2022. augusztus 14. - Marcell

Akik a falon is átmenének

2018. augusztus 20.
Rajt előtti beszélgetés a női szövetségi kapitánnyal Kovács Mária orosz győzelmekre, indiai meglepetésekre számít, és legalább egy magyar éremre.

 

Kovács Mária, a magyar női ökölvívó válogatott szövetségi kapitánya arra számít, hogy a ma rajtoló budapesti AIBA ifjúsági világbajnokságon az orosz versenyzők gyűjtik be a legtöbb dobogós helyet, de az éremcsatákba az egyre jobb indiai bokszolólányok is beleszólhatnak. A fiatal szakember akkor lenne igazán boldog és elégedett, ha a kilenc magyar indulóból legalább egy súlycsoportja legjobbjai közé tudná beverekedni magát, azaz minimum 3 fordulón át állva maradna.

A magyar női ökölvívás két világbajnoki és négy Európa-bajnoki győzelmével a legjobb mérleggel büszkélkedő egykori vezéralakja a Duna Aréna Hírlevelének a rajt előtti napon nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a most még az ifjúsági mezőnyben szereplő kilenc magyar lány közül csak egy képviseli Budapestet, három kőszegi, két kaposvári, egy-egy nyíregyházi, tatabányai és nagykanizsai csapattársa a vidéki bokszműhelyeknek szerezhet dicsőséget a Duna Arénában.

Kemény munka vár a lányokra

„Fiatalok, lelkesek, akik, ha tartani tudják technikai és taktikai tudásuk mai szintjét, sőt, ahhoz még hozzá is tudnak tenni, akkor rövidesen a felnőtt mezőnyben is meghatározó szerepet tölthetnek be – folytatta a szövetségi kapitány -,azért viszont nagyon keményen meg kell majd dolgozniuk, hogy a nemzetközi versenyek elismert szereplőivé válhassanak.”

Arra a kérdésre, hogy lobog-e úgy az akarás tüze a lányokban, mint egykor a magyar bokszkirálynőként emlegetett Kovács Máriában, a válaszadás előtt a szövetségi kapitány először is a sportágválasztásának körülményeire emlékeztetett.

„Az igazat megvallva engem a kick-box és a karate vonzott, de megtetszett a mozgásom és fizimiskám a későbbi edzőmnek, aki azonnal odaállított a bokszzsák elé és csak annyit mondott, hogy akkor most mindent bele. Ott ragadtam és azt hiszem, hogy jól választottam, az eredményeim is ezt bizonyították. Más világ volt az, másként gondolkodtak és viselkedtek azok a lányok, akikkel ifiként együtt versenyeztem, máshogy, mint a mai utódaik. Kicsit konkrétabban: meg kell találni a megfelelő hangot hozzájuk, és vigyázni arra, hogy ne menjen el a kedvük a kemény munkától és az ökölvívástól. A megtartás olykor az edző egyik legnehezebb feladata.”

Akik átmennének a falon is

A válogatott vezetője – aki azért is lett ökölvívó, hogy növekedhessen az önbizalma – a klubokban dolgozó szakemberekkel karöltve azt próbálja megértetni a magyar utánpótlás reménységeivel, hogy igazán nagy eredményeket csak a sport iránt alázatot tanúsítva érhetnek el.

„Nemrégiben újra szemügyre vettük az indiai vetélytársainkat, és bizony azt kellett megállapítanunk, hogy ezek a távolról jött ifjú amazonok olyan harcmodorral vannak felvértezve, hogy a győzelemért talán még a falon is átmennének – folytatta Kovács Mária, aki tizenhárom magyar bajnoki címet vívott ki magának, az elsőt 2001-ben. – A nemzetközi mezőny az elmúlt években a korábbinál is kiegyensúlyozottabbá vált, kis túlzással már nincs olyan nemzet, amelyik ne tudna legalább egy jó bokszolót kihúzni a paklijából.”

Az ősszel Buenos Aires ifjúsági olimpiának ad otthont, és már csak két esztendő választ el a tokiói ötkarikás versenyektől. A kiváló versenyzőből lett elismert szakember a magyar esélyekkel kapcsolatban mértéktartóan nyilatkozott.

„Annak a válogatottunknak, aki a mostani versenyzőgárdánkból ki akar jutni az ifjúsági olimpiára és ott helyt is állni, annak alighanem világbajnokságot kell nyernie a Duna Arénában. Szeretnénk, hogy legyen magyar szereplője a 2020-as olimpiának, de a szép tokiói álom csak akkor válhat valóra, ha a számításba jövő egy vagy két bokszolónk addig még több tapasztalatot tud gyűjteni, ehhez viszont sok nemzetközi mérkőzésre van szükség” – hangsúlyozta Kovács Mária szövetségi kapitány.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook