2019. január 19. - Márió, Sára

Amatőrök vs profik

2018. január 23. Szerző: Rózsa Misi
Ha az ember azt hallja, hogy amatőrök állnak szemben profikkal, akkor kisebb tudásúakat sejthet, igazi nagy tudással bírókkal szemben. Vagy mégsem?

 

Az ökölvívásban ez nagyon nem így van. Hogy valaki amatőr, az nem jelent kisebb tudást, mintha valaki profiként lép ringbe. Nem véletlen, hogy a legtöbb legendás profi ökölvívó, amatőrként kezdte meg a pályafutását. Ahogy az sem véletlen, hogy például Ali is, amikor kérdezték tőle a pályája végén, hogy mit tart a legnagyobb eredményének, melyik eredményére a legbüszkébb, akkor kapásból vágta rá, hogy amatőrként elért olimpia bajnoki címe az.

Az amatőr ökölvívásban feljutni a csúcsra, lényegesen nehezebb feladat is, mint a profik között hasonlót elérni. Hiszen amíg a profi az megválogathatja ellenfeleit, addig az amatőrnek egy-egy sikerért, több mérkőzésen keresztül kell sikeresnek lennie és nem tud előre készülni az aktuális ellenfeléből, hiszen azt a versenye előtt kapja sorsolással.  Egy profinak egy évben jóval kevesebb küzdelemben kell sikeresen teljesítenie, mint egy amatőr ökölvívónak. Ráadásul a profi küzdelmek során sok menet áll rendelkezésre ahhoz, hogy be tudja osztani magát ezek során a sportoló. Ezzel szemben az amatőrnek 3 menetben kell bizonyítania, így itt nem lehet egyetlen perc kihagyása sem, ha nyerni akar. Nem lehet és talán nem is érdemes az amatőr ökölívást hasonlítani a profi ökölvíváshoz. Egyik sem több vagy kevesebb a másiknál, hanem mindkettő más műfaj, még akkor is ha sok a hasonlóság bennük.

A profi ökölvívás képviselői, nagyon tudatos harcot folytattak nálunk az amatőr ökölvívás vezetése ellen. Nem lehet azt mondani, hogy kritikáiknak nem volt semmi alapja, viszont AHOGY harcoltak, az a jogos részét is anulálni tudta. Sokan úgy gondolták, hogy a profik harca az amatőrök vezetése ellen, az tulajdonképpen nem más, mint a profik azon szándékának eszköze, hogy megbuktassák Csötönyi Sándort a volt elnököt. Csötönyi Sándor lemondott az ökölvívásunk elnöki pozíciójáról, a közgyűlés pedig elsöprő egyhangúsággal fogadta el a sportág kiváló egykori képviselőjét, Erdei Zsoltot a MÖSZ elnökének. Sokan remélték, hogy a váltás után megszűnhet a háborús állapot és végre közös érdekből is, békés munka veheti kezdetét majd. De sajnos, akik ebben reménykedtek, azoknak csalódniuk kellett, mert Erdei pont úgy sokszor nemtelen támadások céltáblája lett, ahogy előtte Csötönyi is. És nagyon nehéz lenne nem meglátni ebben, hogy bizony a profik bizonyos képviselői állnak ezek mögött.

Nagyon nem volt legutóbb az sem elegáns viselkedés részükről, hogy Magyarország egyik legjobb jelenlegi ökölvívójának, Szellő Imrének a mérkőzését Gyenisz Gravcsov ellen úgy reklámozták, hogy Erdei Zsolt egyetlen legyőzője ellen fog Imre a kötelek közé lépni február 16.-án a profi gálán. Nem vitás, hogy Erdei valóban a bírók szerint vereséget szenvedett el egykor, - emlékezzünk rá, milyen egyértelműen vitatható körülmények között- Gravcsov ellen. De az a Gravcsov nem volt azonos a mostanival. Az a Gravcsov akkor fénykorát élte, folyamatosan versenyben volt. Aztán most hosszú évek kihagyása után tér vissza a ringbe, így nem lehet a régi önmagával azonosítani.

Itt meg lehet nézni azt a hírhedt mérkőzést:

https://www.youtube.com/watch?v=y51w12TJHI8

Akik veszik a fáradtságot és visszanézik ezt az összecsapást, egyértelműen látni fogják, hogy nem kérdés, hogy Erdei Zsolt itt is győzött, csak a bírók súlyos „tévedésének” eredménye volt, hogy a végén az ellenfelet hirdették ki győztesnek. Ezt mindenki tudta akkor is, aki csak picit is ért az ökölvíváshoz, így amikor Rácz Félix-ék úgy hirdetik a Szellő elleni meccset, hogy Erdei egyetlen legyőzője lesz Imre ellenfele, akkor egyértelműen, ha finoman fogalmazunk, ez nem egy barátságos gesztus részükről. / Tegyük gyorsan hozzá azt is, hogy ebben a csúnya dologban, a legkisebb szerepe sem volt Szellő Imrének és stábjának. És tény, hogy Gravcsov kemény ellenfél, akinek legyőzése elvitathatatlanul nagy sikere lesz majd Szellőnek és nagyon szurkolunk is neki a sikerért. /

Nem lehet tudni, hogy mi motiválja a profik egy jól behatárolható csoportját abban, hogy támadják a MÖSZ vezetését. Az amatőrök nem támadják a profik képviselőit, ezért jogosan vannak felháborodva azon, hogy nekik folyamatos támadások mellett kell végezniük a munkájukat, aminek semmi értelme nincsen.

Őszintén szólva, amikor bekövetkezett a MÖSZ élén a váltás, nem tudtam magam sem biztosan eldönteni, hogy Erdei Zsolt mennyire lesz alkalmas elnöknek. Elkötelezettsége az ökölvívás nemes ügye mellett elvitathatatlan volt, de az elnöki feladatok annyira sokrétűek, hogy nem lehetett tudni, mennyire fogja tudni Madár megszokni ezeket és eredményesen dolgozni az ökölvívásért ebben a pozíciójában. Ma már egyértelműen úgy látom, hogy Erdei belenőtt az elnöki kabátba és kiválóan képes ellátni a feladatait, rövid elnöksége alatt már elég komoly eredményeket tud felmutatni, amit csapatával értek el. Hogy mindig is illett rá ez a kabát, vagy a feladathoz tudott felnőni, azt nem tudom megmondani, de ez ma már nem is igazán lényeges.

Nyilván a profik szeretnének komolyabb pozíciókat maguknak a MÖSZ vezetésében. Sokan erre vezetik vissza a támadásokat, amiket indítanak a MÖSZ vezetése ellen sok esetben. De a MÖSZ közgyűlésének tagjai, meghoztak a vezetéssel kapcsolatban egy döntést, Erdeit választották meg a MÖSZ elnökének és mellé az elnökségbe olyan személyeket választottak be, akiktől sokat vártak, és akikről feltételezik, hogy képesek lehetnek progresszív reformokkal kihúzni a magyar ökölvívás szekerét a kisebb hullámvölgyből, amiben kátyúba került. És a küldöttek nem bánják ma sem a döntésüket EBBEN a vezetésben bíznak, EZT a vezetést támogatják, amit illene mindenkinek elfogadni végre.

Erdei Zsolt nem fél a harctól sem, miközben mindent igyekszik elkövetni annak érdekében, hogy az amatőrök és a profik közötti ellentéteket békésen rendezni lehessen, nyitott minden értelmes és hasznos kompromisszumra is ennek érdekében. Azt kéne mindeninek megértenie, hogy egy Szellő Imre, pont úgy közös értéke a magyar egyetemes ökölvívásnak, mint Harcsa Zoltán. De hozhatnánk még sok hasonló párhuzamot, mondhatnánk neveket is. A háború nem használ sem az amatőröknek, sem a profiknak meggyőződésem szerint. Illetve, hogy a versenyzőknek és a magyarok sikeres szereplésének ez nem használ, abban egészen biztos vagyok.

És amíg gyakorlatilag a profik képviselői, abból a munkából élnek meg remekül, mely munkát az amatőr műhelyek végezték el számukra, nem is tisztességes ez a kardcsörgetés.

 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook