2018. június 21. - Alajos, Leila

Bolt sérüléssel fejezte be

2017. augusztus 13. Szerző: Szele Tamás
„Istennő, haragot zengj, Péleidész Akhilleuszét...” Nem, nem lesz így jó. Egyrészt nem Akhilleusznak hívják a hőst, hanem Usain Boltnak, és nem vad csaták viadora, hanem kedves, szelíd sportoló, méghozzá a legjavából.

 

Meg hát nem is haragszik. De megérdemli, hogy nevéhez élete végéig a „gyorslábú” homéroszi jelzőt ragasszuk és az is hasonlatossá teszi az akháj félistenhez, hogy ő is a lábán sérült meg az utolsó viadalban.

Igen, Usain Bolt lesérült élete utolsó versenyén, de ez semmit nem von le eredményeiből: talán még szebb is így, hogy a visszavonulni készülő atléta még utoljára is kitette a lelkét a pályán a győzelemért. A nyolcszoros olimpiai bajnok jamaicai sprinter az esti program zárószámában a 4x100 méteres váltó utolsó embereként volt érdekelt: a 30 éves klasszis a harmadik helyen, viszonylag nagy hátrányban kapta meg a botot, láthatóan hihetetlen erőket kellett volna megmozgatnia a sikerhez, azonban körülbelül 20 méter után begörcsölt és összeesett. Bolt végül percekig feküdt a pályán, majd felkelt és az utolsó métereket sántikálva tette meg. A futamot nagy meglepetésre a britek nyerték. De akkor is: elment a célig! Az egészségügyi csapat Boltot kerekesszékben próbálta meg lehozni a pályáról, de a sprinter nem fogadta el ezt a segítséget, inkább lesántikált a csapattársai által támogatva. A döntő után csapattársa, Forte nyilatkozott: „Nekünk sem mondta el pontosan, mi lett vele, talán húzódás vagy egy görcs. Elnézést kért, de mi mindannyian tudjuk, a sporttal járnak ezek a sérülések."

Ez a valódi sportszellem, hölgyeim, uraim, le a kalapokkal. Ha van atléta, aki szobrot érdemelne Olümpeiában, ő megérdemli. Sajnos, manapság nem álmodja márványba ezeket a félisteneket Mürón vagy Praxitelész, de azért nem kell őt félteni: a halhatatlanság már eddig is garantálva volt, a legnagyobbak között fognak emlékezni rá.

És azért szegény sorra sem fog jutni. Az ugyanis a helyzet, hogy vendéglős lesz, illetve annál több is: Usain Bolt nevével fémjelzett jamaicai étteremlánc nyílik Nagy-Britanniában. A Jamaica Observer című lap beszámolója szerint a Franjam nevű cég, amely a klasszis egyik kiemelt partnere, már meg is kötötte azt a szerződést a brit Casual Dining Restaurants csoporttal (CDRG), amelynek értelmében 15 Tracks&Records elnevezésű étterem létesül a következő öt évben. Ez lesz az első jamaicai tulajdonú nemzetközi étteremlánc.
A Franjam ügyvezető-igazgatója, Gary Matalon kifejtette, jelentős mérföldkő ez a cég fejlődésében, hiszen az Egyesült Királyság már évek óta kulcsfontosságú célpiac számukra. Reményei szerint amennyiben sikerrel járnak, számos más jamaicai márka is exportálható lesz ezen az üzleti modellen keresztül.
„Örülök, hogy Nagy-Britanniában is népszerűsíteni tudjuk a jamaicai ízeket, London mindig is különleges hely volt számomra” - nyilatkozta Usain Bolt.

Hát, ha legközelebb Londonban járok, ki nem hagyom a jamaicai éttermet. A karibi konyha finom, Bolt neve garancia a minőségre, azt a pár fontot csak kigazdálkodja az ember valahogy – kár, hogy London nekem is különleges hely, mármint abból a szempontból, hogy különleges, ha én ott járok...

Lehet, hogy a gyorslábú akháj is jobban járt volna, ha ínsérülése után nem meghal a csatamezőn, hanem vendéglőt nyit?

Mindenképpen, polgáribb megoldás.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook