2023. február 7. - Rómeó, Tódor

Birkózó lett a Nemzet Sportolója

2018. november 21. Szerző: Rózsa Misi
Szomorú híre volt szeptember hónapnak, hogy 18. napján elhunyt Kulcsár Győző egykori kiváló vívónk, aki négyszeres olimpiai bajnok és háromszoros világbajnok volt. Tagja volt a Nemzet Sportolóinak is, ami cím a halála után megüresedett. Ha valaki meghal a legendák közül, akkor új tagot választanak helyére a Nemzet Sportolói közé.

 

Ez a megtiszteltetés most Varga János birkózó szerezte meg. Varga 1939 október 21.-én született Abonyban. 16 évesen kezdte el a birkózást a helyi TSZ csapatában. Hamar felfedezték a benne rejlő tehetséget és hamar kiderült, kiemelkedő tehetségről van szó, hiszen mindössze három évvel később már a felnőttek versenyében is ezüstérmes lett, mellette pedig négy ifjúsági magyar aranyérem is a nyakába került. 1959-ben igazolt át a Budapesti Honvédhoz, ahol ezután teljes aktív pályafutását töltötte, mint versenyző.  Ebben az évben kapott először meghívást a magyar válogatottba is. Birkózott ő szabadfogásban is ugyan és szerzett is öt magyar bajnoki címet, de igazán a kötöttfogás állt közel hozzá, abban volt a legjobb, onnan tíz magyar bajnoki címe van.

1963-ban lett először világbajnok, kötöttfogásban. Erre a sikerére azért is büszke nagyon ma is, mert utólag derült ki, hogy a döntő utolsó perceiben eltört a bordája, de a pokoli fájdalom ellenére sem tudta ellenfele legyőzni, végig csinálta, megnyerte, fel se merült benne, hogy feladja. 1968-ban meg lett a nagyon áhított olimpiai arany is számára. Az aktív versenyzést, 1973-ban hagyta abba, 34 évesen. Amikor felhagyott az aktív versenyzéssel, edzőként folytatta pályafutását és itt is jelentős eredményeket tud felmutatni. 1978-tól az egyesületi edzőség mellett a junior válogatott edzői feladatit is ellátta, egészen 1993-ig.

2007-ben a MOB érdeméremmel, 2010-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki. 2016-tól a Birkózó hírességek csarnokának a tagja. Mostantól pedig a Nemzet Sportolója. Gratulálunk neki az elismeréshez, amire nagyon is rászolgált vitathatatlanul.

A Nemzet Sportolói jelenleg:

Balczó András öttusázó

Bíróné Keleti Ágnes tornász

Hammerl László sportlövő

Kamuti Jenő vívó,

Kárpáti György vízilabdázó,

Magyar Zoltán tornász,

Portisch Lajos sakkozó,

Sági Györgyné Rejtő Ildikó vívó,

Schmitt Pál vívó,

Székely Éva úszó,

Varga János birkózó

Weltner Györgyné Ivánkay Mária siketlimpiai bajnok asztaliteniszező.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook