2019. február 16. - Julianna, Lilla

Berki Krisztián a „wellness-úszó”

2018. szeptember 24.
A tornász olimpiai bajnok, háromszoros VB- és hatszoros EB-aranyérmes Berki Krisztián is rajthoz áll az október 4-i „Angolna futamon”, amely a Duna Arénában megrendezésre kerülő FINA Úszó Világkupa verseny különleges „betétszáma”.

A 33 esztendős londoni győztesről kevesen tudják, hogy Budapest és Nagyenyed mellett Újpest és Zugló is a díszpolgárának választotta, még kevésbé azt, hogy egyik legjobb barátja Gyurta Dániel, aki hozzá hasonlóan hat éve nyert olimpiai aranyérmet.

„Imádom a vizet, de a medencékben inkább emlékeztetek egy Széchenyi fürdőben lubickoló öregúrra, mint Gyurta Danira, a mellúszó olimpiai bajnok barátomra és klubtársamra. Ha nagyon nekidurálom magamat, képes vagyok rácáfolni a nem éppen előnyös vízfekvésemre, ennek ellenére inkább tartom magamat amolyan „wellness-úszónak”, aki csak az egészen kisméretű medencékben érzi otthon magát – nyilatkozta Berki Krisztián a Duna Aréna Hírlevelének.

Visszagondolva sportpályafutása korábbi éveire, úgy emlékszik, hogy eddig csak egyszer mérték az úszó idejét, amikor 2005-ben az egri Eszterházy Károly Főiskolára felvételizett és a hallgatójelölteknek a medencében is bizonyítaniuk kellett a rátermettségüket.

„Hihetetlenül hosszúnak tűnt az a medence, ráadásul két úszásnemben is produkálnom kellett magamat. Gyorson kezdtem, aztán átváltottam hátra, és elküzdöttem magamat a falig” – fogalmaz mosolyogtató őszinteséggel.

A kérdés az, hogy most könnyebb, vagy nehezebb lesz-e a dolga, amikor a Duna Arénában  rajthoz áll Eric, az Angolna, a gátak felett villámgyors Baji Balázs, a jégen pedig elképesztő sebességgel  száguldó Liu Shaolin Sándor, és más aktív élsportolók is.

Nem a győzelem a fontos

„Nem versenynek, hanem egy szokatlan közszereplésnek tekintem az október 4-i futamot, ahol tényleg nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos – hangsúlyozta a jelenleg versenyzését szüneteltető, de jövőre már a tokiói olimpiai kvótáért csatázni készülő lólengés specialista tornász.  – Gratulálok az úszószövetségieknek, az ötletüket azért tartom nagyra, mert más sportágak képviselőit is a Duna Arénába hívták, ez pedig a nyitottság követendő példája.”

Krisztián az Angolna futam előtt tehát nem érez súlyt a vállain – éppen eleget nehezedett rá a bizonyítás terhe az elmúlt másfél évtized nagy tornaversenyein -, arra viszont nagyon kíváncsi, hogy Eric milyen teljesítménnyel fog kirukkolni Budapesten.

„Tizenöt éves voltam, amikor Eric Sydneyben az elképesztő lassúságával megnevettette, a kitartásával viszont maga mellé állította az olimpiai uszoda nézőseregét. Ha jól tudom, akkor nem került élő adásba, a TV felvétel és a kommentátor id. Knézy Jenő „körítése” viszont örökre emlékezetessé tette a nem éppen olimpiai szintű produkcióját. Egy biztos: Egyenlítői Guinea leghíresebb embere lett, a YouTube csatornáján pedig visszatérő sztárszereplő.”

Berki Krisztián végül megismételte, hogy valóban nagyon számít Gyurta Dániel szurkolására, akit az átélt sikereikre és nehézségeikre gondolva a sorstársának is tekint, annak pedig kifejezetten örül, hogy ott lesz a Duna Arénában a Radio1 „színeiben” Vadon János is, akivel régóta ápol jóbarátságot.

„Próbálom a legtöbbet kihozni magamból a futamon. Javítani már aligha tudok a nem túl szabályos gyorsúszásom, ezért azzal bíztatom magamat, hogy a rehabilitációm alatt meglehetősen sok időt töltöttem a vízben. Persze az is igaz, hogy akkor is inkább csak vízigyógytornával…”

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook