2018. július 19. - Elília

Bemutatták a Magyar Paralimpiai Csapat egyedi forma- és sportruházatát

2016. július 21. Szerző: MPB
Bemutatták a Magyar Paralimpiai Csapat egyedi forma- és sportruházatát.

A Várkert Bazárban rendezett divatbemutatón láthatták először a Magyar Paralimpiai Csapat riói formaruháját, melyet az augusztus 28-án, a Nemzeti Színházban rendezett eskütételen, a szeptember 7-i riói paralimpiai megnyitó- és a szeptember 18-i záróünnepségen viselnek majd a sportolók. Bemutatták a 39 fős csapat egyedi sportruházatát is. A Magyar Paralimpiai Bizottság közgyűlése egyhangúan fogadta el a Magyar Paralimpiai Csapat összeállítását.
A július 15-én kora délután megrendezett közgyűlésén a Magyar Paralimpiai Bizottság egyhangúan elfogadta az elnökség előterjesztését a Rióba utazó Magyar Paralimpiai Csapat összeállításáról. A 39 sportoló közül tízen úszásban, hatan asztaliteniszben, öten-öten kerekesszékes vívásban és atlétikában, négyen parakajakban, ketten-ketten lövészetben, cselgáncsban és erőemelésben versenyeznek, egy–egy sportoló pedig evezésben, kerékpárban és kerekesszékes teniszben indul.

 


A 39 fős csapat létszáma 20 %-al haladja meg a négy évvel ezelőtti, londoni kvótaszámot. A csapatot a sportolók mellett edzők, orvosi stáb, csapatiroda és személyi kísérők alkotják, összesen 64 fős delegáció utazik Brazíliába. A csapatvezető az MPB sportigazgatója, dr. Tatár András lesz.
A Magyar Paralimpiai Csapat eskütételére augusztus 28-án, a Nemzeti Színházban kerül sor, a csapat zászlaját a hetedik paralimpiájára készülő paralimpiai bajnok, Ráczkó Gitta úszó viszi majd.
A közgyűlést és a csapatgyűlést követően a Várkert Bazárban került sor a csapat hivatalos forma- és sportruházatának bemutatójára. A formaruházatot pályázaton választották ki, a zsűri tagjai Epres Panni, Borókai Fanni a Design Terminál projektvezetője és Pálfi Judit paralimpiai ezüstérmes vívó voltak. A formaruházatot a Celeni készítette el, a tervező Cselényi Eszter kék-barna-fehér színű kollekciója a hagyományos magyar motívumokat és modern szabásmintát ötvöz. A tervező ügyelt arra, hogy a mozgássérült, kerekekesszékes sportolók speciális igényeit figyelembe vegye, zipzárakkal, egyedi szabásformákkal, a kerekesszék által nem bepiszkítható anyagokkal készítette el a ruhákat.
A sportruházatot a magyar tulajdonú és magyar tervezőkkel dolgozó Tisza sportruházati vállalat készítette, egyedi, piros-fehér-zöld színű gálakollekcióval, fehér, piros és szürke színű kiegészítő termékekkel. A sportruhákon a Magyarország felirat szerepel a nemzeti címer és a Magyar Paralimpiai Csapat logója mellett.
A ruhabemutatón a paralimpiai csapat 12 sportolója mellett Gubik Ági, Eke Angéla, Nyáry Dia, Feke Pál és Nagy Sándor színészek, énekesek illetve Hajnóczy Soma bűvész világbajnok viselte a kollekciókat. A bemutatón fellépett az InFusion trió, Hajnóczy Soma és Halasi Márk cirkuszművész. 
Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke a bemutatón elhangzott köszöntőjében arról beszélt, hogy „a magyar parasportolók képviselik mindannyiunk jobbik énjét. Azt a jobbik ént, amelyik mindannyiunkban megvan, amelyik szolidáris, önfeláldozó, önzetlen és derűs. (…) A parasportolók nem sajnálatot akarnak. Nem kérnek túlzó, bizalmaskodó segítséget sem. Egyenlőséget, azonos esélyeket és azonos megítélést kérnek. Ezért került a Magyar Paralimpiai Csapat logójába az E betű, az egyenlőség, és az esély szavak kezdőbetűje. Magyarország és minden magyar büszke lesz 39 paralimpikonjára!”
Magyar Paralimpiai Bizottság Budapest, 2016. július 15.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook