2022. december 2. - Melinda, Vivien

Nagyot ment a bőrgatya

2018. november 28. Szerző: Rózsa Misi
Kedden elindult a labdarúgó BL utolsó előtti fordulója. Vannak csoportok, ahol az utolsó mérkőzéseknek igazi tétje már nem lesz, más csoportokban még sok a megválaszolandó kérdés.

 

A Bayern München hazai pályán fogadta a Benfica csapatát. A Benfica az életéért küzdött, a Bayern München az edzőjéért is, hiszen mostanában nem úgy teljesítenek a bajorok, hogy elégedettek legyenek a tulajdonosok a csapat teljesítményével. Ha itt is botlott volna a német csapat, akkor az jó eséllyel az edző állásába került volna. De nem botlottak. Az első pillanattól kezdve jelentős fölényben játszottak soros ellenfelük ellen. Már a 13. percben meg is szerezték a vezetést. A 30. percben már két gólos lett az előnyük, aztán a 39. percben megszerzett újabb találatuk, gyakorlatilag el is döntötte a mérkőzést.

A második félidő elején a 46. percben a Benfica eljutott a szépítő találatig. De ezután megint a németek domináltak végig és hatalmas iramot diktáltak. Az 51. percben megint gólt szereztek, aztán a 76. percben ki is alakították a jelentős fölényű végeredményt. 5-1

Már az első félidőben az AEK Athén otthonában szereplő Ajax birtokolta többet a labdát és játszott veszélyesebben. De itt még viszonylag alacsony színvonalú és lassú iramú találkozó zajlott a két csapat között. Hiába volt többet a vendégeknél a labda, a görögök előtt adódtak inkább veszélyesebb helyzetek.

A második félidőre mindkét csapat nagyobb sebességre kapcsolt. A 67. percben a görögök emberhátrányba kerültek, és ez el is döntött itt mindent. Az Ajax a 68. percben büntetőből talált be először az ellenfelének, majd a 72. percben véglegesítette a három pont sorsát az újabb találatával. 0-2

Az E csoportban minden eldőlt. A Bayern München és az Ajax jutottak tovább az egyenes kieséses szakaszba. Az utolsó meccsen dől el , hogy kettejük közül a csoportot ki nyeri majd meg, aminek érdemi tétje nincsen. A Benfica szerezte meg a jogot ahhoz, hogy majd az EL egyenes kieséses szakaszában folytathassa, az AEK Athén kiesett.

Nagyon izgalmas és fordulatos mérkőzést játszott egymással a Lyon és a Manchester City. Teljesen kiegyenlített küzdelem alakult ki a két csapat között. Az első félidő csak nagy harcot hozott, de gól nem esett.

A második félidő 55. percében szerezték meg a franciák az előnyt. De nem sokáig örülhettek ennek, mert az ellenfél a 62. percben kiegyenlített. Viszont a 81. percben megint sikerült a hazaiaknak előnyhöz jutnia, de egy perccel később ismét egyenlített a City és így alakult ki közöttük a 2-2-es végeredmény.

Óriási fölényben kezdett a Hoffenheim hazai pályán a Sahtar Donyeck ellen. De hiába volt meg a szükséges német fölény, az ukránok a 14. percben előnyhöz jutottak, majd a 15. perctől már két gólos volt az előnyük. Igaz a 17. percben meg lett a németek szépítő találata is. Sőt a 40. percben az egyenlítést is sikerült kiharcolniuk.

A második félidőben fokozták a küzdő felek a játék sebességét. Sorsdöntő pillanatnak volt mondható, hogy Szalai Ádámot a 60. percben második sárgalapjával kiállította a játékvezető. A németek játéka visszább esett, bár még ezután is lábukban volt a lehetőség a három pont otthon tartására. De amikor már a végén úgy festett marad a pontosztozkodás, a 92. percben az ukránok az újabb góljukkal, haza vihették mindhárom pontot. 2-3

 

Az F csoport esetében az az egy biztos, hogy a 10 pontos Manchester City továbbjutott. Az utolsó mérkőzésen fog eldőlni, hogy mellette a Lyon vagy a Sahtar Donyeck juthat tovább. De még a Hoffenheimnek is van reménye arra, hogy elcsípheti a végén a harmadik helyet és akkor ő mehet tovább az EL egyenes kieséses szakaszába. Itt tehát a Manchester City-t leszámítva, minden csapatnak még jelentős tét marad az utolsó körre.

Jobban kezdte a találkozót a Real Madrid vendégségben az AS Románál. De az olaszok aztán lassan átvették a játék irányítását és egyre több nagyon veszélyes helyzetet dolgoztak ki, de a kihagyhatatlant is sikerült kihagyniuk.

A második félidőre nagyot változott a játék képe. A spanyolok nagy elszántsággal léptek pályára és a 46. percben már meg is szerezték az előnyt maguknak. Az 59. percben már két gólos volt ez az előnyük és az AS Roma láthatóan ettől összeomlott, a Real viszont elkezdett szárnyalni és a végén még az olaszok örülhettek annak, hogy ennyivel megúszták. 0-2

Kiegyenlített erők küzdelmét hozta a havazásban a CSZKA Moszkva és a Pilzen küzdelme Oroszországban. Igaz az oroszok már a 10. percben büntetőből előnyhöz jutottak. A csehek a 44. percben egyenlíthettek volna szintén büntetőből, de kihagyták.

A második félidő is mezőnyben nagy küzdelmet hozott és kiegyenlített játékot. Meglepetésre, az 56. percben egyenlíteni tudtak a csehek. És ha ezt meglepetésnek mondhatjuk, akkor az igazi nagy meglepetés az volt, amikor a 81. percben egy újabb találatukkal meg is fordították az eredményt. 1-2

 

A G csoportban most már biztos, hogy a Real Madrid és az AS Roma csapata jutottak tovább a csoportból, az utolsó forduló ezen már nem változtathat, ahogy az is csak papíron lehetséges, hogy a Real Madrid elveszítse csoportelsőségét. Viszont az utolsó forduló eredménye fogja eldönteni, hogy a CSZKA Moszkva vagy a Plzen csapata folytathatja majd az EL egyenes kieséses szakaszában a menetelést.

A Juventus hazai pályán óriási fölényben tudott játszani a Valencia ellen, és szinte folyamatosan saját kapuja előtt tudta tartani ellenfelét, aki csak néha jutott el odáig, hogy kontrából megpróbáljon veszélyeztetni.

Ha azt mondjuk, hogy már az első félidőben hatalmas fölényben játszottak az olaszok, akkor nagyon nehéz lesz jelzőt találni arra a fölényre, ami a második félidőt jellemezte. Itt már nem az volt a kérdés, hogy sikerül e gólt találniuk, hanem csak az volt a kérdés, hogy mikor fog az a találat megszületni. Az 59. percben következett ez be. És a spanyolokat dicsérheti, hogy ezután is sorozatban jöttek a Juve helyzetei, de sikeresen tudtak védekezni ellene. Ez persze nem változtatott azon, hogy kikaptak. 1-0

Persze fölényben játszott a Manchester United a hozzá látogató Young Boys gárdája ellen. De a svájciak nem adták könnyen a bőrüket és bizony nem is egy alkalommal sikerült veszélyesnek mondható helyzeteket kialakítaniuk az első félidőben.

A második félidőben az angolok tovább fokozták ellenfelük felett a nyomást, de hiába volt folyamatosan náluk a labda, hiába alakítottak ki életveszélyes helyzeteket sorozatban, a fegyelmezetten védekező vendégek minden gólszerzési kísérletet sokáig meg tudtak hiúsítani. És amikor már mindenki elkönyvelte a meglepetés döntetlent, akkor hirtelen a 92. percben csak megszületett a manchesteri találat, ami eldöntötte a mérkőzést. 1-0

Nincsenek érdemi nyitott kérdések már az utolsó forduló előtt a J csoportban tehát. A Juventus és a Manchester United jutottak tovább, a Valencia verekedte ki magának a jogot, hogy az EL egyenes kieséses szakaszában folytassa, a Young Boys pedig kiesett. Igaz még a Juve és a Manchester United harcban áll a csoportelsőségért vívott küzdelemben.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook