2018. június 23. - Zoltán

Atomolimpia

2017. szeptember 8. Szerző: Szele Tamás
És tényleg, erre nem is gondoltunk. Hiszen február kilencedikén kezdődik a phjongcshangi téli olimpia. Az hol is van? Dél-Koreában... hajjaj. Duplán kéne osztani az érmeket azoknak, kettőt egy helyett, akik a mostani helyzetben is indulnak a versenyeken – pedig fognak, a sportolók nem ijednek meg mindenféle nukleáris fenyegetésektől.

 

Az ügyben Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke  is intézkedett: egyrészt tárgyalásokat folytatott Moon Jae In-nel a Koreai Köztársaság elnökével (Dél-Korea, természetesen), másrészt körlevélben igyekezett megnyugtatni a résztvevő államok olimpiai bizottságait.

Hogy a tárgyalásokon mi hangzott el, mi nem, azt nem kötik az orrunkra, a hivatalos kommüniké szerint csupa szép és jó – például a koreai elnök azt mondta: „Én továbbra is teljes mértékben támogatom a phjongcshangi szervezőbizottságot, és biztos vagyok benne, hogy Korea a hagyományait követve nagyon jó vendéglátásban részesíti majd a világ legjobb sportolóit” - mondta Moon Jae-In. Sőt, valóságos bájcsevely bontakozhatott ki a kimcsi felett: „A téli olimpiai játékok nagyban segíthetnek a koreaiak és a koreai félsziget közötti megbékélésnek és együttműködésnek” - mondta Moon. Bach pedig hozzátette: „A NOB nagyra értékeli Moon elképzelését arról, hogy az olimpia hogyan támogathatja a párbeszédet és a megbékélést a Koreai-félszigeten és azon túl.”

Gyönyörű és idilli. Ennek alapján született aztán Thomas Bach tegnapi ötlete, ugyanis a feszült koreai helyzet miatt a közelgő téli ötkarikás játékok előtt levélben próbálta megnyugtatni a nemzeti olimpiai bizottságokat. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tájékoztatása szerint a német sportdiplomata az olimpiai család tagjait arról igyekezett biztosítani, hogy a phjongcshangi téli olimpia „a béke és barátság jegyében változatlanul és az eredeti terveknek megfelelően” kerül megrendezésre.
Észak-Korea, amely hónapok óta nukleáris és rakétakísérleteket végez, vasárnap jelentette be, hogy sikeresen tesztelt egy hidrogénbombát.

Akkor most fordítsuk le magyarra.

Mit mondott a koreai elnök? „Gyertek, jó lesz a buli, ha rajtunk áll és nem lesz gond.”

Bach válasza: „Jövünk és drukkolunk, hogy ne legyen.”

A körlevél tartalma: „Gyertek nyugiban, vagy lesz gond, vagy nem, de nem tőlünk függ.”

Hát, kérem: ne is legyen.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook