2019. május 26. - Evelin, Fülöp

Anyuci tehet róla

2018. június 13. Szerző: Rózsa Misi
Az olasz Sara Errani női teniszező, jelenleg a világranglista 72. helyét foglalja el, sokáig az első tíz tagja is volt. De most nem a sportteljesítménye van fókuszban…

 

Errani 2002 óta profi versenyző, 9 WTA tornát, 2 ITF tornát nyert meg egyéniben. Párosban 27 WTA és 7 ITF győzelem áll a neve mellett. Volt pályafutásának olyan időszaka 2012 után, amikor 87 héten keresztülő vezette a világranglistát.

De az utóbbi időben neve most nem azért került a figyelem középpontjába, mert kiemelkedő eredményt tudott elérni, hanem azért, mert egy rutin ellenőrzés során a szervezetében tiltott anyag – letrozol – jelenlétét mutatták ki. Igaz elenyésző mértékben és mivel előtte is már több esetben hajtottak végre a versenyző hölgynél dopping ellenőrzést és nyoma sem volt annak, hogy tiltott anyagot használt volna, elhitték neki, hogy itt sem lehet szó vélhetőleg szándékosságról.

Sőt, a vizsgálat azt is ki tudta mutatni, hogy Sara Errani szervezetébe, az édesanyja által főzött levesen keresztül került a letrozol, mert édesanyja rákbetegségének gyógyszere beleesett főzés közben. Megvizsgálták a levest, és abban valóban kimutatták a szer jelenlétét és egyértelműen azonosítani lehetett a mért mennyiség alapján, hogy valóban az édesanyja gyógyszeréből származhatott az. Hozzá kell azt is tenni, hogy olyan minimális mennyiségben szerepelt a versenyző szervezetében ez az anyag, hogy az érdemi teljesítményfokozást nem is tudott volna elérni ilyen mennyiségnél. De mivel a tiltott anyag kimutatásra került a szervezetében, meghozták a döntést, hogy a versenyző két hónap eltiltással lesz sújtva. Még szerencséje is volt az olasz versenyző hölgynek, hogy otthon a lakásukban kapta meg váratlanul az ellenőrzést, mert így lehetősége volt a hatóságoknak mindent megvizsgálni, ami a közelükbe volt, így került sor a leves vizsgálatára is.

Sara Errani fellebbezett, de közben letöltötte a két hónapos büntetését. Eltiltásának lejártával indult a Tianjin Open-en és ott párosban azonnal győzelemmel tért vissza, egyéniben pedig az elődöntőbe menetelt. Azt hitte most már minden rendben van, zavartalanul folytathatja a versenyzést.

Derült égből villámcsapásként érte a hír a versenyzőt, hogy a CAS vagyis a nemzetközi Sportdöntőbíróság, nemhogy enyhített volna fellebbezése nyomán a büntetésén, hanem további 8 hónappal meg is fejelte az eredetileg rámért 2 hónapos büntetést. Az indoklásukban kitértek arra, hogy az olasz doppingellenes szövetség is fellebbezést adott be a két hónapos ítélet ellen, és azok 2 év eltiltást akartak kérni a versenyzőre, így a 10 hónap, tulajdonképpen kompromisszum eredménye, aminél figyelembe vették, hogy bizonyítottnak tekintik, hogy a versenyző nem tudott arról, hogy tiltott szer kerül a szervezetébe.

Nagyon erősen vitatható, hogy itt helyes-e, hogy ilyen hosszú időre eltiltsák a versenyzőt egy olyan vétség miatt, amiről valóban nem tehet. Azt nehéz elfogadni, hogy egy élsportolót terhelhet mások hibája miatt felelősség, ha nem tud azokról a hibákról. Érdekes egy történet ez, annyi szent.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook