2018. június 23. - Zoltán

A bíró halála

2017. augusztus 6. Szerző: Szele Tamás
Hogy miért kellett tegnap pont a legmelegebb déli órákban fizikai tesztet tartani a Borsod megyei futballbíróknak, azt nem tudni. Valószínűleg nem zökkent volna ki gyémánttengelyéből a világ, ha kicsit később tartják, és nem a tűző napon. De azt viszont egészen pontosan tudjuk, hogy Komlósi Lajos 54 éves játékvezető rosszul lett a 2400 méteres futás során és meghalt.

 

Isten nyugosztalja – de miért kellett ennek így történnie? Lássuk az eset körülményeit! Úgy tudni, hogy a férfi a futásról térdfájdalmaira hivatkozva állt ki, majd később rosszul lett. A helyszínen volt defibrillátor, és rohamkocsi is érkezett hozzá, de már nem tudták megmenteni az életét. Komlósi az utolsó ötven méteren állt ki, fájó műtött térdére panaszkodott. Két mentőtiszt már akkor foglalkozott vele, akkor azonban nem jelzett más problémát. A tavaszi szezonban nem bíráskodó Komlósinak érvényes sportorvosija volt. Hogy miért következett be a halála, arról csak a boncolás után lehet biztosat tudni. Az MLSZ részvétét fejezi ki az áldozat hozzátartozóinak, barátainak és a borsodi futballközösségnek.

Ezek a hivatalos adatok. Azonban a focibiro.hu blog – érthető módon – tovább kutatott az ügyben.

„Sikerült megszólaltatni egy borsodi játékvezetőt, aki több részletet is elárult az esettel kapcsolatban.

- Mindenkit nagyon megdöbbentett az eset, én személy szerint nagyon jó kapcsolatot ápoltam az 54 éves K. Lajossal. Több kollégát – köztük engem is – nagyon feldühített az, hogy ilyen körülmények között kellett futnunk. Már a tragédia előtt is jelezték néhányan futás közben, hogy rosszul érzik magukat, a fizikai teszt azonban ugyanúgy folytatódott – mesélte felháborodva a borsodi játékvezető a Rangadónak. – A jelenlévő megyei vezetők csak annyit hajtogattak, hogy „a mérkőzésen is ugyanilyen meleg lesz”

- Tudomásom szerint reggel a felmérés előtt a mentősök nyomatékosan felhívták a megyei vezetők figyelmét, hogy extrém meleg várható és nem ajánlják, hogy ebben az időpontban – 10 óra utántól – fizikai terhelést végezzenek, ezt azonban semmibe vették a vezetők. Az egész médiában az folyik a csapból, hogy szinte ne is menjen ki az ember a házból ilyen időben, nekünk pedig ebben az embertelen melegségben kellett teljesíteni.

A honlapunknak nyilatkozó játékvezető azt is elmondta, hogy két mentős is tartózkodott a helyszínen, akik játékvezetők is egyben, valamint egy defibrillátor is rendelkezésre állt. Zárásként hozzátette, hogy délután 16 órakor kellett volna elkezdődnie az edzőtábor megnyitójának, de 18.30-kor ez még nem történt meg, senki nem mond semmit, a vezetők egyelőre hallgatnak és elzárkóztak a rájuk váró játékvezetők elől.”

Tehát a mentősök szóltak, a terhelési teszt alanyai szóltak, a megyei vezetőséget nem érdekelte – mert lehet a mérkőzésen is meleg. Meg lehet hideg is. Meg még nagyon sok minden lehet, csak az nem, hogy ebben az ügyben az MLSZ ne indítson alapos vizsgálatot. Idézzük viszont az egyetlen intézkedést, amit tegnap az ügyben hoztak:

„19:30

A megyei JB. vezetése már az edzőtábor helyén van, ahol állományülést tartanak.

A vezetők kijelentették, hogy a megyei játékvezetők nem beszélhetnek az esetről senkinek. Nem szólhatnak hozzá cikkekhez, nem lájkolhatnak semmit.”

Hát így állunk.

Ezt az ügyet ki kell vizsgálni, annyi biztos. És a felelősöket meg kell találni.

Komlósi Lajos: nyugodj békében!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook