2019. január 16. - Gusztáv

Bornemissza Gergely Emlékverseny - 1. nap

2018. március 8. Szerző: Rózsa Misi
Lehetett sejteni, hogy nagyon sokan fognak nevezni a tornára a világ szinte minden tájáról. Lehetett tudni, hiszen az amatőr ökölvívásban, nemzetközi szinten is az utánpótláskorú versenyzők kiemelkedő színvonalú versenyeként tartják számon a Bornemissza Gergely Emlékverseny, ahol szívesen méretik meg magukat az országok, a csapatok. De, hogy a végén tényleg ekkora mennyiségben érkeznek majd a nevezések, az a szervezőket is kissé meglepte.

 

3 kontinensről jönnek versenyzők. 21 nemzet képviselteti magát a tornán. 269 versenyző lett a vége. Hatalmas tömeg. A szervezők nagy feladat elé lettek állítva ezzel. Hiszen nem lehettek előre felkészülve az ekkora tömeg érkezésére. Ennyi ember versenyét koordinálni, igen nagy kihívás. Biztosítani a versenyek zavartalanságát, a csapatok elszállásolását, megszervezni a szükséges értekezleteket, kezelni ezzel kapcsolatban minden apróságot, embert próbáló feladat a javából. Már az első nap 52 pár lépett ringbe. Ez 104 versenyzőt jelent logikusan.

Eddig a szervezés jelesre tudott vizsgázni, mert semmiben nem volt fennakadás, annak ellenére, hogy gyorsan kellett reagálniuk a nagyszámú versenyzőre és az azzal járó kihívásokra. A versenyek előkészítése is zavartalanul történt, jól irányítottan és a versenyek alatt sem voltak fennakadások. A versenyhez biztosított körítésről is csak a legnagyobb elismeréssel lehet beszélni, mert itt is mindent beleadtak, de nem estek felesleges túlzásokba.

Két ringben zajlanak folyamatosan a küzdelmek. Mindkét ringben igen sok esetben láthattak a kilátogatók magas színvonalú, jó küzdelmeket, és ami a legfontosabb, sok szép magyar sikert, győzelmet.  Voltak örömök és bánatok. Pozitív meglepetések és nagy csalódások, minden, ami igazán széppé teszi a sportot a versenyzést.

Az első mérkőzést 46 kg-ban a juniorok indították. Bernáth László mérkőzött meg Siroki Zoltán ellen. Itt többen Bernáthot tartották az esélyesebbnek, ezért nagy meglepetés volt, hogy ellenfele nagyon magabiztosan küzdött ellene végig és be is tudta idő előtt fejezni a 3. menetben az összecsapásukat.

54 kg-ban Római Rubenünk ellenfele egy szlovák fiú volt Ladislav Horváth. Kemény harcos volt a szlovák, jól is állt, de a magyar srác, a maga javára fordította a mérkőzést kemény támadásokkal, és azzal, hogy a második menetben be tudta ezekkel zárni az összecsapást.

57 kg-ban Szigetvári Bendegúz szintén szlovák ellenfelet kapott, Miroslav Herceget. A két fiú hatalmasat küzdött egymással egy harcos, jó iramú összecsapáson. Fej-fej mellet haladtak végig és igen nehéz dolguk volt a végén a bíróknak eldönteni, hogy melyiküket lássák a jobbnak, de egy hajszállal sajnos a szlovák nyert ebben. De Szigetvári büszke lehet arra, hogy nagyon-nagy és szoros csatában maradt csak alul.

57 kg-ban kellett megküzdenie Bozók Szabolcsnak is a lényegesen nagyobb nemzetközi rutinnal rendelkező orosz Aiubov Tamerlan ellen. Az orosz fölénye végig jelentős volt és Szabolcsnak esélye se igazán volt ellene. Még csak a dolgát sem tudta érdemben megnehezíteni, és az is szép volt tőle, hogy végig állva tudott maradni. Itt nem okozott meglepetést, hogy elsöprő egyhangú pontozással az oroszt hozták ki győztesnek.

60 kg-ban Samu Péter ellenfele a koszóvói Luan Demaj volt. Demaj nagyon erős és tehetséges versenyző, aki hatalmasat bokszolt Péter ellen. Mindkét fiú, beleadott apait és anyait a küzdelembe és bár rendkívül szoros volt a küzdelmük, itt a magyar fiúnak kedvezett végül a szerencse és ő juthatott tovább.

 

63 kg-ban Mozsár Zsolt a horvát Ahmetovic Alen ellen küzdhetett meg. Az összecsapást a horvát irányította és határozottan dominált, Mozsárnak annyira futotta csak az erejéből, hogy kicsit megnehezítse a sikerét, de a horvát egyértelműen jobb volt, így ő mehetett a végén tovább.

+ 80kg-ban nem tartott túl sokáig Börzsei Kornél küzdelme az ukrán Mykytiuk Bohdan ellen. Sajnos az ukrán fiú, már az első menetben elérte magának, hogy ő léphessen tovább a folytatásba.

+80 kg-ban Kiss Hunor hatalmasat küzdött a bosnyák Hesie Alija ellen. Végig jobb volt Kiss az ellenfelénél, aztán a harmadik menetben ezt azzal tetézte be, hogy ki is ütötte azt.

+ 80 kg-ban mérkőzött meg az ukrán Khaletskyi Andrii és a magyar Dudás Zsolt. Sajnos a két fiú nem volt egy súlycsoportban, az ukrán nagyon nagyot ment és fölényesen bokszolt végig, a második menetben véget is ért a küzdelem az ő örömére.

A B ringben is nagyon nagy csatákat vívtak egymással a juniorok.

46 kg-ban a román Vaduva Mihai sajnos látványosan jobb tudott lenni magyar ellenfelével, Kapuvári Bálinttal szemben, így sima győzelmet érhetett el.

46 kg-ban volt magyar-magyar párharc is. Bódi Zsolt mérkőzött meg Lőrincz Róberttel. Ez az összecsapás a második menetében véget is ért, Lőrincz sikerével.

54 kg-ban Tóth Kristóf Illés ellenfele az amerikai Jalil Hackett volt. Tóth próbált küzdeni és nehezíteni legalább az amerikai dolgát, de ez itt nem igazán jött össze neki, az amerikai megérdemelten húzta be egyhangú pontozással a mérkőzésüket.

54 kg-ban Ölveti Gábor ellenfele a norvég Mehedi All-Gazzi volt. Sajnos itt sem sikerült magyar bravúrt elérni, mert a mérkőzés annyira egyértelmű volt, hogy Ölveti biztonsága érdekében az első menetben jobb volt ezt feladni, befejezni.

57 kg-ban Varga Enrikó ellenfele az amerikai Demler Zamora volt. Itt se volt sok okunk örömre, mert az amerikai az első menetben már lezárta ezt a mérkőzést és örülhetett a továbbjutásának.

60 kg-ban Pörge Bálint az akár a végső győzelemre is esélyes orosz Egorov Sergei ellen lépett szorítóba. Igaz Pörge végig tudta vinni a küzdelmüket, de ez a legjobb, amit itt magyar szempontból el lehet mondani, mert az orosz hatalmas fölénye, egyhangú pontozásos vereséget eredményezett Pörge számára.

60 kg-ban küzdhetett meg Rigó István az amerikai Dwyke Flemming ellen. Hát ez a mérkőzés se hozott sok örömöt nekünk, véget is ért az amerikai győzelmével a második menetben.

66 kg-ban Fekete Zoltán küzdhetett Balogh Ádám ellen. Tulajdonképpen szorosnak volt mondható a mérkőzésük, de Fekete enyhe előnyben volt szinte az összes menetben, így nem csoda, hogy a végén az ő kezét emelték a magasba.

+80 kg-ban Beri Kevin ellenfele az első összecsapáson Vrdoljak Andrej volt Horvátországból. A horvát fölénye látványos volt, tényleg sokkal jobban bokszolt ezen a napon és megérdemelten jutott egyhangú pontozással tovább.

+80 kg-ban Jónás Dominik ellenfele Szitás Péter volt. Jónás bátran támadott, hamar megszerezte a mérkőzés irányítását, nagyot bokszolt és a harmadik menetben idő előtt véget is ért ennek következtében a küzdelmük a sikerével.

Tehát a juniorok első napi összecsapásán 19 mérkőzésen volt magyar szereplő és ebből 7 esetben sikerült elérni a továbblépést. Ebből 4 esetben magyar-magyar párharc után.

A juniorok mérkőzéseinek vége után, az ifik vették át mindkét ringet.

Az A ringben a következők történtek.

52 kg-ban az olasz Spada Massimo volt az ellenfele a magyar Dzsugán Dominiknak. Sajnos Dominik nem tudta feltartóztatni se az olaszt és a küzdelmük a magyar vereséggel, már az első menetben véget ért, jobbnak látta a sarok feladni a reménytelen csatát.

52 kg-ban Borsos Tamás a német Y-Domenic Kentsch ellen kellett megküzdjön. És Borsos nagyon okos taktikát megválasztva és azt remekül alkalmazva egy jó mérkőzésen jelentős fölénnyel nyerni is tudott.

60B kg-ban Római Antal ellenfele a nagy tehetségű kazah Rakhat Seitzhan volt. Sajnos itt is a versenyző biztonsága érdekében jobbnak látták a mérkőzést a második menetben leállítani, így a kazah megszerezte a papírforma győzelmet.

64 kg-ban Hojsza Csaba a szerb Lazarevic Nikola ellen küzdhetett. A szerb végig jobb volt magyar ellenfelénél és megérdemelten nyert egyhangú pontozással.

64 kg-ban Kertész Dávid nagyon nehéz ellenfelet kapott a jó formában lévő Szöllősy Richárd személyében. Nem is igen tudott mit kezdeni vele. Szöllősy végig uralva a mérkőzést, nagyon megérdemelten nyert egyhangú pontozással.

69B kg-ban Horváth Zsolt a svéd Andreas Palm-al került össze. Horváth keményen igyekezett ellenállni, de a svéd fiú jobb volt nála és egyértelmű volt, hogy őt hozzák ki győztesnek a végén.

75 kg-ban Baracsi Dániel ellenfele a montenegrói Sekulovic Milovan volt. Baracsi győzelme nagy bravúr lehetett volna, de sajnos nem jött össze, ellenfele egyhangú pontozással tudott győzni.

75 kg-ban nem jött össze a siker Mihálffy Attila számára sem, őt is egyhangú pontozással győzte le a szlovák, Lukás Fernéza.

A B ringben remélhettük a több magyar sikert.

52 kg-ban Bernáth Richárd ellenfele a szlovák Roman Fialka volt. Bernáth álom bunyót bemutatva mindhárom menetben, magabiztos, szép egyhangú pontozásos győzelmet vívott ki.

56 kg-ban Tanka Tamás hatalmasat bokszolt a szerb Hanusa Emir ellen. Olyan szoros volt az összecsapásuk, hogy akár ide vagy oda is adható volt, de sajnos a szerencse a szerbet segítette és végül őt hozták ki győztesnek.

56 kg-ban Kaiser Roland montenegrói ellenfelet, Markovic Nenad-ot kapta ellenfélnek. Sajnos a küzdelmük magyar vereséggel, már a második menetben véget is ért.

60 kg-ban viszont Jakab Alex, a szerb Timotijev Bojan ellen nagyon szép bunyóval határozott győzelmet ért el és ő tovább mehet a folytatásba ezzel.

60B kg-ban Kovács Erik a szlovák Kristián Daniel ellen lépett a szorítóba, de ott túl sokat nem tudott mutatni. Próbált ugyan küzdeni, de a szlovák az idő jelentősebb részében jobb volt és megosztott pontozásos győzelme nem vitatható.

64 kg-ban Bogdán Tibor következett, a montenegrói Savkovic Stefan ellen. Bogdán nagyon bátor harcot mutatott be és fölényben tudott végig lenni ezzel a küzdelmük során és nyert is egyhangú pontozás mellett.

64 kg-ban Orbán Adrián jöhetett a norvég Daniel Grande ellen. És jött is előre, mint a gőzmozdony, ellenállhatatlanul bokszolt és sima győzelmet aratott.

64B kg-ban Hajóka Richárdnak nem sikerült a bizonyítás az olasz Merro Marco ellen és sajnos egyhangú pontozással alul is maradt.

64B kg-ban Papp Noel következett Krekó István ellen. Papp a második menetben lezárta az egyoldalú küzdelmüket, ezzel ő léphetett tovább innen.

69 kg-ban Mészáros Ákos ellenfele az osztrák Emini Ndricim volt. Sajnos itt is a végén külföldi siker fájdíthatta a magyar szíveket.

69 kg-ban küzdött meg Pócza Milos a német Dirk Weidenkeller ellen. Be kell ismerni, hogy a német valóban lényegesen jobb volt Milosnál ma és megérdemelten nyert egyhangú pontozással.

75 kg-ban Mester Soma következett. Neki az osztrák Rumpler Artan ellen kellett bizonyítania és bizonyított is, nagyon érett bunyóval győzte le ellenfelét egyhangú pontozással.

Tehát az ifik közül 20 küzdelem hozott magyar érdekeltséget. Ebből 8 esetben sikerült magyarnak továbblépnie, igaz ebből két esetben magyar ellenfél ellen.

Ma folytatódnak a küzdelmek. A versenyzők nagy száma okán, a küzdelmek kezdési időpontját előre hozták déli 12 órára. A versenyeket ingyen tekintheti meg bárki a helyszínen.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook