2019. február 20. - Aladár, Álmos

Ami már nem foci

2018. május 16. Szerző: Szele Tamás
Kérem, a labdarúgás, mint neve is mutatja, nem küzdősport. Főleg nem szabadfogású: az, ami a Sporting CP csapatával történt, minden, csak nem foci és a világ összes jóérzésű szurkolója megvetéssel határolódik el azoktól, akik edzés alatt rátámadtak a csapat játékosaira, sőt, komoly sérüléseket okoztak nekik. Szégyen és gyalázat.

 

De hát mi történt? A portugál élvonalbeli Sporting CP labdarúgói épp edzésen vettek részt, amikor a hírek szerint 50 csuklyás futballhuligán támadt rájuk. Több labdarúgó megsérült, az esetről képek is felkerültek a világhálóra. A bleacherreport.com értesülései szerint mintegy félszáz szurkoló érkezett meg a csapat edzőközpontjába, maszkban, vasrudakkal, majd megverték a labdarúgókat. Josip Misic és Rodrigo Battaglia ugyancsak megsérültek, a szabadúszó sportújságíró, Rui Miguel Martins szerint. A kapus Bas Dost feje betört. A jelen lévő biztonságiak nem voltak képesek megállítani a dühöngőket, akik nagyjából 15 perc után ott távoztak, ahol bejöttek. A jelen lévő újságírókat ráadásul megfenyegették, hogy ne merjenek felvételeket készíteni.

A klub nyilatkozatot adott ki, melyben vehemensen elítélik a játékosok ellen elkövetett vandál, agresszív bűncselekményt. „A Sporting nem ez: a Sporting nem lehet ez. Mindent megteszünk, annak érdekében, hogy teljes felelősséget vállaljunk a történtekért, és követeljük azoknak a megbüntetését, akik ezt a szánalmas tettet elkövették.” A portugál Futballiga szintén elítélte a történteket: „A sajtóban megjelent események sajnálatosak és nincs helyük a professzionális labdarúgásban. Akik elkövették, nem szurkolók, hanem bűnözők.”

Azért lehetett tudni, hogy komoly indulatok forrnak a mélyben:  az Atlético Madrid elleni Európa-liga-vereség (0-2) után a portugál Sporting elnöke éles szavakkal bírálta a csapat sztárjait, amit azok nem hagytak szó nélkül. A vita odáig fajult, hogy Bruno de Carvalho az egész első csapatot felfüggesztette. 

Ezt követően csak olaj volt a tűzre, hogy a bajnokság utolsó fordulójában a Sporting 2-1-re kikapott a Martímo otthonában, ahol a 92. percben az Európa-bajnok kapus, Rui Patricio hatalmasat lepkézett. A lisszaboni csapat vereségének köszönhetően az ősellenség Benfica végzett a második helyen, ami Bajnokok Ligája indulást ér, a Sportingnak pedig csak az Európa-ligában maradt.

Lehet, kérem csalódni játékosban, csapatban, lehet szidni őket, káromkodni, keseregni, ki-ki vérmérséklete szerint tegye.

Egy dolgot nem lehet: szervezetten rommá verni a csapatot a csalódás miatt.

És ha mégis megteszik, a Törvény lesújt, teljes szigorával.

Ez nem foci és nem sport: ez bűncselekmény volt.

Még az a jó, hogy emberéletben nem esett kár.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook