2019. február 19. - Zsuzsanna

A víz alatt

2016. június 27. Szerző: Szele Tamás
Hogyan is énekelte Koncz Zsuzsa? „A víz alatt csak egy a gond: a levegő kevés, de esküszöm, csupán az első öt perc a nehéz.” Hát, öt perc még nem is gond, sőt, több sem: legalábbis Aleix Segurának, aki nemrég beállította az uszodai, oxigénes szabadtüdős merülés (vagy inkább lebegés?) világrekordját. Ez magyarul annyit jelent, hogy nem vett levegőt 24 percig és 3 másodpercig.

 

 

Mármost, ha valaki mondja nekem, én el nem hittem volna, hogy ez egy nemzetközileg elismert extrém sport, amiből versenyeket ugyan nem rendeznek, ám jegyzik a rekordjait - de pedig az. Angolul static apneának hívják, és az uszodai statikus számban a felszínen, arccal a vízben lebegve, kell minél hosszabb időt eltölteni levegővétel nélkül – esetünkben az oxigénes változatról van szó, melynél merülés vagy inkább csobbanás előtt a versenyző harminc percig tiszta oxigént lélegzik, ami jelentősen megnöveli a teljesítőképességét. 

Aki nem hiszi, hogy ki lehet bírni ilyenformán huszonnégy percig lélegzés nélkül – én sem hittem – az megtekintheti a mellékelt videót. 

Nem csalás, kérem, nem ámítás: a korábbi spanyol bajnok Aleix Segura tényleg megtette az elképzelhetetlent és kibírta ennyi ideig, számtalan tanú előtt, 2016. február 28-án, Barcelonában. Be is került a Guiness Rekordok Könyvébe, hitelesítették a rekordot, így ma ő az az ember, aki a legtovább bírja levegő nélkül az egész világon. Hogy ez aztán a gyakorlati életben mire jó, az meglehetősen okvetetlenkedő kérdés – valamire biztos, ami kapásból senkinek sem jut eszébe, ugyanis mikor az embert vízbe akarják fojtani, általában nincs a közelben oxigénpalack, amiből előtte fél órát töltekezzen, de nem is ez a fontos. Az ilyenfajta extrém sportok az emberi teljesítőképesség határainak kitolásáról szólnak, hihetetlen mértékű önfegyelem és állandó edzések árán – Segura például most majdnem egy percet javított saját, tizenkét nappal korábbi világrekordján, ami 23 perc 9 másodperc volt. 

És ezért nem sok ünneplés jár, érmekkel sem halmozzák el a bajnokot.

Ez egyszerűen csak sport, ha kicsit extrém is, a sport kedvéért. 

Így az igazi.

 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook