2018. június 25. - Vilmos

Elnökségi ülés esete forgott fent

2017. szeptember 13. Szerző: Rózsa Misi
Én nem tudom, hogy kik szervezik a MÖSZ elnökségi üléseit, de úgy gondolom, nem igazi ökölvívók. Erre abból jöttem rá, hogy amikor megérkeztünk rá, akkor a büfében kávé, ásványvíz, pogácsa és szendvicsek fogadtak minket. Pedig mennyivel jobban esett volna az ökölvívó léleknek, ha gőzölgő pacal van a lábasban, amiből merni lehet, az se nagy baj, ha kis velővel megbolondítva.

 

…és ha az ásványvíz helyett sörrel vagy fröccsel kedveskedtek volna még, akkor egyenesen a Paradicsomban érezhettük volna magunk, nem pedig a Sportok Házának egyik nagy tárgyalójában. - Na, jó, mivel van, aki autóval érkezett, azok kedvéért lehetett volna alkoholmentes sör is.
Kicsit meglepett, hogy alapvetően mindenki pontosan érkezett a megbeszélésre és az mindössze a meghirdetett időponthoz képest, csupán 5 perc késéssel el is kezdődhetett. Sokan idő előtt már ott voltak és mivel több kedves barátom is a jelenlévők között van, mint elnökségi tag vagy meghívott vendég, így örömmel vettem ezt, mert velük mindig szívesen locsogok egy sort, gyakorlatilag bármiről. Az ökölvívó közösség nem arról híres, hogy szófukar emberek alkotják, így kiadós beszélgetésekre, pletykákra, poénkodásra mindig van idő és lehetőség ebben a társaságban, az unalom teljesen kizárható, mint zavaró körülmény. 
Az ülést Erdei Zsolt nyitotta meg. Ő nem nagyon szeret hivatalos helyeken sokat magyarázni, így nagyon gyorsan át is adta a szót az ellenőrző bizottság elnökének, hogy az vezesse le az ülést. Azt is gyorsan leszögezte, hogy ezentúl az elnökség aktuális ülésein ez mindig így lesz már. 
A kiküldött meghívókon 7 napirendi pont szerepelt, amit meg kellett beszélnie az elnökségnek. Természetesen lehetett volna ott még újakat hozzá javasolni, de mivel ezzel a lehetőséggel nem élt senki, maradt a 7 pont. Egy nagyon részletes és szépen kidolgozott komoly füzetbe fűzött anyagot kaptak előre a meghívottak, hogy fel tudjanak készülni a témákra. Ki kell emelnem, hogy számomra, laikus újságíró számára is ez az anyag tényleg nagyon világosan átlátható volt és tetszett a külseje is. Nem tudom ki csinálta, de le a kalappal előtte. Az más kérdés, hogy vajon hányan vették a fáradtságot ahhoz, hogy a könyv mennyiségű anyagot, valóban előre végig olvassák. De jóhiszemű vagyok, és azt mondom, hogy a nagy többség nyilván megtette. Megjegyzem minden él nélkül, hogy megérte. 
Az első napirendi pont azzal foglalkozott, hogy az elmúlt időszakban milyen eredményeket értek el nemzetközi mezőnyökben a versenyzőink. Mind a 13 jelentősebb nemzetközi verseny részletesen fel lett sorolva és azokról értékelhető beszámoló készült. A kép viszont csalóka. Mert milyen jól is hangzik, hogy 13 versenyen a magyar ökölvívók 81 érmet hoztak össze. Ez egy nagyon magas átlag. Nagyon szép átlag. Kis szépséghibája a dolognak, hogy jellemzően a kimagaslóan jó eredmények, az utánpótlás korú versenyzőkhöz köthetőek és nem a felnőttekhez. Kivétel persze van itt is nem kevés. Nézzük. Már az év elején Szűcs Szabina bronzérme Szerbiában a Nemzetek Kupájában jelentős és valódi siker. Ahogy az is rendben volt, hogy Virbán, Szaka, Könnyű a Bocskain aranyat tudtak szerezni, Hámori, Nagy, Gál Mónika, Oláh Eszti pedig bronzot. Helsinkiben is szép volt a három felnőtt ezüst, amit Virbán, Vadász és Harcsa szállítottak. Két felnőtt versenyzőnk, Harcsa Zolika és a Vadász Andris a World Series of Boxing sorozatban is szépen meneteltek, szép sikereket értek el. Franciaországban megint Szűcs Szabina hozott sikert az ezüstérmével a felnőtteknek. A Belgrádi Tornán Harcsa Zoli aranyat szerzett, Kovács Ricsi ezüstöt, Szatmári Petra és Szaka Pista pedig bronzot. Romániában Fodor Milán és Nagy Bence szereztek ezüstérmet, Virbán Martin itt bronzot tudott csak. Az EB-n egyetlen magyar érem született, amit a Harcsa szerzett, de mellette legalább Kovács Ricsi és Hámori Ádám megszerezték a VB kvalifikációt.  Hogy az utánpótlás korú versenyzők egyre jobb eredményeket képesek elérni az egyre erősebb nemzetközi mezőny ellenére is, az viszont a magyar ökölvívás jövőjének szempontjából egyértelműen teljesen biztató történet. A felnőtteknél pedig az új vezetés által meghirdetett reformprogram, ha a mellé oda fog valóban állni a magyar ökölvívó társadalom és a reformok végig tudnak menni, belátható időn belül szintén jelentős javulásra lehet eredményességben számítani. 
A beszámolót az elnökség tagjai egyhangúan fogadták el. 
A második napirendi pont a felnőtt férfi VB-re való felkészülésről és a verseny eredményességéről szólt. Ifj Balzsay Károly arról számolt be, hogy a felkészülés tulajdonképpen zavartalanul történt és mindent amire szükségük volt a sikeres felkészüléshez a MÖSZ vezetése megadta számukra. Kifejezetten jónak tartotta, hogy lehetőségük volt többször is nemzetközi ellenfelekkel kesztyűzni a verseny előtt. Megjegyezte, hogy a felkészülés időszakában szeretne a mostaninál is több hasonlót szervezni majd a versenyzőknek, amihez kérte is az elnökség támogatását. Ifj Balzsay Károly szeretné a lehető legnagyobb mértékben bevonni a nemzetközi versenyekre a teljes magyar ökölvívó közösséget, kiemelten a legjobb edzőket, szakembereket. Ezért arra tett javaslatot, hogy hozzanak létre az edzői bizottság mellé egy a legjobb edzőkből és egyéb szakemberekből álló munkacsoportot, aki ötletekkel segíthetné az ő munkáját. Ez az ötlet kifejezetten szimpatikus és a megvalósulása nyilván hasznos lenne az egyetemes magyar boksz számára. 
A versenyről magáról vegyes képet adott a beszámolója. Nagyon szimpatikus volt, ahogy kiállt a versenyzők mellett, akkor is, ha az eredményeink itt sajnos nem lettek ezúttal túl fényesek. Részletesen beszámolt arról, hogy szerinte és a szakmai stáb szerint is – akik látták a mérkőzést tudják, hogy igaza van- Harcsa Zoli jobb volt olasz ellenfelénél, és a bírók valamit csúnyán benéztek, amikor nem őt hozták ki győztesnek, hanem az ellenfelet. Igaz a következő mérkőzését Harcsa a riói olimpiai kubai bajnoka ellen kellett volna, hogy megvívja és ott már nagyon kicsi esélye lett volna a sikerre. A fiatal Kovács Ricsit nagyon dicsérte a szövetségi kapitány és erre volt is bőven oka. Élete első világbajnokságán a megilletődöttségnek a nyomát sem lehetett látni a fiún, nagyon fegyelmezetten és jól bokszolt. Hogy ennek ellenére a 6. helyen kiemelt hatalmas rutinnal bíró mongol le tudta győzni egy szoros csatában, az meg abszolút nem szégyen, Ricsiben még nagyon sok van, a jövő egyik legnagyobb reménysége lehet számunkra. Hámori Ádám abszolút formán kívül bokszolt. De a szövetségi kapitány nem akarta ezt ennyire egyértelműen kimondani, bár azt elismerte, hogy kapkodott, szétesett volt a bunyója ezúttal, itt most valamiért fejben nem bírta a nagy nyomást az amúgy tehetséges fiú. De még fiatal, és ha fejben összelehet kapni a következő hasonló nagy megmérettetésre, akkor még van benne érdemi lehetőség, nem lenne tisztességes leírni őt. 
Az építkezés fontos állomásának tartja, ahol már most tartanak, lát biztató pozitív jeleket, de még az út elején járnak, sok munka vár rájuk ahhoz, hogy a felnőtt ökölvívás utolérje vagy megelőzze a nemzetközi mezőny nagyobb részét. Világos program alapján, nagyon tudatosan építkezve dolgoznak tovább a sikerekért. 
A beszámolóját az elnökség itt is egyhangúan fogadta el. 
A harmadik volt a legkényesebb téma. A MÖSZ ellenőrzési folyamatairól számoltak be. Na, ez a része még nem is volt kellemetlen, mert apró, könnyen javítható hibákat leszámítva, nagy gondokat nem találtak, a MÖSZ-nél a pénzügyi fegyelem alapvetően rendben van, az elszámolások pontosak. Az Akadémiák auditálása már kényesebb témát volt kénytelen érinteni. A legnagyobb rend és fegyelem, sikeresség a Madárfészek Akadémiánál látszik megjelenni. De alapvetően rendben van minden a Gladiátor Akadémiánál és a Botos András Ökölvívó Akadémiánál is. Kényes a téma, de ugyanez már a Papp László Akadémia esetére nem mondható el. Látványosan zavarba ejti az ügy a MÖSZ vezetését és az elnökség tagjait. Hiszen Papp László minden idők legjobb magyar ökölvívója, akit egy ország szeret és tisztel legalább annyira, mint Puskás Öcsit a fociban. Ha valami nem megy jól ott, ami az ő nevét viseli, az kényelmetlen, rossz szájízt ad. De csak azért, mert a nemzet büszkeségének a nevét viseli egy Akadémia és a vizsgálat azt tárja fel, hogy akadémiaként nem igen működik jól, nem lehet szemet hunyni a rossz működés felett, amikor a legfontosabb cél a magyar ökölvívás felemelése. A Papp László Egyesületet se szívesen bántaná senki, pont a névadó személye okán. Az Egyesület működhet is tovább, de az elnökség arról hozott döntést, hogy ezentúl ne akadémiaként, hanem szimplán egyesületként folytassa ténykedését és remélik, sikeresek lesznek ebben a szerepükben. 
Na de mi legyen azokkal a gyerekekkel, akik a Papp László Akadémia versenyzői, és indulnának korosztályos bajnokságokban, egyéb versenyeken? Tisztességes lenne elvenni tőlük a versenyzés lehetőségét a változás miatt? Teljesen egyet értett az elnökség abban, hogy ezt nem szabad megtenni, ezért bár most nincs átigazolási időszak, de szabaddá teszik a Papp László Akadémia gyerekei számára az átigazolás lehetőségét,illetve a tartalékokból még anyagi forrást is adnak a befogadó egyesületeknek céltámogatásként arra, hogy ezeknek a gyerekeknek a versenyeztetését abból lehessen fedezni a rendkívüli helyzetre való tekintettel. 
Az elnökség ezt is egyhangúan fogadta el. 
Negyedik napirendi pont a lóvé kérdése volt. Hogyan is áll a Szövetség, mennyi az annyi, amiből gazdálkodhat, és mire mennek a pénzek. A MÖSZ éves támogatása 566.5 millió forint. Számomra ez felháborító és döbbenetes egyben. Persze minden fillérnek örülni kell ebben az országban, ha kap az ember, de ez a pénz, egy olimpiai sportág támogatására, ahol ráadásul azt is tudni lehet, hogy a versenyzők nagyobb része halmozottan hátrányos helyzetű családokból kerül ki és a sport számukra a kitörés lehetőségét jelenti, szánalmasan kevés. Ugye példának okáért a Felcsúti labdarúgó klub, közpénzekből közvetve és közvetlenül hárommilliárd forintot kap az államtól támogatásként. Nem egy szövetség, hanem egyetlen klub! És hol van annak a klubnak az eredményessége a kisebb válsága ellenére is eredményes magyar ökölvíváséhoz képest? /A magam részéről azt se nagyon értem, hogy a TAO rendszerét, miért nem lehet minden olimpiai sportágra kiterjeszteni, ami már valóban érdemi segítség lehetne a sportágaknak, szakszövetségeknek. / A kevésből jól gazdálkodni nagyon nehéz. Szabályosan gazdálkodni, betartani a pénzügyi szabályokat lehet, de közben rengeteg valóban fontos célra nem jut forrás oda, ahova, és amire viszont feltétlen szükséges lenne. A kevésből is lehet építkezni jó programmal, amit most képvisel az új vezetés, de nagyon nehéz. Az állami források legnagyobb részét, 450 millió forintot a sportág fejlesztés céljára fordítja helyesen a Szakszövetség. 
Lehetne többől is gazdálkodni, de sajnos eddig a szponzori bevételek alatta maradtak annak, amire számítani lehetett. Igaz itt még az új vezetés többekkel folyamatosan tárgyalásokat folytat, olyanok is vannak, akikkel már meg van a megállapodás, csak az utalásra várnak részükről. 
A pénzügyi beszámolót is egyhangúan fogadta el az elnökség. 
A következő napirendi pont a 2017. év második félévének kiemelt eseményeiről szólt. A következő időszak versenyei két fontos részre oszthatóak. Jönnek a korosztályos Országos Bajnokságok a serdülőknek, junioroknak, ifiknek, felnőtteknek és a nőknek. Miközben a másik fontos vonal a nemzetközi szereplésé. 
Szeptember 17-26. Junior Európa-bajnokság
Október 17-23. Balkán Ifjúsági Női Kupa
Október 20-29. Ifjúsági Európa-bajnokság
Október 25-28 Dual Match
November 19-26. Ifjúsági Női Világbajnokság
Kendi Ágnes Hana nagyon érdekes előadást tartott arról, hogy a legfontosabb célok egyike most, a versenyzői létszám növelése, a sportág népszerűsítése és radikális reformok megvalósítása a szövetség részéről PR-ban, marketingben és kommunikációban. 
Jelenleg 1700 versenyzőt tart nyilván a szakszövetség és mellettük 3-5 ezerre becsülhető a hobbi szinten az ökölvívásban sportolók száma. Ezek a számok szerencsére folyamatos emelkedést mutatnak. 
Nemzetközi trend, hogy az amatőr ökölvívás egyre nagyobb figyelmet tud kiívni magának és ezzel egyre komolyabb üzlet is van benne. Hogy a profi klubok ne tudják átcsábítani a tehetséges amatőröket, azzal szemben az AIBA úgy válaszolt, hogy erősíti a WSB-t, ami félprofi rendszert teremt. Itthon az amatőröket, félprofikat, profikat együtt képviseli a MÖSZ. A MÖSZ tehát egyfajta ernyőszervezetként működik.
A kommunikációban már most történtek érdemi változások, de ezek tökéletesítésén is nagy erőkkel és világosan lefektetett program alapján dolgoznak. Elkészültek új online felületek, életre kelt valóban a Szakszövetség honlapja is, beindult a YouTube csatorna is, jelen van a szövetség az összes fontosabb közösségi oldalon is. A kommunikációt nagyon tervezetten, hosszútávon gondolkodva építi fel a Szakszövetség. Már együttműködési megállapodás jött létre az MTVA csoport és a MÖSZ között, de több médiával folytatnak tárgyalásokat. Nagyon fontos kiemelni, hogy a médiapartnerekkel nem kötött a MÖSZ kizárólagos szerződést, így az anyagaink felett a rendelkezési jog nálunk marad. Több egyéb médiával is folynak tárgyalások együttműködésről és a közeljövőben több újabb megállapodás megkötése várható. 
A legfőbb eredményei ennek: 
-    Az amatőr ökölvívás eredményei sokkal szélesebb réteget érnek majd el.
-    Az események, nagyobb versenyek show elemekkel való gazdagítása, látványosabbá fogja tenni a sportág eseményeit, ami több közönséget vonz majd. 
-    A sportággal együtt a sportágat támogató márkák és vállalatok is erősödnek így növelhető lesz a szponzori bevételek mértéke is, hiszen a támogatók, nagyobb médiaértéket is kapnak még mellé. 
-    Nem csak közvetíteni fogják az eseményeinket, hanem azok promotálásában is nagyobb szerepet vállalnak, amire nagy szükségünk van.
Kendi Ágnes Hanna beszámolóját is egyhangúan fogadta el az elnökség. 
A következő napirendi pont témája a fegyelmi ügyek vizsgálata volt. Egy ügyvédi iroda kapott megbízást arra, hogy segítse a MÖSZ Etikai és Fegyelmi Bizottságának a munkáját azzal, hogy kivizsgálja az ügyeket. Szerencsére az elmúlt időszakban sok ügy nem volt, ezek jelentős többsége egyszerűbb, kisebb kihágás csak. 
Két esetben edzőt marasztaltak el figyelmeztetéssel azért, mert a mérkőzés során, meg nem engedhető módon nyilvánultak meg a bíróval szemben. Egy esetben egy fiú és egy lány, engedély nélkül együtt „aludtak” az edzőtáborban és ezért kaptak elmarasztalást. Két esetben fordult elő, hogy versenyzők az edzőtáborban alkoholt fogyasztottak és berúgtak. Egy esetben egy versenyző az uszodában került szóváltásba az úszómesterrel és azzal szemben fenyegetően lépett fel. Két esetben verekedés miatt kellett vizsgálatot lefolytatni. A legaljasabb és már valóban a legvállalhatatlanabb kategóriába tartozik, hogy két versenyző alaposan gyanúsítható azzal, hogy társaiktól loptak. Vannak már lezárt ügyek ezek között, amiben hol enyhébb, hol szigorúbb büntetések születtek, de vannak ügyek, amelyek vizsgálata még mindig folyamatban van. 
Ezt a beszámolót is sikerült egyhangúan elfogadni az elnökségnek. 
Az utolsó napirendi pont az Egyebek címen szerepelt. Itt különösen senki nem hozott fel témát, csak abban született döntés, hogy két Régió esetében versenyekre pénzt nem utalnak a régiók számára, hanem ha lesznek versenyek, azokra részletes költségterv elfogadása után az egyesületek kapják meg atámogatást. 
Ezzel a MÖSZ 2017. szeptember 12.-i elnökségi ülése véget is ért. Zárásként még elfogadták, hogy havonta fognak ülésezni, a legközelebbi alkalom erre a születésnapom lesz október 10.-e. 
A hivatalos rész lezárultával, természetesen nehezen oszlott a társaság. Egyrészt azért, mert a kihelyezett asztaloknál még bőven maradtak szendvicsek és apró sütemények, másrészt, ahogy az elején is írtam, ez egy beszélgetős közösség, így mindenki szívesen maradt még locsogni egymással, csak azok siettek el kissé szomorkodva, akiknek halaszthatatlan dolguk volt. El kell mondani, hogy nagyon progresszíven és hatékonyan ment le az elnökségi ülés, az előadók rövidek, de minden érdemi részre kiterjedő felvilágosítást adtak és a rendezvény utáni baráti hangulat is a legnagyobb rendben volt. Nekem kellemesnek bizonyultak az új szelek. A sportág sikerének érdekében reménykedjünk, hogy tényleg lassan minden a helyes irányba áll be és jönni fognak a jelenleginél is nagyobb sikerek számára. Ez minden versenyző, szakember, szurkoló, sportbarát és persze a megválasztott új vezetés és az ország közös érdeke. 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook