2023. február 7. - Rómeó, Tódor

Az orosz börtönválogatott

2018. október 12. Szerző: Szele Tamás
Kérem, nem lehet elhallgatni a hírt, holott bizony nem válik az orosz labdarúgás dicsőségére: két orosz válogatott futballista, név szerint Alekszandr Kokorin (Zenit) és Pavel Mamajev (Krasznodar) hétfő reggel szó szerint rommá vert egy minisztériumi tisztviselőt és egy sofőrt, feltehetően az éjszakai italozás utóhatásaként. Most le vannak tartóztatva.

 

A térfigyelő kamerák nyilvánosságra került felvételei szerint Kokorin, aki jelenleg az orosz futball egyik legnagyobb sztárjának számít, hétfőn reggel egy moszkvai kávézóban többek közt székkel is ütlegelt egy vendéget, oldalán a legjobb barátjának tartott Mamajevvel, egy kisebb társaság tagjaként. A sarokban reggeliző minisztériumi alkalmazott bűne az volt, hogy szóvá tette az erősen ittasnak tűnő csoport viselkedését.

Ráadásul a két játékos a barátaival együtt nem egészen egy órával korábban ennél lényegesen súlyosabban bántalmazott, nevezetesen eszméletlenre vert egy hivatásos sofőrt, akit csoportosan vertek össze az utcán, és még azt követően is ütötték, hogy a férfi magatehetetlenné vált és megadta magát.

Az elsőként nyilvánosságra kerülő, ám időrendben később történő kávézói verekedésben bántalmazott vendég a kereskedelmi minisztérium koreai származású hivatalnoka, Denis Pak volt. Pak ügyvédjének közleménye szerint a támadásban szerepet játszott a sértett származása is, a férfit rasszista szidalmakkal illették mielőtt bántalmazták.

Hát kérem, ez az orosz törvények szerint alsó hangon öt év, persze lehet súlyosbítani is. És nagy különbség, hogy a moszkvai Matrosszkaja tyisina (Matrózcsend) börtönben kell leülni, vagy Szolovkán, a munkatáborban. Habár: Kokorin erősen vigyorog a képen, ami tegnapi (első) tárgyalása előtt készült. Lehet, hogy már tud valamit? Lehet, hogy nem is lesz olyan nehéz az a pár év, sőt, játszhatnak is együtt majd Mamajevvel, és nem csak sakkot, hanem focit is?

Nem tudom, a mai Oroszországban hogy áll a helyzet, de az bizonyos, hogy a régi Szovjtunióban bizony létezett a börtönválogatott. Bizony létezett, komoly sportolók is játszottak benne, az adta Moldovának a témát is az egyik írásához – de álljon itt bizonyítékként Moldova György saját beszámolója arról, hogyan szerzett tudomást a börtönválogatott létéről!

http://dia.pool.pim.hu/html/muvek/MOLDOVA/moldova00559/moldova00571/moldova00571.html

„– Szláva – mondtam a kísérőmnek – 1957 tavaszán a moszkvai Torpedó Pesten játszott, épp az én csapatom, a Vasas ellen. Három kettőre győztünk, de én az egész meccsből már csak egy játékosra emlékszem, a Torpedó centerére. A játéka és a külseje is hasonlított Tichy Lajosra, szőke, tankszerű, befejező középcsatár volt, két gólt is rúgott nekünk. Eduárd Puskovnak hívták, később hallottam, hogy válogatott lett, de az utóbbi években hiába keresem a nevét az újságokban. Mi történt vele?

– Hát kérem – mondta Szláva láthatólag keresgélve a szavakat – az a helyzet, hogy Puskovval egy kis baj történt.

– Megsérült vagy disszidált talán?

– Nem erről van szó. Puskov és még két válogatott játékos, vagyis ők hárman, a belga nagykövet lányát egy éjszakai bulin… tetszik érteni engem bizonyos tekintetben?! Ők ugyan azt állították, hogy éppen ellenkezőleg: a belga nagykövet lánya ő hármukat… egész más tekintetben, mivelhogy egy igen élveteg nőszemélyről van szó. A bíróság azonban őket találta bűnösnek, és a három futballistát öt-öt év szigorított és körülzárt, fegyveresek által őrzött helyen való állandó tartózkodásra ítélte.

– Vagyis börtönre!

– Ezt a kifejezést nem én használtam, hanem Ön, továris Moldov – mondta joggal feltételezve, hogy a szállodai szoba falának füle van, esetleg több is, mint képzelnénk.

Meglepetésemben majdnem kiejtettem a poharat, Szláva vigasztalólag bólogatott:

– Azért nem kell annyira megdöbbenni, mert Puskov bent is játszik, tagja a szovjet börtönválogatottnak.

– Börtönválogatott?! Van ilyen csapat?

Hogyne, igen erős együttes.” (Moldova György: Hogy születnek a szatírák?)

Hát kérem, akkor ezért ilyen nyugodt és mosolygós Kokorin. Nem kell neki sem a labdától, sem a pályától elbúcsúzni. Csak annyi a különbség, hogy zárt helyen, fegyveresek által őrizve fog játszani egy darabig.

Nincs ebben semmi rendkívüli.

Alakul az orosz börtönválogatott.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook