2019. január 16. - Gusztáv

Kivéreztettek minket

2017. szeptember 23. Szerző: Rózsa Misi
Nagy reményekkel indultak a magyar gyerekek és a szakvezetőik Bulgáriába a junior Európa Bajnokságra. Nem az lett, amiben reménykedtünk, pedig a gyerekeket nevelő műhelyekben a felkészítők, a nevelő edzők és a stábtagjaik mindent elkövettek annak érdekében, hogy megfelelően felkészítsék a srácokat a nagy megmérettetésre.

 

És ezek a gyerekek, hosszú hónapokat dolgoztak keményen és fegyelmezetten végig annak érdekében, hogy sikert érjenek el maguk és az ország számára egyaránt. Ez a munka, minden látszat ellenére sem veszett természetesen kárba, hiszen a legtöbb gyerek, önmagához képest nagyon sokat tudott fejlődni és javulni. Csapatként is egyre jobban összeállni látszanak. 
A válogatott felkészülésében az új vezetés a MÖSZ-ben mindent megadott a gyerekek és a válogatott szakvezetése számára, amire szükségük volt, és amit a korlátozott lehetőségek engedtek nekik. Kint is igyekeztek megteremteni, hogy ideális körülmények között lehessenek a versenyzők. És erre nem is lehetett, de nem is volt panasz részükről. 
Tegnap Kóczián Dávid, mint az utolsó még állva maradt magyar versenyző lépett szorítóba, hogy beverekedje magát a legjobb négy közé és ezzel megszerezze az első és egyetlen magyar érmet a csapat számára. Ellenfele a bolgár Daniel Lyubenov volt 75 kg-ban. Dávidon hatalmas teher volt, hiszen tudta mi is itt már a tét. Nem csak magáért, de az egész csapatért szállt harcba és kemény volt, elszánt, harcos, technikás, de a bírók itt a végén, ahogy ezen az EB-n már meg lehetett szokni, a hazai versenyzőt találták küzdelmük során a jobbnak. Nem vitatható, hogy nagyon szoros küzdelmet vívott egymással ez a két fiú és nem volt könnyű megítélni, hogy ki is volt valóban a jobb közülük. Dávid kiesésével a magyar junior válogatott szereplése sajnos véget ért az EB-n úgy, hogy egyetlen érmet sem sikerült szereznünk. 
Lehetne itt most a gyerekeket bűnbaknak állítani. Lehet itt a teljes szakvezetését a válogatottnak bűnbaknak állítani. És ha valóban tiszta körülmények között született volna egy ilyen végeredmény számunkra, akkor kellene is ezért felelősöket keresni a válogatott körül. De tudjuk azt, hogy ezen az EB sorozatban születtek a bírók részéről tisztességtelen ítéletek, és ha a bírók nem követnek el súlyos tévedéseket, - amiket csak óvatosságból nem nevezek egyenesen csalásnak, amit szívem szerint tennék, - akkor ennek az EB-nek azért nagyon más íze lehetett volna a végére a magyar válogatott számára. 
Természetesen voltak olyan gyerekek, akik vagy fejben nem bírták a számukra még szokatlan nagy terhet, amit egy ilyen jelentőségű nemzetközi mérkőzés jelent a versenyzők számára, vagy egyszerűen más ok miatt nem tudták kihozni magukból 100%-osan azt, ami alapvetően bennük lehetne. Voltak olyan vereségek, amit a versenyzőink maguknak köszönhettek. Voltak ezek között kellemetlenek is, amikor tiszta körülmények között, náluk gyengébb ellenféltől kaptak ki, mások meg nagyon erős ellenféllel szemben képtelenek voltak bravúrra. Velük majd el kell nyilván beszélgetni az EB után és megtalálni az eszközt a létező hibáik kijavítására. Ha pedig ezt nem lehet, akkor másokkal kell pótolni őket a válogatottban. 
De nagyon sokat kell még arról is beszélni, hogy bizony voltak szép számban olyan gyerekeink itt, akik lényegesen esélyesebb és erősebb ellenfelet tudtak legyőzni azzal, hogy ha kellett, akkor 120% is kijött belőlük, de a bírók elvették tőlük a megérdemelt győzelmet. Ezek a srácok, ha nem az üzlet irányította volna a bírói döntéseket, a legfényesebb éremig, de minimum annak közvetlen közeléig menetelhettek volna. Őket akkor is győztesnek tekintem, ha külső tényezők okán, ezt elrabolták tőlük. 
Információink szerint a MÖSZ elnöke Erdei Zsolt, nem hajlandó a gyerekek és a magyar ökölvívás érdekében ennyiben hagyni, ami itt az EB-n történt és nemzetközi szinten kíván tiltakozni és lépéseket tenni annak érdekében, hogy ilyen gyalázat, ami itt a bírók ténykedésében rendszeres volt, ne történhessen meg máskor. A MÖSZ új vezetése nagyon komoly programot dolgoz ki jelenleg is már annak érdekében, hogy erősíteni lehessen általa a magyar amatőr ökölvívás sportdiplomáciai tevékenységét, aminek sikeres megvalósítása a gyerekek számára is komolyabb védelmet jelenthet majd a későbbiekben. 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook