2018. október 20. - Vendel

Phjongcshang lángja

2017. november 6. Szerző: Szele Tamás
Nyugalom, a dél-koreai téli olimpia színhelye nem lángol, nem is fog, annyiról van szó csupán, hogy megérkezett az országba az olimpiai láng, melyet az incsuni repülőtéren megkapó zenés-táncos ünnepség keretében vett át Kim Yuna műkorcsolyázó, volt olimpikon, és ezzel el is indult a fáklya az országban, mindenhová.

 

Mert amint korábban a brazilok, a dél-koreaiak is megmutatják a lángot, ahol csak lehet – 2018 kilométeren keresztül viszi majd a fáklyát hétezerötszáz futó. A miniszterelnök pedig újból megnyugtatta a nemzetközi közvéleményt: a versenyzők is, a nézők is tökéletes biztonságban lesznek majd, mikor száz nap múlva megkezdődnek a téli olimpiai játékok.

Ezt készséggel el is hiszem – az észak-koreai fél ugyanis inkább zsarolni látszik a világot, kevésbé hihető, hogy valódi háborút akar kirobbantani. No, akkor lássuk, hogy készülünk mi, magyarok erre a téli olimpiára!

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) számításai szerint 14-20 fős csapat indulhat a szerdához képest száz nap múlva rajtoló phjongcshangi téli játékokon.

Nagy Zsigmond csapatvezető kifejtette, alpesi síben két női és egy férfi, sífutásban pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál (NOB) ösztöndíjas Kónya Ádám révén egy férfi versenyző indulása biztos, emellett Tóth Ivett műkorcsolyában szerzett kvótát a nemzet számára.
A sportvezető a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál a maximális tíz kvótában reménykedik, alpesi síben és sífutásban pedig további egy-egy helyet tart elképzelhetőnek. Síakrobatikában, hódeszkában, síugrásban, gyorskorcsolyában, illetve bob- és szánkósportban szintén lehetséges az indulási jog megszerzése.
„A síugró Vörös Virág felépült súlyos térdsérüléséből, nem irreális a részvétele, de az alacsony létszám nehézséget jelenthet számára” - beszélt részletesebben a magyar kvótahelyzetről Nagy Zsigmond. „A szintén térdsérülésből felépült hódeszkás Gyarmati Pankának nagyon jól kell szerepelnie a hátralévő kvalifikációs versenyeken, hogy ott lehessen Phjongcshangban. Sílövészetben Szőcs Emőkének jó esélye van a részvételre, akárcsak Nagy Konrád gyorskorcsolyázónak, aki akár két számban is indulhat” - tette hozzá.
Orendi Mihály, a MOB téli sportokért felelős alelnöke, egyben a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ügyvezetője kiemelte, hogy a rövidpályás gyorskorcsolyázók az elmúlt három év világbajnokságain kiemelkedően teljesítettek, rendre több mint tíz olimpiai pontot szereztek volna, ezért azt szeretnék, hogy minden idők legtöbb pontjával térne haza a magyar csapat a Koreai Köztársaságból.
„A Liu fivérek és a férfi váltó bárkit képes legyőzni” - jelentette ki Orendi, aki arról is beszámolt, hogy a válogatott hétfőn kelt útra Ázsiába, ahol jövő hétvégén Sanghajban, majd egy héttel később Szöulban rendezik az olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozat befejező két állomását.
A szocsi olimpián lesiklásban hetedik Miklós Edit saját bevallása szerint teljesen felépült januárban elszenvedett súlyos térdsérüléséből, és ugyanolyan erős, mint egy évvel korábban.
„Szombaton utazok Amerikába, ahol három hétig edzőtáborozunk, majd kezdődik a világkupa Kanadában” - mondta a csíkszeredai születésű sportoló, aki kifejtette, az első állomásra nincs megfogalmazott célja, edzésről edzésre és versenyről versenyre akar fejlődni, hogy február 9-én rajtoló olimpiára csúcsformába lendüljön.
Az MTI kérdésére Miklós Edit elárulta, hogy csak a két gyors számban tervezi az indulást. A kombinációban a műlesiklás miatt nem áll rajthoz, míg óriás-műlesiklásban azért, mert azt a játékokon a két főszáma előtt rendezik majd.
Vékássy Bálint MOB-főtitkár arról beszélt, hogy számukra nincs különbség téli és nyári olimpia között, majd hozzátette, hogy a MOB-nak nincs külön eredményességi elvárása.
„Azt szeretnénk, ha elsősorban a sportról szólna az olimpia. A NOB az előkészületekért megdicsérte a szervezőket, akiknek az elmondása szerint egyáltalán nem érzékelhető a feszült politikai helyzet” - mondta Vékássy a közelgő olimpia biztonságával kapcsolatban.

Hát, akkor így legyen – sok sikert a sportolóinknak, drukkolunk!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook