2018. június 23. - Zoltán

Bent vagyunk a vízben

2017. július 13. Szerző: Szele Tamás
Kissé zavarban van az események krónikása, hiszen elvben valamit – itt és most a vizes vb-t – logikusan csak akkor illethetnénk kritikával, amikor már lezajlott, esetleg zajlik.

 

De épp azok a fránya események, hírek gátolják meg, hogy türelemmel kivárjuk a gőzhengerként közeledő, bizonyosan megérkező csődöt – kötelesek vagyunk riadót fújni.

És tessék elhinni, nem politika ez, hanem egyszerű, józan, paraszti ész. Az mondatja velem, hogy a magyar úszósport tekintélyének még semmi sem ártott annyit sem belföldön, sem külföldön, mint amennyit ez a sportesemény fog. Ugyanis – mint minden sportesemény a világon – nem pusztán anyagi beruházás, hanem szervezési feladat is. És szervezést még nyomelemekben sem tapasztalhatunk. Vegyük csak az elmúlt két (2) nap híreit:

  • Megrendelték, majd letiltották úszó olimpikonjaink szereplését a megnyitón. Ezzel mindegyiküket sikerült vérig sérteni, Egerszegi Krisztina is csak azért hajlandó részt venni a rendezvényen, mert szavát adta, hogy megteszi.
  • Kiderült, hogy az esemény informatikai hátterét egy orosz és egy azeri cég biztosítja, harminc milliárd forintért. Az ingyenes wifi valóban ingyenes lesz, csak éppen teljes hozzáférést igényel a felhasználó Facebook-fiókjához. De hát mi az nekünk: aki szereti a mákos gubát, azt nem zavarja, ha ezt Bakuban is tudják róla. Meg a Lubjanka téren.
  • Ezzel párhuzamosan elbocsátották az informatikai segédletet vállaló diákmunkások jelentős részét, igaz, az eddigi bérüket megkapták. Olyan ez, mint a kukoricatörés: ha a diákok nem végzik el, elvégzik a katonák?
  • A margitszigeti Casino épületén, mely a szervezőknek adna otthont, szerda délután még cserép sem volt. Nehezen hihető, hogy péntekre elkészül az egyébként egymilliárd forintba kerülő felújítás. Ha ott lesz a szervezők bázisa, minden záport, zivatart megérdemelnek kiváló munkájukért.
  • A Facebookon toboroznak operatőröket és élővágó rendezőket a helyszínek kivetítőin látható képek előállításához, a piaci bérek alatti összegért – gyakorlatilag, hogy egy operatőrt idézzek, „a lakodalmas videósok” díjszabásáért.

És ezek csak az elmúlt két nap bizonyítható ügyei, azokat, amelyekre nincs kielégítő bizonyíték ki is hagytam közülük. Nehezen tudnám elképzelni, hogy ebből értékelhető sportesemény lesz.

Tessék elhinni, nem politika, mikor erről ír az ember. De ennyi ügyetlenkedés láttán – és akkor a kámforrá vált összegeket nem is említettük – óhatatlanul jeleznünk kell: baj lesz. Nagyon nagy baj: világméretű lebőgésre számíthatnak a rendezők. Nem Magyarország, ennek semmi köze az államhoz: a hanyag és kontár rendezők.

Adja Isten, hogy tévedjek.

No, pénteken meglátjuk.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook