2018. június 21. - Alajos, Leila

Amikor helyére kerülnek a dolgok

2017. augusztus 26. Szerző: Rózsa Misi
Amikor a Videoton kiverte a kupából a Bordeaux csapatát, az egy szép siker volt egyértelműen és keveset foglalkoztunk - helyesen - azzal, hogy ebben a szerencse mennyire segített minket. Nagyon szép eredmény az, ha egy francia élcsapatot éles mérkőzésen ki tud verni egy kupából egy magyar csapat, erre jogosan voltak büszkék.

 

Amikor Szerbiában nem következett be a nagy verés, vagy a kis verés, ami azért reálisan várható lett volna, hirtelen nagy álmok kapujába kerülhettek álmodozók. Kevesen merték vagy akarták magukat szembesíteni azzal, hogy az idegenben kiharcolt 0-0 az lószerszám, de nem előny. Ha idegenben meg van az iksz, akkor majd itthon a győzelem is meg lehet és meg is lesz. Na, ez nagyon nem így működik, hiszen az elég egyértelmű volt, hogy a Partizán két meccs alatt minimum egy gólt azért csak szerez, és ha az otthon nem következett be, majd be fog itt nálunk. És ha mi csak egyet adunk válaszul, már ők mennek tovább több idegenben rúgott góllal. De áltattuk magunkat a megszokott közhelyek sokaságával, a labda gömbölyűségével kapcsolatossal, meg az olyanokkal, hogy a mérkőzés a pályán dől el és nem papíron, vak tyúk is találhat szemet.

Nekem különösen tetszettek a meccs előtt azok az elemzések, amelyek arról értekeztek, hogy a szerb labdarúgás nagy válságát éli és ezt majd mi most akkor jól ki is használhatjuk. Szívesen kérdeztem volna már a meccs előtt is, de nem akartam vészmadárkodni, hogy ha a szerb labdarúgás válságban van és a bajnoksága színvonala sokat romlott, akkor mit mondjuk a magyar labdarúgásról és a bűn gyenge NB1-ről?

Azokra sem reagáltam, akik arról írtak, hogy nagyon kell szurkolni a Videoton mostani sikerének, mert nagyon nagyot lendíthetne a magyar labdarúgás helyzetén az, ha egy magyar csapat beverekszik magát legalább a csoportkörökbe. Min is segítette volna ez a magyar labdarúgásnak egészen konkrétan? Megtanulnak utána a játékosaink futni, lőni, kaput eltalálni, cselezni, hajtani és meghalni a pályáz a győzelemért? Hirtelen jobb lesz az utánpótlás nevelésünk? Hirtelen ettől az MLSZ valódi szakmai szervezetté alakul át? Eltűnik a sportból, a labdarúgásból a politika és minden hatalmat a szakma fogja felette gyakorolni? Ha egy csapat bent van a csoportkörökben, már nem is számít, hogy a másik három, aki megkapta a jogot e nemzetközi szerepléshez, már szinte a selejtezők legelején lebőgtek és kiestek? Ne áltassuk magunkat. A magyar labdarúgás semmivel nem fejlődött volna, nem jutott volna előre egyetlen csapat csoportkörbe kerülésével, amíg a hazai körülmények, amik a mélybe húzzák a sportágat nem változnak. Maximum a Videoton járhatott volna jól azzal, hogy jelentős pénzekhez juthattak volna a tulajdonosok, mert a csoportkörben, már tényleg elindulhat a jelentős pénzkeresés. Az igazság az, amivel mindig a legnehezebb szembenézni, főleg szurkolói szemmel.

Aztán megjöttek a szerbek és elindult a meccs. ne szépítsünk semmit a valóságon már az első pillanattól kezdve ők domináltak és mi úgy gondoltuk, hogy ha arra rendezkedünk be, hogy ne kapjunk gólt, jönni fog majd a csoda. De miután már a 6. percben a szerbeknél volt az előny, egyértelmű volt, hogy csoda akkor lesz, ha érdemben tesznek is érte, ez viszont a pályán nem történt meg,a bekapott gól se változtatott a magyar bajnokságban játszó csapat hozzáállásán. Ez eredményezte, hogy a 24. percben már két gólos lett a szerb előny és ezzel valljuk be teljesen reménytelenné vált a fordítás. Amikor a 35. percben megjött a harmadik gól is, akkor már vége lett mindennek, onnantól kezdve tényleg csak formaság volt a folytatás.

De legalább tettek volna meg mindent annak érdekében a második félidőben, hogy valamennyire emelt fejjel lehessen majd távozniuk a sorozatból, de sajnos ennek az igénye sem látszott rajtuk. A szerbek vissza vettek jelentősen a tempóból, ami a részükről teljesen érthető volt. Ennek ellenére látványosan jobbak voltak a mieinknél, és amikor Juhásznak a második sárga után távoznia kellett a pályáról, még az a kevés támadásnak nevezhető valami is véget ért, amit előtte néha erőltetve megpróbált a Videoton összehozni. Jött is a végére a 4. szerb gól és ezzel kiütéses lett a magyar bajnokságban játszó csapat veresége.

Vége a nyárnak, és ahogy már megszokhattuk, egyetlen magyar csapat se maradt állva a nemzetközi selejtezőkben.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook