintbólé létezik és működik. Ennek ellenére Európa bajnokot ad, több magyar bajnokot és kiemelkedő eredményei vannak. Ha kaphatna évi 15-20 milliót, abból kiugróan jó eredményeket és teljesítményt tudna produkálni, ami nagy hasznot hozna közvetlenül és közvetve is az országnak, minden értelemben. A megnyitó árából, ha az MTK ökölvívói kapnák meg az évi 20 milliós segítséget a köz pénzéből az államtól, az egészen pontosan 170 éven keresztül biztosítaná a zavartalan és sikeres működést számukra. És még normális színvonalú megnyitóra is maradna pénz.

Ha azt mondanánk, hogy minden utánpótlás korú gyerek, kapjon havi 50 ezer forint ösztöndíjat segítve a felkészülését a versenyekre különböző sportágakban, akkor ebből a 3.4 milliárd forintból egy éven keresztül 5666 gyereket, tehetséget lehetne érdemben támogatni, ösztönözni. Tán ez is fontosabb lenne egy felesleges luxus marhaságnál.

Felháborító a megnyitó költségvetése, felháborító ami a magyarországi úszó VB-t az anomáliák most már hosszú sorozatán keresztül kíséri. És fent nem is értik mi itt a baj. Na ez itt a legnagyobb baj!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook