2023. február 7. - Rómeó, Tódor

Alexandra lett a legjobb

2016. január 29. Szerző: Zanita
Gyurkó Alexandrát választottak az év női sportolójának a fogyatékossággal élő sportolók kategóriájában az M4 Sport – Év Sportolója Gálán a sportújságírók január közepén. A sportolónő meghatottan, könnyeivel küszködve vette át a díjat.

Alexandra a 2015-ben megrendezett szervátültetett sportolók legrangosabb eseményén, a XX. Szervátültetettek Világjátékán összesen öt érmet szerezett úszásban, és ebből kétszer a dobogó legmagasabb fokára álhatott fel.

A most tizenkilenc éves lánynál egy hónapos korában komoly májbetegséget diagnosztizáltak az orvosok, méregtelenítő szervében nem alakultak ki az epeutak. Maximum kétéves koráig élhetett volna így. 1997 májusában édesanyja májának egy darabjával kezdődött az új élete.

Alexandrával beszélgettünk, akinek ezúton is gratulálunk az „Év Sportolója” címhez!

 

 

Hogyan kezdtél el sportolni és miért pont az úszás mellett döntöttél?

2004 óta minden év júniusában a szervátültetett gyerekeknek rendeznek nyári tábort, ahol az egyik szabadon választható program az úszás. Már 2004-ben részt vettem rajta és nagyon tetszett.(Akkor Szendi János és Szendi-Káldi Mónika vezették ezt a foglalkozást.) Szalamanov Zsuzsa, a Transzplantációs Alapítvány elnöke és a gyerektábor főszervezője ajánlására kezdtem el komolyabban úszni 2005 szeptemberében. Zsuzsa is úszik, és tőle hallottunk először a külföldi versenyek lehetőségéről. 2006 óta rendszeresen a magyar válogatott csapat tagja vagyok. 2009-ben és 2010-ben illetve 2012-ben kiskorúként még nem indulhattam versenyeken, a többi évben viszont mindig. 2013 óta a gyerektábor úszásban segítő önkéntese is vagyok.

Mióta sportolsz?

2005 szeptemberében kezdtem úszó pályafutásomat Veszprémben. Emlékszem, eleinte nem szerettem, különösen a hajszárítást nem. 2005 és 2009 között Veszprémben úsztam, majd 2010-2014 között Ajkán a Rája’94 úszóklubban. 2014 szeptemberétől viszont ismét a VUK-ban (Veszprémi Úszó Klub) edzek. Továbbá a Trappancs Egyesület tagja vagyok, amelynek Feszt Tímea az elnöke. Ő támogatja a szervátültetett fiatalok edzéslehetőségeit, illetve a versenyeken való részvételüket.

A tavaly nyári világjátékokon nagyon jól szerepeltél, több érmet, köztük két aranyat is szereztél. Mi volt a sikered titka?

Kilenc év kemény munkája mutatkozott meg az argentin világjátékon. A felkészülést már kb. februárban elkezdtük edzőmmel, Balog Jánossal. Nyáron pedig, amikor már nem volt iskola, hét napból hatot edzettem vízben és szárazföldön, a hetedik napon pedig futni jártam. Sokat köszönhetek edzőtársamnak, Kálmán Péternek, hiszen sokszor miattam kelt fel korán, hogy erőnléti felkészítést tartson nekem.

Argentínából milyen élményekkel tértél haza?

Indulás előtt számoltam vissza a napokat, nagyon vártam. Olvastam útikönyveket, néztem útifilmeket. Imádok utazni és új kultúrákat, embereket megismerni. Tizenkét napig voltunk kint, volt időnk egy kicsit körbenézni is. Az óceán illatát még mindig fel tudom idézni. Az argentin táj olyan, mint a magyar Alföld. (Szarvasmarha, puszta, belvíz.) A legnagyobb élmény számomra a verseny hete volt. Nagyon vártam már. Érdekesség, hogy ott délután zajlottak a versenyek. Az első versenyszám a 200 gyors volt, amit úsztam. Emlékszem, amikor célba értem kicsit csalódott voltam, mert két másodpercre voltam a legjobb időmtől. Viszont kárpótolt az 50 és 100 gyorson szerzett arany, amikor a boldogságtól egy-két könnycsepp is kicsúszott. Buenos Aires is csodálatos volt, bár nagyon keveset láttunk belőle. Miután hazaértem egy hónapba telt, mire sikerült végre feldolgoznom ezeket az élményeket, amiket megtapasztaltam. A versenyek során rengetek új ismerősre tettem szert, akikkel a mai napig tartom a kapcsolatot és már alig várjuk, hogy újra találkozzunk.

Az év elején a sportújságírók téged választottak az év női sportolójának a fogyatékossággal élők kategóriájában. Mit jelent ez neked?

A díj most nekem a nagybetűs Minden. Kárpótol mindenért, ami nem jött össze a 10 év alatt. Mielőtt kiutaztunk, álmodni se mertem volna róla, hogy az ország legjobbjai között lehetek, igaz nem az egészséges kategóriában. Hihetetlen érzés, hogy úgy megyek végig az utcán, az iskola folyosóján, hogy gratulálnak.

Tizenkilenc éves vagy még csak, Milyen terveid vannak a sportban és az úszásban még?

Az úszást mindaddig szeretném folytatni, amíg örömömet elem benne. Továbbá fontosnak tartom, hogy minden gyerek tanuljon meg úszni és ebben szeretnék edzőként segíteni, közreműködni. Természetesen vannak új céljaim a jövőre nézve. Az idei Európa-bajnokságon szeretném a határaimat feszegetni, egyéni csúcsokat elérni.

Mit szeretsz még csinálni szabadidődben?

A hobbi fogalma nekem az idei tanévben az érettségi miatt egy kicsit megváltozott. Az edzések és tanulás mellett, ha van egy kis szabadidőm, akkor szívesen olvasok, vagy nézek meg egy filmet. A karácsonyi szünetben szerencsére volt időm kikapcsolódni. Kötöttem magamnak egy sálat anyukám pedig kötötte hozzá a sapkát, sütöttem és azokkal lehettem, akiktől a legtöbbet kapok az életben.

Fotó: MSÚSZ / Horváth György és Gyurkó Alexandra Facebook

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook