2023. február 7. - Rómeó, Tódor

A boksz-botrány nem magyar sajátosság

2018. november 26. Szerző: Szele Tamás
Ha valamikor, hát most van értelme annak, hogy az ökölvívó mérkőzések helyszínét szorítónak nevezik. Maga a sportág van olyan szorult helyzetben – nálunk is, de a nemzetközi porondon is – hogy csoda lesz, ha megmenekül és olimpiai szám marad... hogy nálunk mi van, azt majd akkor fogjuk elmagyarázni, ha biztosat tudunk, de lássuk, mi a helyzet az AIBA körül?

 

Egyre nagyobb a káosz a Nemzetközi Ökölvívó Szövetségnél is. Szerda délután a lausanne-i székhelyű Banque Cantonale Vaudoise (BCV) befagyasztotta az AIBA számláját azzal az indokkal, hogy a szervezetet vezető Gafur Rahimov az Egyesült Államokban szervezett bűnözésben való részvétellel gyanúsítják, az amerikai pénzügyminisztérium megfogalmazása szerint, ő Üzbegisztán vezető bűnözőinek egyike.

Rahimovot korábban ideiglenesen választották az AIBA élére, majd hiába próbált a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a moszkvai tisztújító kongresszus előtt nyomást gyakorolni a nemzetközi szövetségre, végül november elején véglegesítették pozíciójában.

A bank a következő szövegű levelet küldte Rahimovnak:

„Tisztelt Uraim,

Sajnálattal értesítjük Önöket, hogy az Igazgatóságunk úgy döntött, hogy megszünteti az Önökkel fennálló üzleti kapcsolataikat az Általános Feltételek 12. cikkelye szerint.

Azért voltunk kénytelenek ezt a döntést hozni, mivel az elmúlt hónapokban a szövetség elleni állítások reprezentációs kockázatot jelentenek bankunknak.”

Ez bizony rossz jel, a svájci bankok mindenkinek ezer örömmel őrzik a pénzét, legyen náci háborús bűnös, dél-amerikai vagy afrikai diktátor, netán nemzetközi fegyverkereskedő – ha már ők sem érzik vállalhatónak Rahimovot, akkor nagy lehet a gond.

De hát nincs megoldás, elvész ez a sportág, egyetlen rossz hírű vezető miatt?

Valami azért látszik a távolban egy fehér vitorla, ugyanis Vlagyimir Kilcskónak – aki nem kis név az ökölvívásban! - lenne egy ötlete. Éspedig az, hogy nem a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó-szövetségnek (AIBA), hanem a WBA nevű profi szervezetnek kellene megrendeznie az olimpia ökölvívó tornáját. Az ukrán klasszis szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) meg kellene szakítania a kapcsolatait az AIBA-val, és helyettük a legnagyobb hivatásos szervezetre, a WBA-ra kellene bíznia az olimpia ökölvívó-tornájának megrendezését. Az egyes versenyeket ugyanis az adott sportág nemzetközi szövetsége rendezi az ötkarikás játékokon. Amint Klicsko mondta:

„Közös erőfeszítésekre van szükség, ha azt akarjuk, hogy tovább álmodhassanak azok a fiatalok, akik szeretnének részt venni a következő olimpián. Folyamatosan egyeztetek a nemzeti szövetségekkel, hogy folytassanak tárgyalásokat a WBA-val. Egyúttal arra kérem a NOB-ot, hogy adja meg a felhatalmazást a WBA-nak a játékok ökölvívó-versenyeinek megrendezésére. Az ökölvívás veszélyben van, mert a jelenlegi működésképtelen vezetés miatt komolyan fenyegeti a veszély, hogy kikerül az olimpia műsorából.”

Rahimov sem hagyhatta ezt szó nélkül, neki sem volt galambepéje: válaszában az AIBA leszögezte, hogy az ökölvívás „még soha nem volt jobb kezekben, mint most”, és, ahogy mindenki más, úgy ők is a legjobbat akarják az ökölvívásnak. A WBA pedig, ha annyira szeretne segíteni, akkor támogatóként álljon az AIBA azon kezdeményezései mögé, mellyel a sportág utánpótlását igyekeznek szélesíteni.

Nos, rövidesen meglátjuk, mi lesz.

Ugyanis a NOB végrehajtó tanácsának november 30. és december 1. közötti ülésén téma lesz az AIBA jelene és jövője.

Kíváncsian várjuk a döntést.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook