2018. október 20. - Vendel

Béke az olimpián

2018. január 1. Szerző: Szele Tamás
Kérem szépen, ez az év jól kezdődik. Nem nagyon jól, az azért nem mondható, de egész jó hírt prezentálhatok elsőnek a 2018-as évben, legalábbis a sportrajongók szempontjából nem rossz. Nyilván van egy kesernyés mellékíze is, de ne legyünk telhetetlenek – hát nem elég az nekünk, hogy Észak-Korea részt vesz a téli olimpiai játékokon?

 

Márpedig részt vesz, Kim Dzsongun mondta a saját szájával, és amit ő arrafelé mond, azt a macska sem vakarja ki. Úgy történt a dolog, hogy Észak-Korea fura ura újévi beszédet mondott. (Hogyhogy nincs a dzsúcse országának saját naptára, elvtársak? Mindenféle imperialista újéveket tartunk, elvtársak? Itt fejek fognak hullani, elvtársak…) Volt abban a beszédben pont annyi rosszaság és gonoszság, mint a többi nyilvános megszólalásában, kardcsörtetés és fenyegetőzés, de két érdekes dolog is elhangzott. Az első az, hogy felhagynak a kísérleti robbantásokkal, mert már nincs rájuk szükség, ehelyett a nukleáris fegyverek tömeggyártására állnak át – rossz hír, de enyhítse, hogy atomfegyvert nem is olyan nagyon könnyű ipari tételekben gyártani, ugyanis ahhoz nem elég az akarat, kell hozzá alapanyag is, mégpedig sok.

De minket most a második ki- illetve bejelentés érdekel, miszerint  Kim Dzsongun azt is mondta, hogy feltétlenül csökkenteni kell a katonai feszültséget a Koreai-félszigeten és javítani kell a kapcsolatokat Dél-Koreával. Azt állította, hogy nyitva áll az út a párbeszéd előtt. Az észak-koreai diktátor kitért arra, mérlegelni fogja, hogy országa részt vegyen a dél-koreai Phjongcshangban februárban tartandó téli olimpián.

„Észak-Korea részvétele a téli játékokon jó lehetőség lesz arra, hogy megmutassuk a nép egységét, s a magunk részéről a(z ötkarikás) játékok sikerét kívánjuk. A két Korea tisztségviselői hamarosan találkozhatnak ennek a lehetőségnek a megvitatására.”

Márpedig Mun Dzse In dél-koreai elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy Észak-Korea részvétele garantálhatja a Phjongcshangi Olimpia biztonságát, ami logikus gondolat is: hiszen csak nem fogja megtámadni Észak a saját sportolóit? Valósággal békekövetként mennek ezek a sportolók Phjongcshangba, személyük garantálja a téli olimpia biztonságát (szándékosan nem akartam túszt írni, mert azt ejtik, nem magától megy), de mindenképpen az a lényeg, hogy a legkomolyabb fenyegetéstől megszabadultunk.

Hogy az eredményeik milyenek lesznek, azt meglátjuk – de a versenyek békében folyhatnak le, legalábbis Phenjan nem fenyegeti most már őket.

Adjon Isten békességet ebben az új évben!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook