2022. augusztus 14. - Marcell

Betyáros bajnokság

2017. augusztus 17. Szerző: Szele Tamás
Tetszettek már járni késdobálóban? Mindenki járt, az nálunk közintézmény. És volt benne Európa-bajnokság? Na, ugye. Hát most majd lesz, bár természetesen nem egy késdobálóban, hanem Alsómocsoládon. Igen, érem, jól tetszettek olvasni. Kis hazánk újabb világra, de legalábbis kontinensre szóló sporteseményt rendez.

 

Mielőtt elborulnának a tekintetek, jelezném, nem kerül különösebb összegbe, ugyanis összevonják a mikrotérségi családi nappal, szóval gyermeknap, falunap és késdobálás világszinten, three in one. Meg nem is egyszerű késdobálásról lesz szó Alsómocsoládon, hanem – hogy pontosak legyünk - Kés- és Fejszehajító Európa-bajnokságról. Mely mellesleg a Rigac kupa nevet is viseli, a helyben igazi kultusszal tisztelt egykori betyár, Rigac Jancsi után, aki az 1860-as években vált híressé-hírhedtté a Baranyai-Hegyhát vidékén tett portyái révén, ma faszobra is áll a falu határában. Azt nem tudjuk, hogy Rigac mester a maga idejében hajított-e kést vagy fejszét, de bizonyára, különben ugyanis a kupát Buffalo Billről nevezték volna el vagy Ülő Bikáról, akik viszont egészen biztosan. A rendezvény fővédnöke Koncz Gábor színművész, aki valószínűleg szintén híres fejszehajító lehet, de ha nem, akkor késdobáló.

Mint a meghívó írja, az idén tehát nemzetközi szinten kerül megrendezésre az elmúlt években hagyománnyá vált Rigac Kupa az Alsómocsoládi Sport Egyesület és Alsómocsolád Község Önkormányzatának szervezésében, 2017. szeptember 1-3. között. Az Európa-bajnokság programja egybefonódik a 2017. szeptember 2-án szombaton megrendezésre kerülő mikrotérségi családi nappal.

A sportág hazánkban kuriózumnak számít, ezért a rendezvény elsődleges célja a kés- és fejszehajítás, mint sportág népszerűsítése, széles körben ismertté és elérhetővé tétele, végső soron pedig a sportágat űzők és a sportág iránt érdeklődők egységbe szervezése, országos hatókörű szervezetének, szövetségének létrehozása, a már kialakult szokások, hagyományok, szabályrendszer továbbélésével, illetve kiterjesztésével. Tizennégy ország százötven versenyzője vesz részt a megmérettetésen, precíziós kés esetében 3, 5 és 7 méteres távolságon, szilu-axe, speed és duel kategóriákban, majd sor kerül a 4, 5 és 7 méteres precíziós fejsze versenyszámra is – utána másnap döntők, majd eredményhirdetés mindkét napon.

Ezen kívül vásártér, játszóház és kulturális programok. Esetleg ringlispíl.

Kérem, ez egy ilyen EB. Kicsi, de rangos.

Viszont nem került az adófizetőknek egy fillérjébe sem.

Azért ez is egy szempont, nem is utolsó.

Hajrá, magyar késdobálók.

És fejszehajítók.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook