2018. június 21. - Alajos, Leila

Bíztató kezdet

2017. augusztus 18. Szerző: Rózsa Misi
A Partizán Belgrad csapata úgy jutott el az EL selejtező utolsó köréig, hogy előtte kiverte a Podgoricát, aztán pedig az Olympiakos csapatát. Ez szép.

 

Az már kevésbé volt szép- bár meglepőnek se mondható- hogy a szerb csapat szurkolói, mindkét meccsen botrányt okoztak. A Podgorica meccsen szélsőséges nacionalista kirohanások keretében mocskolták az ellenfelet és Koszovót sértő jelszavakat skandáltak végig, amit felszólításra sem hagytak abba. A görögök elleni mérkőzésükön pedig görögtüzet és műanyag flakonokat dobáltak lelkesen a pályára. Az UEFA fegyelmi bizottsága természetesen mindkét ügyben vizsgálatot rendelt el és azt a szankciót hozta, hogy egyrészt fizessen a vétkes klub 130 ezer euró kártérítést, mellette pedig a soron következő két nemzetközi mérkőzése legyen zárt kapus, ahova szurkolók nem mehetnek.

Mivel az UEFA a vétlen csapat, jelen esetünkben a Videoton szurkolóit nem akarja a szerb szurkolók hibája miatt szintén büntetni, ezért lehetőséget adtak arra, hogy 200 magyar a zárt kapu ellenére is bejöhessen és szurkolhasson a csapatnak. Kb 150 Videoton szurkoló kapott tehát ezzel lehetőséget arra, hogy élőben bíztathassa a csapatot. Legalábbis ennyien éltek a lehetőséggel. Sokan tartottak attól, hogy a magyar szurkolókat, akik kimennek a büntetés miatti felháborodás okán, a szerb szurkolók részéről inzultus érheti. De szerencsére a helyi rendőrség a szurkolóinkat kísérő magyar rendőrökkel, az UEFA szervezőivel remekül együttműködve, meg tudták akadályozni, hogy botránynak, bajnak akár csak a lehetősége fennállhasson.

A Partizán Belgrád már valóban egy tulajdonképpen erősnek mondható európai középcsapat. Ebből eredetileg az következett és a fogadóirodák odssai is erre mutattak, hogy a magyarnál jobb szerb csapat, akár már az első találkozón eldöntheti, hogy ő mehessen tovább Az EL csoportköreibe. Lehet, hogy a Partizán valóban sokkal jobb csapat, mint a Videoton, de ez a pályán a legkisebb mértékben sem látszott. A Videoton minden szinten, úgy sebességben, mint technikában, fegyelmezettségben fel tudta venni a versenyt a szerbekkel. Két teljesen egyenrangú fél játszotta le egymással az első mérkőzést és a legkisebb mértékben sem sikerült a szerbeknek a magyarok felé nőniük, pedig nagyon sok kényszerű csere is nehezítette a Videoton dolgát, az igen agresszívan játszó hazaiakkal szemben.

Alapvetően el kell mondanunk, hogy ennyire unalmasnak mondható mérkőzést nemzetközi szinten ritkán lehet látni. Nagyon kevés helyzet volt, amit jól mutat az is, hogy a két csapat együtt a teljes mérkőzés során négyszer találta el az ellenfél kapuját és tegyük hozzá azt is, hogy a Videoton volt az aki a hosszabbításban a kapura lövésével érdemi feladatot tudott adni az ellenfél kapusának és ha az nem véd bravúrosan, akkor már idegenben is meg lehetett volna szereznünk az előnyt. A szerbek több taktikával próbáltak eljutni a kapunk közelébe, de a védelme a Videotonnak ezúttal hiba nélkül és remekül működött.

Az idegenben elért 0-0 nem rossz eredmény a visszavágóra a Videoton előtt. Hogy mennyire befolyásolhatta a szerbek játékát, hogy hiányoztak a lelátóról a fanatikus szerb szurkolók, arról lehet vitatkozni, csak azért nem érdemes, mert a magyaroknak is csak egy nagyon kis tábor tudott itt szurkolni. A Videoton ezzel az eredménnyel nagyon közel került ahhoz, hogy a Bordeaux csapatának kiverését jelentő csodát tovább fokozhassa és a visszavágó mérkőzésen, hazai pályán, elérhesse azt az eredményt, ami berepítheti a csapatot az EL csoportköreibe. A visszavágót augusztus 24.-én fogják lejátszani egymással és nem lesz könnyű dolga a Videotonnak, de a tegnapi meccs után és alapján, nem látszik ez most már reménytelennek.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook