2018. október 20. - Vendel

Atlétikai álmok

2017. december 12. Szerző: Szele Tamás
Hogy lesz-e Magyarországon atlétikai világbajnokság, az egyelőre a jövő titka, de ha lesz is, nem egyhamar várható: 2023-ra kerülhet hozzánk a sportesemény rendezési joga. Hivatalosan még semmi sem dőlt el, de a tárgyalások egészen magas szinten folynak: hát, meglátjuk, mi lesz a tervből.

 

Igaz, a pályázatot még be sem adtuk, ámde ha rászánnánk magunkat, nem nagyon lenne ellenfelünk. Az Insidethegames október 12-i híre szerint az idén sikeres ifjúsági vb-t rendező és éppen ezért támogatott Nairobi úgy döntött, hogy leghamarabb csak 2025-ben rendezne felnőtt vb-t. Az afrikai szövetség elnöke, Hamad Malboum Kalkaba is azt mondta, miután egyeztetett az IAAF-elnök Sebastian Coe-val, hogy 2023 még túl korai Afrikának. Tehát elvben szabad lenne a pálya Budapest előtt. Ráadásul Orbán Viktor miniszterelnök október 30-án személyesen fogadta Sebastian Coe-t, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökét a Parlamentben, Havasi Bertalan szóvivő pedig azt közölte utána, hogy Coe nyitottsággal és érdeklődéssel fogadta Magyarország szándékát a 2023-as vb megrendezése iránt.

Ezek szerint szándék van, a sportdiplomácia malmai őrölnek, bár pályázatot egyelőre még nem adtunk be, de valószínűleg fogunk. Rendben, de hol rendezzük a világversenyt? Mert alkalmas stadionunk még nincs. A 180 milliárd forintból megépülő új Puskás Ferenc-stadionban nem lesz atlétikai pálya, jóllehet a helyén lévő korábbi létesítményben még volt. Egy atlétikai stadion építését Csepelre tervezik, a kemény Ferenc Program keretében – ez tulajdonképpen az az aréna, amit a meghiúsult budapesti olimpiára terveztek. 15 ezer férőhely lesz benne, ám ezt ideiglenes lelátókkal 55 ezerre lehet bővíteni – a tervpályázatot már meg is nyerte a NAPUR Architect Kft. A látványtervek mindenképpen megkapóak, csak hát a Duna Aréna esetében is meg kellett tanulnunk, hogy azoknak nem mindig van közük a valósághoz...

Tulajdonképpen tehát szépen, csendben Budapest egy atlétikai VB rendezését készíti elő, még csak nem is titokban, legfeljebb egyelőre nem sok szó esik róla a nagy nyilvánosságban. Mármost atlétikai stadionra mindenképpen szükség van, hiszen a mostani áldatlan körülmények között például még világbajnokunk, Baji Balázs sem tud megfelelő körülmények között edzeni – ugyanis a BOK csarnok atlétikai pályája épp felújítás alatt áll. Ha lenne egy megfelelő stadionunk, ilyen problémák fel sem merülhetnének.

Elmondhatjuk, hogy ha nem következik be valamiféle drámai és váratlan változás a gazdaságban és a sportdiplomáciában, jó eséllyel lehetséges, hogy a 2023-as atlétikai VB-t Budapesten rendezik.

Az még hat év.

Van időnk tehát arra, hogy felkészüljünk rá.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook