2019. február 17. - Donát

Aki semmiből sem tanult

2018. augusztus 15. Szerző: Szele Tamás
Kérem, én azt hittem, doppingügyben nekem már nem lehet újat mondani. Új szert persze lehet: de új ötletekkel ne jöjjön senki, már mindent elsütöttek, a kínai teknősbékavesétől (aminek nincs doppinghatása) egészen a tortellinis levesig, amibe véletlenül esett a tiltott szer. Hát van új a nap alatt: Szabina Asirbajeva kazah tornász négyszer bukott meg a vizsgálaton.

 

És természetesen mind a négy alkalommal véletlenül. Mármint, az is egy kellemetlen véletlen, ha valaki megbukik, de Asirbajeva szent esküvést tett, hogy ő nem is doppingolt. De ha igen, akkor sem. A kazah ritmikus sportgimnasztika 19 éves csillaga négy alkalommal talátatott könnyűnek a WADA mérlegén: 2017. április 9-én (Pesaro, világkupa-verseny), április 23-án (Taskent, világkupa-verseny), április 27-én (Baki, világkupa-verseny) és június 4-én (Guadalajara, világkupa-verseny). Mintái minden esetben pozitívnak bizonyultak furoszemidre, hidroklorotiazidra és klorotiazidra – mindhárom szer vízhajtó. Persze, hogy könnyűnek találtatott, ugyanis a vízhajtókat ebben a sportágban súlycsökkentésre használják a légies hölgyek.

Erről elég annyit mondanunk, hogy csak Kazahsztánban az elmúlt négy év folyamán 15 esetben buktak meg sportolók vízhajtókkal. Tudnia kellett Szabinának, hogy kockázatos ilyesmit használni. Ámde  - saját állítása szerint – erről fogalma sem volt, és rebegő pillájú drámai szendeként adja elő az ő verzióját, vagyis, hogy egy nap felduzzadt végtagjai miatt fordult orvoshoz, és mivel a válogatott orvosa nem volt mellette, magánúton keresett tanácsadást. Nem olvasta el a gyógyszer összetevőit, és csak később jött rá, hogy három tiltott szer is volt a vízhajtóban.

Ennek viszont következményei lettek. 2017 decemberében a kazah szövetség – bár hivatalosan azt kommunikálták, hogy visszavonult – minden edzéstevékenységtől és versenytől eltanácsolta. Asirbajeva nem szeretne felhagyni a versenysporttal, bár visszatérését igen bizonytalanná teszi, hogy eltiltása szűk két hónappal a 2020-as olimpia előtt jár le, országa szövetsége pedig kommunikálni sem hajlandó vele. A válogatott vezetőedzője, Alija Juszupova szerint Asirbajeva a szakmai stáb háta mögött, a tudtuk nélkül nyúlt tiltott szerekhez.

A FIG bejelentette, hogy 2017. április 1.–június 30. között Asirbajeva minden eredményét törlik. A kazah tornásznő ezzel elveszít két egyéni Ázsia-bajnoki címet (karika, labda), és a kazahok egyéni csapatversenyben elért aranyérmét is elveszik. Különben Asirbajeva Rióban már járt olimpián, akkor a 12. helyen zárt.

Hát kérem, sok mindent megért az ember, talán még azt is, hogy egyszer bevette a kislány a vízhajtót, mert nem tudta, hogy tilos. Ugyan nem érthető, hogy ha évente négy kazah sportoló bukik meg vele, annak hogyan nem ment híre, de lehet, kazah földön lassan jár a posta. Viszont miért nem jelezte a válogatott orvosának, mit szed – miután már szedni kezdte? Miért folytatta a szedését, a látványos bukások után?

Igazán kitalálhatott volna valami elfogadhatóbbat. Azt sem hinnénk el, de legalább úgy tehetnénk, mintha...

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook