2018. október 20. - Vendel

Arany, utólag

2017. október 23. Szerző: Szele Tamás
Kérem, jó hírt hozok, szokás szerint, újabb arannyal gazdagodott a magyar íjászsport, csak hát a körülményei kicsit speciálisak. Mondhatni példa nélkül állóak: tulajdonképpen még a versenyszabályzat is tiltaná, hogy utólag adjanak át egy aranyérmet, de most mégis ez történt Molnár Ferenccel.

 

Ne is berzenkedjünk, az a fő, hogy végül kiderült az igazság. Az történt ugyanis, hogy a szeptemberi vb döntőjében ugyanis a bírók összekeverték a nyílvesszőket. A hazai szövetség sportdiplomáciai sikere, hogy az íjász-világszervezet korrigált, és a magyar sportoló is aranyérmet kap.

Eredetileg egy ezüst- és egy bronzéremmel tért haza szeptember közepén a magyar 3D íjászválogatott a franciaországi Robionban megrendezett világbajnokságról (ahol háromdimenziós állatfigurákra lőttek az íjászok).

A videofelvételeket visszanézve azonban feltűnt, hogy az ösztönös íj versenyszámának döntőjében az értékelésnél valami nem volt rendben. Kiderült, hogy bírói hiba történt:az első célnál felcserélték a vb-re címvédőként érkezett Molnár Ferenc és a későbbi győztes dán Christensen pontját, amit a helyszínen senki nem vett észre.

Hogy miképpen sikerült ennyire elnézni az eredményt, az rejtély, de sikerült korrigálni a hibát. Az igaz, hogy nem volt egyszerű.

Bár a szabályzat szerint a verseny után már nincs lehetőség reklamációra, a Vánky Sebastian vezette Magyar Íjász Szövetség a bíró és a versenyiroda hibájára hivatkozva tiltakozást nyújtott be. A világszövetség, a World Archery elnöksége az eset mérlegelése után végül úgy döntött: Molnár Ferenc is megkapja az aranyérmet.

Hát, érdekes egy verseny lehetett, valóságos Robin Hood-i mérkőzés – ugyanis a nottinghami íjászversenyen esett volna meg, hogy Robin ellenfele a cél közepébe talált, ám Robin nyílvesszője meg az övét hasította ketté, így mindketten elsők lettek.

Igaz, ott nem keverték össze a a nyilakat.

Hát, így jártunk Franciaországban a magyarok nyilaival. Már fel sem ismerik őket.

De köszönjük Molnár Ferencnek, szép volt – és biztos, hogy nem az utolsó arany!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook