2019. február 19. - Zsuzsanna

Árnyak a világbajnokságon

2018. június 22. Szerző: Szele Tamás
Örömmel jelenthetjük, hogy az oroszországi labdarúgó világbajnokság a vártnál sokkal simábban, konfliktusmentesebben folyik, atrocitásokról nem érkeztek hírek – bár azért nem minden tökéletes, sőt, vannak árnyoldalai is a sporteseménynek, de ha tökéletes lenne, nem is világbajnokságnak hívnák. Hanem Ermitázsnak. Lássunk két mérsékelten kellemes hírt.

 

Az első rögtön az, hogy nem mind arany, ami fénylik, nem mind jegy, ami annak látszik. Letartóztatták ugyanis Eldar Iszajevet, az Anzsi Mahacskala korábbi elnökét, aki 860 ezer eurónyi, vagyis mintegy bagatell, 280 millió forintnyi hamis vb-jeggyel vert át kínai futballszurkolókat. Az AFP jelentése szerint Iszajev akár 10 év börtönt is kaphat, ha elítéli a moszkvai bíróság. Iszajev az egyik vállalkozásán keresztül 3500 jegyet adott el az eredetihez képest négyszeres áron kínaiaknak. És most már az sem használ, hogy Iszajev úr Stirlitz névrokona (azonos a vezetékneve a kitalált mesterkémével).

Közülük szombaton 30-an nem jutottak be a moszkvai Argentína-Izland mérkőzésre, nekik csak a helyszínen derült ki, hogy hamis a jegyük. Az ügy még nagyobbra is dagadhat, ugyanis a hamis jegyeket áruló cég összesen 10 ezer jegyet dobott piacra, a kínaiakhoz csak 3500 került.

Hát, ez bizony nem jó hír, de nem is a világ vége: valami ilyesmire azért lehetett számítani Osztap Bender hazájában. A másik hírünk már sokkal csúnyább és az bizony becsületbe vág: méghozzá nem orosz becsületbe, hanem angolba.

Történt pedig, hogy Volgográdban Anglia válogatottja 2-1-re verte Tunéziát, a menetrend és a papírforma szerint. Ezt a tunéziaiak nem ünnepelték annyira, az angolok annál inkább – és egy volgográdi bárban elszabadult egyes angol szurkolók mindkét agysejtje, még videó is készült arról, ahogy náci karlendítéssül ünnepelnek, vastagon zsidózva. Az Angol Futballszövetséghez is eljutott a videó, már nyomoznak a vétkesek után, sőt, közleményt is adtak ki, amelyben elítélik a szurkolók tettét, és ígérik, ha eredményes a nyomozás, megteszik a megfelelő lépéseket a bűnösök ellen a rendőrséggel együtt.

Bizony ez büntetést érdemel. Éspedig a szokottnál súlyosabbat: van ugyanis egy kis baj.

Egy kis nagy baj.

Volgográdot a második világháború alatt Sztálingrádnak hívták. És mérhetetlenül sokat szenvedett, mikor a német csapatok 1942. augusztus 21. és 1943. február 2. között ostromolták. A harci cselekményeknek körülbelül másfél millió áldozata volt.

Itt kart lengetni, náculni több, mint bűn: hiba.

És szégyen, valamint gyalázat.

De a vendégek szégyene, nem a vendéglátóké.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook