2019. március 21. - Benedek

Biztos révben

2017. február 9. Szerző: Szele Tamás
Hát révbe ért a mi kissé őszülő tengeri medvénk, a magyar Slocum kapitány: Les Sables d’Olonne-ban kikötött végre Fa Nándor, megkerülte újból egyedül a Földet. A Vendée Globe versenyén tette: hogy pontosak legyünk, 93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc alatt sikerült neki. De most az a legfontosabb, hogy végre biztonságban, szárazföldön van.

Lehet, hogy a versenyt más nyerte - a francia Armel Le Cléach 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperccel. A második helyen a brit Alex Thomson futott be 74 nap 19 óra és 35 perccel, ez szintén jobb, mint a korábbi rekorder, a francia Francois Gabart 78 nap 2 óra 16 perces eredménye. Ez bizony igaz, de akkor is nagyon örülünk, szép ez a 93 nap is!

 


Hogy milyen ember Fa Nándor? Hajónaplójának szépségéről már korábban beszámolt lapunk, de mindent elmond róla az, hogy amikor befutott a Spirit of Hungary  kikötőbe, vad, győzelmi táncot járt, ugrált örömében, mint egy gyerek, és azt kiabálta: „Ma mindenkit szeretek!” És őt is mindenki szereti, nem lehet nem szeretni valakit, aki ilyen őszintén, tisztán boldog. Igen, szeretjük Fa Nándort, és mélyen megemeljük kalapunkat a teljesítménye előtt: hatalmas dolog egy 60 lábas (18 méteres) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a Földet. A kikötőben óriási magyar zászlót feszítettek ki, közepén „Székesfehérvár” – Fa Nándor szülővárosa – felirattal. 

És mire büszke ő maga?

Idézzük:

„Egyben vagyunk szerencsére, én is és a hajó is, bár a hajón a fáradás jelei mutatkoznak, egy 28 ezer mérföldes út során elhasználódik a kötélzet, az elektronika. Az én lelkemben viszont hatalmas felszabadultságot okozott a fogadtatás, a sok ember, olyan pozitív élményeket élek át, amilyeneket eddig nem. Van egy-két dolog, amire rendkívül büszke vagyok. Az egyik, hogy 100 napon belül célba értem, ez a 93 nap nagyon jó. A másik, hogy az árbocot nem kellett javítani, egyszer sem kellett megmásznom, s ezt az árbocot én készítettem. A harmadik, hogy a hajótestnek semmi baja, megbízhatóan teljesített. És persze ott a nyolcadik hely. Előzetesen azt mondtam volna, ha a 15 között végzek, az már nagyon jó eredmény. Ehhez képest a nyolcadik hely extrém jó.”

Bizony jó, nagyon jó. 

És mi is büszkék vagyunk rá.

Köszönjük, Nándor!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook