2022. január 21. - Ágnes

Aki legyőzte Gibraltárt

2017. november 5. Szerző: Szele Tamás
Kérem, régi vicc, miszerint az a közös az üzemi konyha krumplilevesében és Gibraltárban, hogy mindkettő bevehetetlen. De a magyar sportolók előtt nincs akadály: a krumplilevesen még dolgozunk, de Gibraltárt – örömmel jelenthetem - Mányoki Attila, világhírű hosszútávúszónk sikeresen bevette. Mármint nem az erődöt, a szorost. Ami esetünkben azt jelenti, hogy átúszta.

 

Hogy pontosak legyünk: a hatodik állomást is sikeresen teljesítette a világ hét legnehezebb tengerszorosából Mányoki Attila, aki ezúttal a Gibraltári-szorost küzdötte le.

A csapatától származó információ szerint a sportember csütörtök reggel rajtolt el, hogy Spanyolország és Marokkó között teljesítse a távot, a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt azonban a tervezettnél sokkal tovább kellett várnia a Tarifában kijelölt startra. Így végül egy másik úszó, az amerikai Zach Margolis társaságában kezdte meg az átúszást a 18 fokos vízben.
Mányoki Attila – írja az MTI - általában szeret egyedül és a saját tempójában úszni, de erre most nem volt lehetősége, ami annyiból jelentett nehézséget, hogy a kicsivel lassabb amerikait nem hagyhatta el, és nem tudta a saját utazósebességét megfelelően kihasználni - olvasható a beszámolóban.
A táv utolsó harmadában 16 fokra csökkent a víz hőmérséklete, és a szél is felerősödött, de a két úszót ez nem gátolta meg abban, hogy több mint 15 kilométer és 4 óra 9 percnyi vízben töltött idő után sikeresen elérje a marokkói Punta Cires partját.
A célba éréssel a zalaegerszegi illetőségű, 44 éves magyar sportember már hatot teljesített sikerrel a világ hét legnehezebb csatorna-átúszása közül az Ocean's Seven elnevezésű sorozatban. A Gibraltári-szoros után utolsó leküzdendő akadályként az Ír-tengert az Atlanti-óceánnal összekötő Északi-csatorna maradt hátra neki.

Hát tengerünk éppenséggel lehet, hogy nincs, de ez nem tart vissza minket, vagyis inkább úszóinkat attól, hogy diadalt diadalra halmozzanak a hullámok között – lám, Mányoki Attila is ki fogja érdemelni az utolsó próbatétel után a „Hét tenger ördöge” címet.

Szép volt, Attila, köszönjük!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook