2018. október 20. - Vendel

Isten felett csak a bírók állnak

2017. szeptember 22. Szerző: Rózsa Misi
Döbbenetes, hogy a Bulgáriában megrendezésre kerülő EB során, szinte nem tudtam olyan cikket írni a történtekről, ahol nem kellett volna arról beszélni, hogy a bírók elvettek mérkőzést egy versenyzőtől, a rossz döntésük következtében.

 

Lassan kezd ez az EB olyanná válni, mint amilyen a riói Olimpia volt. Akkor írtunk is róla, hogy több bírót a sorozatos rossz döntéseik miatt, csalás miatt kirúgtak az Olimpiáról és eltiltottak a bírói munka végzésétől.
A laikus azt mondhatná, aki nem követi a magyar ökölvívást, hogy na persze, a lehető legkönnyebb dolog a szakvezetők részéről, a versenyzőik veresége után a bírókra fogni a vereséget, hogy azokra nyomják át saját kudarcuk felelősségét. Csakhogy aki valóban figyelemmel követi a magyar vagy akár a profi ökölvívást, az pontosan tudhatja, hogy a magyar szakemberekre soha nem volt jellemző, hogy a vereségekért alaptalanul a rossz bírói döntést okolják. Nagyon keményen és kritikusan szoktak saját versenyzőikhez állni akkor, amikor azok jó vagy rossz szereplés mellett, de megérdemelten szenvednek el vereséget. Tehát nem mentegetőzésről van szó, most ezen az EB-n amikor kimondják, hogy alapos gyanú merül fel azzal kapcsolatban, hogy a bírók feltűnően sok esetben hoznak tisztességtelen ítéleteket. És erre most, ahogy figyelem a nemzetközi hangokat, nem csak a magyarok hivatkoznak, hanem szinte mindenki, a bulgárokat, ukránokat és oroszokat leszámítva. Az utóbbiak részéről érthető, hogy nem panaszkodnak, hiszen igen jellemzően ők a kedvezményezettjei a bírói rossz döntéseknek. És ez lassan ezen az EB-n már egyértelműen tendenciának mondható. 
Mit tud mondani egy gyereknek az edző, a szövetségi kapitány vagy bárki, amikor egyértelműen megnyer egy mérkőzést, de az ellenfelét hozzák ki alaptalanul győztesnek? Hogy nem baj fiam, ilyen ez a szubjektív pontozásra épülő sportág? És akkor a gyerek maradjon lelkes, akarjon napról-napra keményen dolgozni, hogy aztán megint azt tapasztalja, hogy ha nem tartozik bizonyos nemzetekhez, akkor gyakorlatilag esélye sincs nyerni, illetve csak akkor tud, ha kiüti az ellenfelét és azzal lehetetlenné teszi a bírók számára a csalást? Ha egy gyerek kedvét el lehet venni akár az egész sportágtól a bírói csalások okán, hány kiemelkedő tehetség fog elveszni az egyetemes sport, az ökölvívás számára? Ha az AIBA komolyan veszi saját magát és a sport tisztességének szellemét, egyrészt azonnal vizsgálatot rendel el a bulgáriai történetekkel kapcsolatban, másrészt kidolgoz egy olyan megoldást, ami valóban meg tudja fékezni, vagy érdemben legalább vissza tudja szorítani a sportágban a bírói csalások lehetőségét. Ha ez nem történik meg haladéktalanul, olyan erkölcsi hiteltelenségbe és mélypontra fog süllyedni a sportág, hogy onnan már nagyon nehéz lesz felállni és visszatérni a tisztességhez, a normális létezéshez. Mi tudjuk és látjuk, hogy a sportot egyre erősebben szállja meg a pénz, egyre inkább üzlet lesz az, ami ennél sokkal több volt, de attól, hogy tudjuk, még nem kéne tűrni, ez ellen nagyon gyorsan cselekedni kéne. 
Hogy mi lehet a megoldás a problémára, azt nem tudjuk, ezt a szakembereknek kéne végre kitalálniuk. De mint laikus úgy gondolom, hogy egy minden kétséget kizáró szakértőkből álló ellenőrző csapatot kéne az AIBA-nak minden mérkőzésre a bírók fölé felállítani. Legyen teljesen titkos az ellenőrző szervezet tagjainak névsora. Minden mérkőzés után ahol nem volt egyértelmű, a győzelem kérdése, vagy ahol felmerül a tisztességtelen bíráskodás esélye, azonnal videóról egy zárt szobában nézze vissza ez a bizottság a mérkőzést és ő maga is pontozza azt le. Ha az ítélet, ami a mérkőzésen született rendben volt, akkor rendben van. Ha viszont ők mást látnak, akkor az eredményt az ő döntésüknek megfelelően kell megváltoztatni és a hibát vétő bírókat első körben komoly anyagi büntetéssel szankcionálni. Ha egy bíró második esetben is rossz ítéletet hozott, akkor legyen rövidebb idejű eltiltás a büntetése és az elsőnél komolyabb összegű pénzbüntetés. Harmadik hasonló esetnél az adott bírót tiltsák el örökre a mérkőzés vezetésétől. Tudják csak a bírók, hogy a rossz ítéletekért, nagyon komoly szankciókra kell számítaniuk. 
Tegnap a bulgáriai junior ökölvívó EB-n 5 magyar lépett a szorítóba. A vége öt vereség lett magyar szempontból. Egy esetben jogos volt az ítélet, mert a versenyző tényleg veszített, két eset erősen gyanús, hogy csalás volt, két esetben pedig teljesen egyértelmű, hogy ellopták a magyar versenyzőtől a továbbjutás lehetőségét. 
Kezdjük ezzel a két nagyon egyértelmű esettel. 80 kg-ban Juhos István ellenfele a bolgár Vasil Stefanov volt. Már az első menetben hatalmas volt a magyar fiú fölénye, bátran támadott, ő irányított és tiszta találatokat vitt be ellenfelének, aki kétségbeesetten védekezett csak ellene. A második menetben Juhos egy nagyon tiszta ütéssel eltalálta ellenfelét és az ettől meg is ingott. Senki nem értette, hogy ha Juhos találata volt az, ami megrengette az ellenfelet, akkor hogyan juthatott eszébe a bírónak, Juhosra számolni? Ezzel időt kapott az ellenfele arra, hogy ki tudjon tisztulni. Ezt követően a bolgár lerohanta Juhost, de egyetlen olyan ütést sem tudott bevinni neki, ami komoly problémát okozhatott volna, de a bíró kihasználva az alkalmat, megint Juhosra számolt, sőt kiszámolta, annak ellenére, hogy teljesen tiszta volt és semmi olyan nem történt, ami miatt ne tudta volna folytatni a mérkőzését. Nem lehet kérdés, itt egyetlen szempont vezette a bírót, mindenképpen a hazai versenyzővel akarta megnyeretni a mérkőzést. 
Orbán Adrián 63kg-ban a nála gyengébb svéd Peter Cook Ahlberg ellen szállt ringbe. Orbán irányította a mérkőzésüket és kiválóan védekezve, kőkemény támadásokat indított ellenfele ellen. Végég meggyőző fölényben tudott bokszolni, és senkiben fel se merült, hogy ne egyhangú pontozással ő nyerje meg ezt a mérkőzést. Mosolyogva mehetett a sarokba a végén és várta, hogy magasba emeljék a kezét. De mindenkit letaglózott, amikor a bírói ítélet kihirdetése után, volt pofájuk megosztott pontozással az ellenfelet kihozni győztesnek. Nem nehéz megfejteni az okát annak, hogy miért kellett a gyengébb svéd versenyzőnek nyernie. Azért, mert a legjobb négy között Orbánra az a bolgár versenyző várt volna, akit ő már többször is könnyedén le tudott győzni és a bolgár számára a remek formában lévő Orbán Adrián legyőzhetetlen ellenfélnek bizonyult volna, így esélye se lett volna a döntőbe kerülni. A bolgárt segítették itt is egyértelműen azzal, hogy a gyengébb ellenfelet hozták ki győztesnek, aki ellen már lehet majd a legjobb négy között esélye győzni. Kimondhatjuk, hogy itt Orbántól a döntő lehetőségét rabolták el egyenesen, hiszen ha ő kerül be a legjobb 8 közé, akkor a bolgárt simán verve az elődöntőben van már, ami biztos érem és a sorsolásokat nézve, onnan simán beléphetett volna a döntőbe. 
48 kg-ban Bernáth Ricsi ellenfele sajnos hazai versenyző, a bolgár Yasen Radev volt. A két fiú, vitathatatlanul szoros mérkőzést bokszolt egymással, de itt is azért elég egyértelműen meg volt a magyar fölény és ha megosztott pontozással is ha úgy tetszik a bíróknak, de őt illet volna győztesnek kihozni, ezzel szemben viszont a végén egyhangú pontozással az ellenfél keze emelkedett a magasba és a hazai versenyzőt segítették tisztességtelen eszközökkel az elődöntőbe. 
52 kg-ban Emanuele Massimo Santini az olasz fiú volt Fekete Iván ellenfele. A két srác nagyon nagyot bokszolt egymással egy rendkívül változatos mérkőzés során. Fekete első éves junior, minden érdemi rutin nélkül. Ennek ellenére nagyon nagy csatát vívott ellenfelével szemben, bátran ment előre és elég szép találatokat is be tudott vinni. Sokat kell még fejlődnie, és itt se volt teljesen egyértelmű, hogy valóban a végén az a kéz emelkedett e a magasba, aki jobb volt a ringben. 
60 kg-ban az ír Walsh Callum ellen bokszolt Rácz Krisztofer, aki bár igyekezett keményen küzdeni, de sajnos vereséget szenvedett el és ezért nem kerülhetett be a legjobb nyolc közé. 
A pénteki nap során egyetlen magyar fog ringbe lépni, Kóczián Dávid 75 kg-ban. Sajnos neki is bolgár lesz most a következő ellenfele, aki ellen az eddigiek ismeretében, csak akkor nyerhet, ha nagyon-nagyon elveri és a bírók nem tudnak segíteni a bolgárnak. A mérkőzésük tétje az érem megszerzése, a legjobb négy közé bekerülés által

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook