2023. február 7. - Rómeó, Tódor

Berki Krisztián a „wellness-úszó”

2018. szeptember 24.
A tornász olimpiai bajnok, háromszoros VB- és hatszoros EB-aranyérmes Berki Krisztián is rajthoz áll az október 4-i „Angolna futamon”, amely a Duna Arénában megrendezésre kerülő FINA Úszó Világkupa verseny különleges „betétszáma”.

A 33 esztendős londoni győztesről kevesen tudják, hogy Budapest és Nagyenyed mellett Újpest és Zugló is a díszpolgárának választotta, még kevésbé azt, hogy egyik legjobb barátja Gyurta Dániel, aki hozzá hasonlóan hat éve nyert olimpiai aranyérmet.

„Imádom a vizet, de a medencékben inkább emlékeztetek egy Széchenyi fürdőben lubickoló öregúrra, mint Gyurta Danira, a mellúszó olimpiai bajnok barátomra és klubtársamra. Ha nagyon nekidurálom magamat, képes vagyok rácáfolni a nem éppen előnyös vízfekvésemre, ennek ellenére inkább tartom magamat amolyan „wellness-úszónak”, aki csak az egészen kisméretű medencékben érzi otthon magát – nyilatkozta Berki Krisztián a Duna Aréna Hírlevelének.

Visszagondolva sportpályafutása korábbi éveire, úgy emlékszik, hogy eddig csak egyszer mérték az úszó idejét, amikor 2005-ben az egri Eszterházy Károly Főiskolára felvételizett és a hallgatójelölteknek a medencében is bizonyítaniuk kellett a rátermettségüket.

„Hihetetlenül hosszúnak tűnt az a medence, ráadásul két úszásnemben is produkálnom kellett magamat. Gyorson kezdtem, aztán átváltottam hátra, és elküzdöttem magamat a falig” – fogalmaz mosolyogtató őszinteséggel.

A kérdés az, hogy most könnyebb, vagy nehezebb lesz-e a dolga, amikor a Duna Arénában  rajthoz áll Eric, az Angolna, a gátak felett villámgyors Baji Balázs, a jégen pedig elképesztő sebességgel  száguldó Liu Shaolin Sándor, és más aktív élsportolók is.

Nem a győzelem a fontos

„Nem versenynek, hanem egy szokatlan közszereplésnek tekintem az október 4-i futamot, ahol tényleg nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos – hangsúlyozta a jelenleg versenyzését szüneteltető, de jövőre már a tokiói olimpiai kvótáért csatázni készülő lólengés specialista tornász.  – Gratulálok az úszószövetségieknek, az ötletüket azért tartom nagyra, mert más sportágak képviselőit is a Duna Arénába hívták, ez pedig a nyitottság követendő példája.”

Krisztián az Angolna futam előtt tehát nem érez súlyt a vállain – éppen eleget nehezedett rá a bizonyítás terhe az elmúlt másfél évtized nagy tornaversenyein -, arra viszont nagyon kíváncsi, hogy Eric milyen teljesítménnyel fog kirukkolni Budapesten.

„Tizenöt éves voltam, amikor Eric Sydneyben az elképesztő lassúságával megnevettette, a kitartásával viszont maga mellé állította az olimpiai uszoda nézőseregét. Ha jól tudom, akkor nem került élő adásba, a TV felvétel és a kommentátor id. Knézy Jenő „körítése” viszont örökre emlékezetessé tette a nem éppen olimpiai szintű produkcióját. Egy biztos: Egyenlítői Guinea leghíresebb embere lett, a YouTube csatornáján pedig visszatérő sztárszereplő.”

Berki Krisztián végül megismételte, hogy valóban nagyon számít Gyurta Dániel szurkolására, akit az átélt sikereikre és nehézségeikre gondolva a sorstársának is tekint, annak pedig kifejezetten örül, hogy ott lesz a Duna Arénában a Radio1 „színeiben” Vadon János is, akivel régóta ápol jóbarátságot.

„Próbálom a legtöbbet kihozni magamból a futamon. Javítani már aligha tudok a nem túl szabályos gyorsúszásom, ezért azzal bíztatom magamat, hogy a rehabilitációm alatt meglehetősen sok időt töltöttem a vízben. Persze az is igaz, hogy akkor is inkább csak vízigyógytornával…”

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook